Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft Sagt savner erhvervsledere med selvstændige visioner for samfundet

Nicolai Svejgaard Poulsen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Verdensmål og bullshit

Nicolai Svejgaard Poulsen

FNs verdensmål har forårsaget metastaser overalt i det politiske system og samfundet i en hastighed, som de fleste cancersvulster kun kan drømme om. Ikke bare i det offentlige, hvor man altid må forvente en høj bullshit-til-produktivitet-ratio, men også blandt virksomhederne. Der er snart ikke den lille biks nede på hjørnet, der ikke har opsat plancher med de 17 mål.

De store erhvervsorganisationer har slugt hele konceptet med hud og hår. Fjernsynets debatprogrammer er oversvømmet af erhvervsfolk med den lille verdensmåls-nål på jakken, som alle kan sige de samme fraser: Nu skal virksomhederne ud og gøre gavn i samfundet - for første gang, skulle man næsten tro. Det uheldige med den slags CSR-halløj er netop, at man ender med at antyde, at virksomheder som udgangspunkt intet godt gør for samfundet. Og det kunne de vel ikke sige bedre på det yderste venstre.

Groft Sagt savner erhvervsledere med selvstændige visioner for samfundet, som ikke kan trækkes i en bullshitautomat nær en pengehungrende NGO med venstreradikale sympatier.

Der går efterhånden længere mellem afsløringer af korruption i FIFA end mellem historier om de katastrofale svigt i SKAT. Senest er det kommet frem, hvordan Skats udbyttechef tog på sightseeing med sagsøgte i kæmpe svindelsag.

Wonderful Copenhagen

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Da to medarbejdere fra Acupay, der har kostet de danske skatteydere 3,6 mia., ankom til Danmark, blev de personligt hentet på hotel af udbyttechefen, som kørte de to skatteål rundt til seværdigheder i København, før bilen stoppede ved Skats kontorer i Høje-Taastrup. Der, hvor HKeren Skatte-Svend sad uovervåget og overførte endnu flere penge til sin sleske druk-ven, Sanjay Shah.

Groft Sagt er glad for at både udbyttechefen og Skatte-Svend havde et godt forhold til deres samarbejdspartnere. Det er den lille gestus, der tæller. Set i det perspektiv er de 12,7 mia. kr., Skat har foræret væk, ikke at regne for det store.

LOFs halvdannelse

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En skoleleder fra LOF, Christian Søgaard Jensen, mener, at vi kunne have undgået kommunisme, fascisme og nationalsocialisme, hvis folket blot havde gået i aftenskole en gang om ugen og fået »folkelig oplysning« og »dannelse i kildekritisk tænkning«. Han nævner ikke kommunisme, fascisme eller nationalsocialisme, men taler med uld i mund: »Frøet er plantet.«

Og frøet vokser, profeterer undergangstænker Jensen, med mindre hans firma, LOF, vender om og gør, som de gjorde i 1945. Dengang kæmpede de mod fascismen (frøet), men så holdt de op, og så kom frøet tilbage (Rasmus Paludan?)

Jensen nævner ikke Hitler, men vi kan da oplyse oplyseren om, at Hitler fik sine skøre ideer om økonomi og jøder på et universitært efteruddannelseskursus i 1919. Halvdannelse er farlig, og det er Jensen et godt bevis på. Måske er frøet slet ikke Paludan, men Jakob Sølvhøj (EL), denne gamle kommunist er i dag tæt på magten.