Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den bedste fødselsdagsgave har prinsesse Nathalie, der fylder 40 år 2. maj, egentlig allerede fået: Nemlig datteren Louisa, der kom til verden i januar i år, og ifølge moderen har det strålende som nu tre måneder gammel baby. Hermed blev fire-årige Konstantin storebror og prinsesse Benedikte påny mormor. Og generationerne kan sagtens mødes, for prinsesse Nathalie bor med sin familie på Schloss Berleburg i byen Bad Berleburg i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland, blot et stenkast fra sine forældre.
Her er fødselaren vokset op sammen med sine søskende, prins Gustav og prinsesse Alexandra – og det er også her, hun arbejder med sine elskede heste. Der er nemlig andre »børn« i nu 40-årige prinsesse Nathalies tilværelse: Siden barnsben har hun været fascineret af heste og er kendt som en yderst professionel rytter. Prinsessens speciale er dressurridning, en sportsgren, som ser legende let og elegant ud fra tilskuerrækkerne. Men bag det lette og elegante ligger et stort tålmodighedsarbejde for at opnå den nødvendige nærkontakt og tillid mellem hest og rytter. Prinsesse Nathalie behandler da også sine mange heste, som var de nære familiemedlemmer.
Billedgalleri: Prinsesse Nathalie og hestene
Som 19-årig kom processen mod at blive toprytter for alvor på skinner, da hun kort efter endt kostskole begyndte i stalden hos den finske tidligere VM-sølvvinder Kyra Kyrklund på gården Flyinge uden for Malmø. Her blev hun set som rytter og ikke som prinsesse og deltog i alle dele af arbejdet med hestene. »Hun har ikke fået noget gratis. Hun har selv skabt det ved hårdt arbejde,« siger Kyra Kyrklund.
Efter fire år i Sverige fulgt af seks år i stalden hos den tyske toprytter Klaus Balkenhol, flyttede prinsessen tilbage på slottet i Berleburg for at koncentrere sig fuldt ud om ridningen og samtidig gøre mere ud af avlsarbejdet.
Nathalie er anerkendt for sin harmoniske ridning og sin ihærdighed, når det drejer sig om at dressere sine heste til perfektion. Det skaber ligeledes international respekt, at de heste, Nathalie rider, stammer fra egen avl. Prinsessen er født i København og blev i 1998 dansk statsborger: »Jeg har aldrig følt mig rigtig tysk, nærmere skandinavisk. Både min mormor og farmor er født i Sverige, min mor er dansk og min far (prins Richard, red.) er halvt svensk og halvt tysk, så jeg føler mig skandinavisk.«
Som dressurrytter stiller hun således op for Danmark, har flere gange repræsenteret nationen ved De Olympiske Lege og var en del af det danske hold, der i 2008 vandt OL-bronze i Beijing. Omfanget af internationale placeringer og præstationer er i det hele taget imponerende. Og da Nathalie som den første kongelige nogensinde i 2002 vandt danmarksmesterskabet i dressur på hesten Fantast S., kostede det hende – som traditionen byder – en tur i vandgraven af rytterkollegerne.
Ikke overraskende var det interessen for heste, der i sin tid førte hende sammen med ægtefællen, Alexander Johannsmann, specialist inden for hestetransport. Da parret for fire år siden giftede sig i Den Evangeliske Kirke i Bad Berleburg, var det anden gang, de sagde ja til hinanden, idet de havde ladet sig vie borgerligt året før. Prinsesse Nathalie tog det i øvrigt med et smil, da hun opdagede, at brudebuketten var blevet glemt hjemme på slottet.
Læs også: Prinsesse Nathalie gift ved kirkebryllup
Nathalie beskrives som disciplineret, tålmodig og viljestærk og som et udpræget naturmenneske. Tre dage i en storby, så skal hun ud på landet igen. Hun er nu atter i gang med dressurarbejdet efter fødslen, og der har også været tid til at skrive en bog: »Digby – fra hest til verdensstjerne«. En hyldest til Nathalies 17-årige brune valak, som har været på landsholdet siden 2006, og som hun har et helt særligt forhold til. Og selv om Digby nu er pensioneret, vil der ganske givet også fra ham lyde et vrinsk i anledning af fødselsdagen.