»Det er okay at virke dum«

Anders Lund Madsen, der fylder 50 år 15. oktober, er blevet sit eget brand på et miks af journalistisk nysgerrighed og spøjs humor.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Madonna smed engang Anders Lund Madsen ud af Grand Hotel i Stockholm, fordi han havde sælskindsbukser på. Han har rørt ved prins Henrik i maj 1994. Leonard Cohen har lovet ham en middagsaftale med hans datter, der har bestyret en telefonsex-hotline i Los Angeles, og han har engang holdt vejret i 3.02.38 minutter.

Det er, hvis man skal tro ham selv, ikke de store bump, morgendagens fødselar har været ude for i sit liv. På den anden side kan man aldrig vide med ham. Hans rolle i den danske offentlighed er klovnens. Hvad der gemmer sig bag den charmerende og pudseløjerlige maske er forbeholdt venner og familie.

Om baggrunden for sin spøjse prime time TV- og show-facon har den journalistuddannede entertainer sagt til Berlingske: »Verden skal have brug for ens evner, og mine talenter havde næppe været meget bevendt, hvis jeg var født på Øland i 1620erne. Jeg var heldig at vokse op i en tid med brug for sjove mennesker.« Og han fortsatte: »Det er sjovt, at folk tror, at man er dum, så længe man selv ved, at man er klog.«

Mange troede således, at han ikke var rigitg velforvaret, da han som reporter for TV 2 ved OL i Atlanta i 1996 blev verdensberømt for på et pressemøde at spørge USAs Dream Team, hvorfor man får to points for at score i basketball. Spillerne gloede, pressen lo, og CNN lavede en reportage om den unge danske journalist, der spurgte så simpelt og genialt.

Anders Lund Madsen som mediepersonlighed og formidler af det store i det små og omvendt, blev »opfundet« på bagsiden af Ekstra Bladet, hvor han sammen med Povl Høst-Madsen skrev bagsideklummer. Af »Gamle Madsen« lærte han blandt andet, at dumme spørgsmål ikke altid er dumme. Da den amerikanske general Norman Schwarzkopf var i København, måtte journalisterne ikke spørge ham om noget, derfor var kun de mest naive mødt op, bl.a. Anders Lund Madsen og Povl Høst-Madsen. Til Euroman har Lund Madsen fortalt: »Han (Høst-Madsen, red.) spurgte, hvad generalens livret var. Det brød stemningen positivt og viste mig, hvor effektivt det kan være at spørge om noget, der er sådan lidt dumt.«

Siden har Lund Madsen skrevet for flere landsdækkende aviser. I 1999 stiftede han sammen med skuespiller Søren Østergaard Zirkus Nemo. Han har lavet mange TV-programmer, blandt andet »Natmadsen« og »Taxa-Madsen«, og mere seriøse som »Du skal dø« (DR1 2013). Han har lavet børne-TV og radio og interviewet de største rockstjerner. Over en million lyttere forgudede i årene 2005-2008 radioprogrammet »De Sorte Spejdere« på P3, som han lavede med Anders Breinholt, og hans første show med broderen Peter, »Mr. Nice Guy«, fik mere end 65.000 til at indløse billet. Han har skrevet adskillige bøger med et skævt syn på alt fra mænd til ting, vi ikke har ord for.

Anders Lund Madsen er fraskilt Østerbro-far til fire børn.