Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Forhud og fake science

»Hvis man har fulgt Morten Frisch i hans mangeårige kampagne, kommer det ikke som nogen overraskelse, at han nu forsøger at kombinere emnet svømmeundervisning med flere af sine talrige udokumenterede påstande om konsekvenser af drengeomskæring,« skriver Dan Meyrowitsch. Her omskæres en dreng i Neve Ilan tæt på Jerusalem. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONEN ZVULUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om forhud og fake science

Morten Frisch skriver om drengeomskæring i Berlingske 28. juni. Morten Frisch, der er ansat ved Statens Serum Institut og Aalborg Universitet, har i årevis systematisk misinformeret de danske politikere og den danske befolkning om dette emne ved bevidst at ignorere den bedste videnskab og evidens på området.

I juni 2018 afgjorde Pressenævnet i en klagesag, at det er legitimt at kalde Morten Frischs forskningsformidling for tendentiøs og manipulerende. Hvis man har fulgt Morten Frisch i hans mangeårige kampagne, kommer det ikke som nogen overraskelse, at han nu forsøger at kombinere emnet svømmeundervisning med flere af sine talrige udokumenterede påstande om konsekvenser af drengeomskæring.

Morten Frischs forskningsformidling anvendes på Københavns Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet til case-baseret undervisning i fænomenet fake health science på linje med antivaxx m.m. Således bliver nye generationer af danske og internationale sundhedsforskere i stand til at »debunke« Morten Frischs tendentiøse påstande og manipulerende mediestrategi.

Dan Meyrowitsch, epidemiolog, forskningsleder, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, medlem af CircumInfo.dk

Kommunerne mangler altid penge

Beretningen om den betydelige lønnedgang, som venter den nye kulturminister ved skiftet fra borgmester til minister, belyser på udmærket vis de senere års store og ubegrundede vækst i kommunale chefers lønniveau, idet kommunaldirektører og andre topembedsmænds løn er kendt for at være væsentligt højere end borgmestrenes.

Det er værd at huske på, når kommunerne om kort tid i forbindelse med aftalen om næste års økonomi igen vrider hænder over manglende midler til kernevelfærd.

Erik Bøegh, Sørvad

Svar på Hans Hauges nyrestød, »LOFs halvdannelse«

Sladderspaltekrigeren Hans Hauge langede forleden dag ud efter et nyt tiltag om undervisning i kritisk tænkning i Groft sagt. Tilfældigvis beundrer jeg Hauges skriftlige sprog, og ser det som en folkelig oplysningspligt at give ham svar på tiltale.

Når en mand som Hauge sætter sig imod tanken om at starte undervisning i kildekritisk tænkning, så må det være fordi vedkommende ikke kan lide tanken om at skulle have styr på sine kilder. Det er naturligvis et skrækscenario, hvis man lever af at lægge røgslør ud over almindelige menneskers synsfelter.

Hauge nævner ud af det blå, at Hitler »fik sine skøre ideer om økonomi og jøder på et universitært efteruddannelseskursus i 1919«, og konkluderer derved indirekte, at universitetet bærer skylden for Hitlers spirende jødehad. Men kan det nu også passe?

Som et almindeligt menneske, gider jeg næsten ikke begynde at researche den påstand. Hauge kan vel ikke seriøst mene, at oplysning og dannelse er så frastødende, at han ligefrem konkluderer, at det er kilden til xenofobisk intolerance? Måske kan han, men kun hvis der følger en personlig dagsorden med i underteksten: Hauge har velsagtens i sinde at aflive idéen om en kritisk tænkende befolkning, der tager ved lære af fortidens fejl.

Dét er på sin vis netop selve problemet med vores nutid: Der findes for mange personlige dagsordener, for mange skjulte nyrestød og politiske benspænd i vores informationskilder.

Christian Søgaard Jensen, skoleleder, LOF

Cykeltyranni

Hvornår så du sidst en cyklist få en bøde? Det er nok svært at huske.

Cyklister er fredet i København selv om de kører på fortovet i begge retninger, cykler i fodgængerovergange, ikke stopper for buspassagerer, som stiger af eller på.

Var det ikke en ide at undervise kommende politibetjente i færdselsloven og give dem tre måneders praktik? Jeg er sikker på, at bøde-indtægten ville blive en god forretning.

Berlingske refererer  23. juni Rådet for Sikker Trafiks regler for elektriske løbehjul. Regler uden konsekvens er spild af tid.

Glem ikke Henning Christophersen

Hjerteligt til lykke til Margrethe Vestager. Men Mette Frederiksen har ikke ret i, at det er »nærmest historisk med en dansker så højt placeret i det EU, vi kender i dag«. Venstres formand Henning Christophersen var i ti år Kommissionens næstformand uden at skulle dele posten med en anden. Han fik enorm indflydelse på det indre marked og euro-samarbejdet.

Bertel Haarder, tidl. europaminister og parlamentsmedlem