Nu er tidlige kristne malerier dukket op i Roms underjordiske begravelsesrum

Nyhedsbureauet AP beretter om, at nye freskomalerier fra tidlig kristen tid er blevet opdaget i Roms såkaldte katakomber, der er begravelsespladser for de første kristne menigheder.

Et kig ind i Domitilla-katakomberne med de nye fresko-malerier, der er afdækket. Maj 2017. REUTERS/Remo Casilli Fold sammen
Læs mere
Foto: REMO CASILLI

Domitilla-katakomberne er den største af de underjordiske begravelsesrum, der findes under Rom. Her er begravet godt 26.250 mennesker fra den tidlige kristne periode. Nyhedsbureauet AP beretter, at to af de mange rum er blevet renoveret og hidtil ukendte fresko-malerier og graffiti fra den tidlige periode nu er afdækket.

Fresko-malerier går tilbage til den første fase af kristendommen og viser hedenske rødder og tidlig bibelsk indflydelse. Her ses både den hedenske kærlighedsgud Cupido og den bibelske Noah og hans ark. Man kan genkende Daniel og løver samt Jesus og hans disciple.

New York Times skriver, at arkæologerne brugte laserstråler for at frigøre de skrøbelige malerier millimeter for millimeter. Efterhånden som malerierne dukkede frem kunne eksperterne tidsbestemme dem til den anden halvdel af det 4. århundrede. Ifølge Giovanni Carru, der er talsmand for Vatikanets Kommission for Religiøs Kunst, viser malerierne, at vejen til den kristne tro var vanskelig og kroget med hedenske elementer. Men malerierne viser også sider af det daglige liv i Rom, hvor man kan se folk aktive med dagens dont som f.eks. at bage.

De to rum, der nu er blevet renoveret, er kun to af mange i katakomberne, og arbejdet går videre.