Don Fabio

Fabio Capello har trænet de største hold i verden, og er en af fodboldverdens mest vindende.

Fabio Capello har fået ry for at være en defentsivt indstillet træner. Arkivfoto: Ian Kingston/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2007 var et annus horribilis for det engelske fodboldlandshold. For første gang i 14 år missede de engelske løver en slutrundekvalifikation, og ud røg landstræner Steve McClaren.

Det efterlod endnu engang det engelske fodboldforbund med en sisyfosisk opgave: At finde en landstræner, der endelig kunne bringe landet den hæder, som ikke var bestøvet nationens stolthed siden det legendariske verdensmesterskab i 1966.

Hvad gør en sejrshungrende foldboldnation i sådan en situation? Man ringer til Fabio Capello.

For med Capello i spidsen vinder holdet – i alle de klubber, han har trænet, har han vundet mesterskaber. I alt ni er det blevet til på de 15 år, han har været i klubtjeneste. Hertil kommer et Champions League-trofæ i 1994, den fineste fodboldpokal der kan vindes.

Hvad er det, han kan, den elegante og lidt tilknappede italiener med tilnavnet Don Fabio?

Han er først og fremmest kendt som en af spillets bedste taktikere, der er eminent til at sætte sit hold op før hver enkelt kamp. Og så er han pragmatiker – han udnytter til perfektion de spillere, han har til rådighed. Om sin egen trænerfilosofi sagde han i 2007 til UEFA: »Du skal finde en måde at spille på i forhold til de spillere, du har i truppen, men du skal ikke kun have et system at falde tilbage på. Hvis du kun har et system, er det en meget store fejl. Mange tror, de kun findes et godt system, men der er mange.«

I en fodboldverden hvor systemer er gud, og hvor de mest hyldede trænere er dem, der sværger til en offensiv spillestil, er det en ganske bemærkelsesværdig kommentar. Og måske ikke helt til at stole på. For selv om Capello ikke ser sig selv som fodbold-dogmatiker, og hverken spiller tiki-taka eller totalfodbold, er han taktisk ikke en vejrhane.

Som spiller i 1960erne og 1970ernes blev han bl.a. påvirket af en af datidens trænerikoner Helenio Herrera kendt for sit defensive spilsystem catenaccio, og det kan ses på Capellos hold. I 1993/94-sæsonen eksempelvis, hans formentlig mest succesrige sæson som træner, blev der scoret sølle 15 mål i 34 kampe mod hans Milan-hold, og holdet – der bl.a. talte Brian Laudrup – scorede kun 36 mål på vej mod mesterskabet. Er man god til at forsvare, kan man jo nøjes med at lave en enkelt pind.

Den ofte målfattige taktik har ikke kun givet Capello et ry for at være defensiv, den har på trods af sejre og mesterskaber paradoksalt nok også kostet ham et par trænerjob.

To gange er han således blevet hentet til Real Madrid som træner, begge gange har han kvitteret for tilliden ved at vinde mesterskabet til klubben – og begge gange er han stoppet efter bare en enkelt sæson. For i Real Madrid er det ikke nok bare at vinde, det handler også om måden, man vinder på.

Som klubbens præsident, Ramón Calderón, sagde i 2007, da han havde fyret Capello:

»Real Madrid skal være beundret ikke kun i kraft af vores mesterskaber, men også for vores spillestil.«

Jobbet i Real Madrid er Capellos seneste som klubtræner. Siden fulgte jobbet som engelsk landstræner, hvor han for en gangs skyld ikke kunne indfri forventninger om mesterskaber. Ved VM i 2010, den eneste slutrunde hvor han stod i spidsen for holdet, fik England læsterlige tæv i ottendelsfinalen af Tyskland, og halvandet år efter forlod han jobbet. Siden er fulgt et par år som russisk landstræner, hvor han heller ikke fik den ønskede succes og røg ud sidste år.

For nylig blev han rygtet som ny mand i spidsen for sit hjemlands landshold. Det blev dog ikke til noget, og dermed fik han ikke den tredje mulighed for endelig at få succes med et landshold.