René er død

Dødsfald. Den britiske skuespiller Gorden Kaye, der spillede den franske caféejer René i TV-komedien »’Allo! ’Allo!« er død, 75 år.

Gorden Kaye og Carmen Silvera bedre kendt som René og Edith i BBCs bedårende politisk ukorrekte »'Allo! Allo!« Arkivfoto: Scanpix, 1986 Fold sammen
Læs mere

René Artois er død. I virkeligheden er det den britiske skuespiller Gorden Kaye, der er død, 75 år, men vi kender og husker ham som Renè fra BBCs bedårende platte TV-komedieserie »’Allo! ’Allo«. Det var den rolle som fransk caféejer, der blev hans i årene fra 1982 til 1992. Tyskland havde besat Frankrig i fem år. Komedieserien brugte ti år på den. Den blev en mageløs succes og solgt til 56 lande - også i Frankrig og Tyskland.

Nogle kritikere fandt den ikke alene for plat, men også sexistisk, racistisk og homofobisk samt var fortørnede over at den skamløst trivialiserede krigen, men som skuespillerinden Vicki Michelle, der spiller servitricen Yvette, fastslog: »Serien var lige meget ude efter alle: Franskmændene var liderlige, tyskerne var kinky og englænderne idiotiske.«

Gorden Kaye - egentlig hed han Gordon, men hospitalet, hvor han blev født, stavede navnet forkert - var søn af en lastbilchauffør, Harold, og hans kone, Gracie. I selvbiografien »René and Me« fra 1989, beskrev han sig selv som »en genert, homoseksuel, overvægtig dreng«, der fandt selvtillid og mulighed for at udtrykke sig gennem skuespillet. Han blev første gang bemærket som ungt menneske i »Coronation Street« i 1969 (serien kører på 62. år), hvorefter han medvirkede i andre TV-dramatiseringer op gennem 70erne.

I begyndelsen af 1980erne fik Gorden Kaye så tilsendt et manuskript fra Jeremy Lloyd og David Croft - »en satire over Nazitysklands besættelse af Frankrig og den franske modstandsbevægelse«. »Åh nej,« tænkte Gorden Kaye. I det medfølgende brev pointerede de, at de gerne ville have ham til at spille rollen som caféejeren René Artois.

René er evigt fanget mellem at skjule to havarerede britiske piloter for den tyske besættelsesmagt og samtidig holde sig på god fod med sit nye nazi-klientel. Desuden føler han sig som franskmand forpligtet til at have affærer med servitricerne Yvette og Mimi og dermed bedrage sin hårdt prøvede hustru, madame Edith.

I en af scenerne er den amourøst anlagte caféejer sammen med en af sine servitricer inde i et kosteskab til tonerne af Serge Gainsbourgs hit fra sidst i 1960’erne, »Je T’Aime ... Moi Non Plus«.

»Je t’aime,« henånder Vicki Michelle i rollen som den yppige Yvette.

»Sig det på fransk,« siger René.

»I love you,« siger Yvette. Og efter lidt tumult: »Jamen, jeg har jo ikke engang rørt ved dig.«

»Du står op ad støvsugerrøret,« svarer René tørt.

Gorden Kaye sagde for få år siden lige ud om René Artois: »Helt ærlig, der var ikke en rolle, som jeg hellere ville have spillet.«