Komikeren med Jesus-filteret

Uffe Holm er engang blevet politianmeldt for en joke om Jesus. Selv for den tilsyneladende grænseløse komiker er der grænser for, hvadman kan sige.

foto: Nikolai Linares
Læs mere
Fold sammen

Er det i orden at gøre grin med hvad som helst og hvem som helst?

Ser man et af komikeren Uffe Holms standup-show, lader det ikke til, at der er grænser for humor. Holm gør – som der er tradition for i standup-genren – grin med stort set alt. Rockere, hans egen kone, deres fælles børn – ingen går ram forbi. Mestendels til stor moro for publikum, som har oppebåret hans stjerne på den danske komikerhimmel i mere end 20 år.

Men for nogle år siden oplevede Holm, at humor også kan være alvor og både kan afstedkomme forargelse og en politianmeldelse.

I et show på DR, Humor mod AIDS, fyrede han en joke af om Jesus, der hængende på korset trænger til at onanere, kigger på sine hænder, og vælger at bruge hullerne i sine hænder til at fuldende akten.

Uffe Holm syntes selv, at joken var morsom, men ikke alle var enige. En seer politianmeldte ham for blasfemi, og en præst tog initiativ til en indsamling med det formål at sende Uffe Holm til Jerusalem. Den oplevelse har sat spor hos komikeren, der i dag runder 40.

»Jeg har ikke brug for, at folk bliver sure. Jeg har brug for, at folk synes, at det er sjovt. Den joke har lært mig, at man virkelig skal passe på, hvad man siger. Jeg har altid været grov i munden, men lige den joke er blevet til et slags filter. Når jeg sidder og skriver nye jokes, så har jeg et filter, lad os kalde det Jesus-filteret, og der ryger den (joken, red.) lige igennem for at se, om folk bliver sure, eller om man kan blive politianmeldt, og hvis jeg ikke kan det, så ryger den af sted.«

Selv for den grænseløse, er der grænser. Jesus-filteret er imidlertid ikke så fintmasket, at det ender i det rene hattedame-komik. Sidste år siden lagde han eksempelvis en tre minutter lang video op på sin Facebook-profil, hvor han lokker sin egen søn, Texas på seks år, til at tage en stor, lyserød Barbie-kjole på og danse rundt i en forretning – så skal sønnike nok få den figur, han har plaget, lover en grinende farmand bag kameraet.

Hvad optrinnet ender med, skal ikke afsløres her, men videoen fik debatten til at rase, for kan en far tillade sig at lave sjov med sine egne børn på den måde, eller er der tale om grov voksenmobning? Godt 21.000 har kommenteret, og knap 1,6 millioner har set med, ingen har dog så vidt vides politianmeldt faderen.

Uffe Holm tilhører eliten af danske standup-komikere. Netop nu turnerer han med sit syvende one man show kaldet »Champ«, han har 220.000 følgere på Facebook, og når han vrøvleskråler med på et gammelt firserhit i en 15 sekunds-video på sin Facebook-side, høster det typisk mere end 1.000 likes og 70.000 ser med. Læg hertil deltagelse i det hyper-populære Vild med Dans og adskillige værts-tjanser på både radio og TV, og billedet af en komiker-kendis synes fuldendt.

Han er blevet kaldt den evige drengerøv, og Holms komik og shows hviler da også på lige dele hurtige brandere og flabede kommentarer, særlig om sex, parforhold og kvindekønnet. Meget er under lavmålet, vil nogen formentlig mene, i det mindste i fysisk betydning.

Sidste år debuterede han sammen med TV-værten Signe Lindkvist som sprechstallmeister i Cirkus Arenas 60 års jubilæumsforestilling, en rolle som han ifølge Berlingskes cirkus-anmelder, Lars Henrik Aagaard, udfyldte perfekt. »Uffe Holm ender såmænd med at stå tilbage som lidt af en cirkusvinder, som man sagtens kunne unde endnu et par år i manegen,« lød det i anmeldelsen.