Den socialdemokratiske mangemillionær

Han sidder tungt på magten i succesvirksomheden Falck, som har gjort ham yderst velhavende. Men Allan Søgaard Larsen kan også noget andet, som kun de færreste danske topchefer mestrer.

Han er stor fan af digteren Søren Ulrik Thomsen, som han ofte refererer til, og han skulle endda engang have indledt et ledelsesmøde på øverste niveau i Falck med en recitering af et til lejligheden nøje udvalgt Søren Ulrik Thomsen-digt. Det er ikke helt skævt at kalde Allan Søgaard Larsen, der i nu fylder 60 år, for en anderledes topchef i dansk erhvervsliv. Han er gennem de sidste godt ti år blevet personificeringen af vækstvirksomheden Falck, der under hans lederskab har udviklet sig fra nordisk redningskoncern til at være verdens største, private operatør inden for ambulancedrift og industriel brandbekæmpelse. Falck har samtidig gjort Allan Søgaard meget velhavende.

Han ejer nemlig en aktiepost i selskabet på godt fem pct. som i det seneste regnskab blev værdisat til over en halv mia. kr. Sammen med sin noget mere anonyme makker, Falcks vicekoncerndirektør Morten Pedersen, sidder han på over ti pct. af virksomheden og den samlede værdi af deres aktier nærmer sig en mia. kr.

Få ansatte direktører har formået at skabe så stor en formue i Danmark, men det afspejler, at Allan Søgaard selv har sat hånden på kogepladen og udnyttet tilbuddet om at investere egne penge i virksomheden, som så har vokset sig meget stor og værdifuld, har han tidligere forklaret i Berlingske.

Det er ikke kun på størrelsen af formuen, at Allan Søgaard Larsen adskiller sig fra de fleste andre danske direktører. Falck-bossen taler.

Han taler meget og han taler længe og han gør det farverigt. Topchefer i dansk erhvervsliv får ofte på puklen, fordi de ikke aktivt tager del i sager med samfundsmæssig og politisk kant. Men der er Søgaard Larsen en undtagelse. Hans politiske engagement og interesse er større end hos de fleste. Og tilmed udtaler han sig gerne om politik og samfundsrelevante problemstillinger.

Han har aldrig officielt bekræftet sit politiske ståsted, men mens Thorning-regeringen havde magten talte han om »mine røde venner« og han er da også mere socialt orienteret end topchefer er flest. Tidligere har der været spekuleret i, om han kunne blive minister i en socialdemokratisk regering. Om han nogensinde er blevet spurgt, er uvist. Hvad der dog derimod står fast er, at han er stærkt engageret i den hjemlige vækst- og velfærdsdebat. 2012-13 var Allan Søgaard formand for regeringens vækstteam for sundheds- og velfærdsløsninger.

Men det er og bliver Falck, som er hans hjertebarn. Hans betydning i virksomheden kan ikke overdrives. Falck var indtil 2011 ejet af den store svenske kapitalfond Nordic Capital, der barslede med en børsnotering, men som blev droppet i 11. time.

Dengang spillede Allan Søgaard meget utraditionelt en afgørende hovedrolle i at finde nye alternative ejere i bl.a. Lundbeckfonden, som også kontrollerer virksomheden i dag. Utradtionelt fordi han »bare« er ansat direktør. Men det siger noget om, hvor tungt hans ord vejer i Falck.

Allan Søgaard Larsen bor på Østerbro i København, er gift og har to voksne sønner.

Han havde som personligt mål at nå at løbe 25 marathonløb inden sin 60 års fødselsdag, hvilket han nåede ved at presse tre styks ind i programmet forrige Det sidste var New York Marathon.