Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

DF: Justitsministerens blødsødenhed løser ikke fængselsproblemerne

DFs Peter Skaarup (foto) er ikke fan af justitsministerens forslag om mere samfundstjeneste og prøveløsladelse. »I forvejen er det generelle strafniveau i Danmark fornærmende lavt, og vi ønsker ikke at krænke danskernes retsfølelse yderligere,« skriver han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et interview med Berlingske 30. september gør justitsminister Nick Hækkerup sig klog på, hvordan man kan bekæmpe det danske fængselssystems mange problemer.

For der er mange problemer – for eksempel en enorm stigning i antallet af indsatte sammen med stor mangel på fængselsbetjente. Og vi er nødt til at handle nu.

I Dansk Folkeparti er vi dog uenige i justitsministerens løsningsforslag i form af milde straffe sammen med mere samfundstjeneste og prøveløsladelse.

I forvejen er det generelle strafniveau i Danmark fornærmende lavt, og vi ønsker ikke at krænke danskernes retsfølelse yderligere, ligesom det også er tvivlsomt, om private virksomheder er interesserede i at få folk i samfundstjeneste inden for døren.

I stedet må vi oprette flere fængselspladser – hjertens gerne i udlandet, hvor det kan gøres billigt og uden behov for at ansætte mere mandskab.

Indtil det er kommet i stand, kan vi genetablere fængselspladser, som ministeren kommer ind på.

Vi er heldigvis også enige med ministeren i, at fængselsbetjente skal have mere i lønningsposen, men penge kan ikke gøre det alene i et risikabelt job, hvor man vogter over hærdede kriminelle.

Derfor ønsker vi også magt og tryghed til fængselsbetjentene i form af strømpistoler og beføjelse til at disciplinere voldelige indsatte hårdere, end det hidtil har været tilfældet.

I det hele taget er det åbenlyst, at vi skal investere mere i kriminalforsorgen, efter vi også har givet flere mere midler til politiet og anklagemyndigheden.

Det er på tide, at vi tager kontrollen over vores egne fængsler tilbage med fast hånd.

Peter Skaarup, MF, retsordfører, Dansk Folkeparti

Det var aldrig sket med kernekraft

At satse på noget så ustabilt som vind, sol og vand frem for CO2-fri kernekraft skriger til himlen, og vi ser nu resultatet deraf … tårnhøje elpriser.

At bygge megahøje synsforurenende vindmøller og store energiøer hjælper ikke, hvis »de glade grønne« ikke også har patent på, at det vil blæse. Hvis den såkaldte grønne omstilling ikke også indbefatter CO2-fri kernekraft, er det noget, der bliver rasende dyrt og ustabilt, og der er kun dig og mig til at betale.

Hvorfor hører man aldrig om/fra de forskere, der har en anden tilgang til klimaet end de sædvanlige udråbte dommedagsforskere? Hvad er man bange for?

Else Johannessen, Kgs. Lyngby

Billige boliger i byerne?

Det er da en smuk tanke, men et håbløst regeringsforslag. For lidt, for sent, for bureaukratisk og for dyrt og svært at gennemføre.

Tænk andre måder at skaffe boliger på. Både ejerboliger og lejeboliger. Mange hoteller har lidt under coronatiden. Tillad ‘ændret anvendelse’ i lokalplanen og ‘ændret god skik' i bankernes udlånsvilkår og få sat hoteller helt eller delvis til salg som ejerboliger/lejeboliger. Det ikke dyrt at bo med afdragsfrie lån og meget billige renter. Kombiner evt. job i byen med tilbud om lånefinansiering med garanti.

Lad ejendomsadministrationsselskaber – private og offentlige – stå for vedligeholdelsen mv. for beboerens regning. Giv køb på minimum m² og sats på de helt små boliger med 1-2 rum, tekøkken og bad og brug fællesarealer til cafeer, kiosker, små virksomhedslokaler eller lignende, der kan skabe byliv. Giv køb på kvalitetskrav – det er ikke umenneskeligt ikke at få et fedt køkken eller 90+ m² fra starten, og der er et stort behov for små boliger til unge, enlige, ældre osv.

Det vil her og nu løse hotellernes situation med manglende turisme, boligsituationen for mange par og enlige med job i byen eller behov for nærhed til familie og give førstegangskøbere mulighed for en blid start. Det vil også mindske behovet for nybyggeri, offentlig finansiering, administration og støtte til almene boligforeninger, og give en mere blandet befolkningssammensætning i de større byer. Byen vil klimamæssigt blive fortættet inden for kendte rammer og skaffe arbejdskraft til området.

Aase Hellemann, Hellerup