Kronprinsparret afviser kunstværk

Ti danske kunstnere er blevet inviteret til at udsmykke Kronprinseparrets nye hjem på Amalienborg. Men de er ikke helt tilfredse med alle kunstværkerne.

Allerede i slutningen af denne måned indvies kronprinsparrets nye gennemrenoverede privat-og arbejdsbolig i Frederik VIII's Palæ på Amalienborg. Ti danske samtidskunstnere har været inviteret til at sætte et moderne præg på gemakkerne bag den gamle rokokofacade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kronprinseparret har forkastet et af John Kørners nye malerier, der skulle have udsmukket parrets hjem. Kunstnerens færdige resultat "passede ikke" til de istandsatte værelser i Frederik VIII's Palæ.

- De brød sig ganske enkelt ikke om det, siger John Kørner til Politiken.

LÆS OGSÅ: 200.000 vil se kronprinsparrets nye bolig

- De spurgte, om jeg kunne lave det færdigt. Jeg sagde, at det var færdigt. Jeg blev så spurgt, om jeg kunne forestille mig at male videre på det. Jeg svarede, at det kunne jeg ikke. Jeg kan ikke stå og lave noget om på et maleri, som jeg mener er afsluttet, fortæller kunstneren.

Fra hofchef Per Thornit lyder forklaringen:

- John Kørners værk var ikke i overensstemmelse med den oprindelige aftale og den skitse, der i første omgang var blevet fremvist for kronprinsparret og de kunstneriske konsulenter. Resultatet passede ikke til rummet, siger hofchefen.

Dur ikke - væk!

Trods kronsprinsparrets afvisning er John Kørner opsat på at fuldføre opgaven. Han har derfor lavet en ny skitse, som nu er til godkendelse.

- Jeg vil ikke være en rockstjerne, der siger: I kan bare fise af. Stik mig mine penge. Jeg vil gerne løse den her opgave, og derfor skyndte jeg mig at sige: Jeg laver gerne et nyt maleri, hvis det første ikke var tilfredsstillende.

Det nye palæ udsmykkes

I forbindelse med kronprinseparrets gennemrenovering af Frederik VIII's Palæ på Amalienborg er ti danske kunstnere blevet inviteret til at sætte et moderne præg på parrets nye bolig.

Men der har tydeligvis været delte meninger om de færdige resultater.

I hvert fald så brød kronprinseparret sig ikke om John Kørners maleri, der forestiller en fiskerbåd med en udenlandsk kvinde i stævnen og en dansk fisker i voldsomt uvejr.

LÆS OGSÅ:
Brian Mikkelsen modsiger Kronprinsen

En anden dansk kunstner, Jeppe Hein, har imidlertidig forladt dream-team-holdet af danske hofkunstnere. Hans skitse, der skulle sætte sit præg på haveanlægget, faldt heller ikke i de kongeliges smag.

Det er jo en bestillingsopgave

Men John Kørner forlader altså ikke palæet, og han fortryder ifølge Politiken heller ikke, at han sagde ja til projektet.

- Det er jo en bestillingsopgave, hvor kunderne har ret til at stille spørgsmål undervejs og sige, at de ikke er tilfredse. Det har jeg været villig til at acceptere, siger han til avisen.

Den nye skitse er en forlængelse af kunstnerens Afghanistan-serie og forestiller en person, der ligger livløs på jorden. Denne skitse er lavet på opfordring fra kronprinseparret - og det overrasker kunstneren, der især har gjort sig bemærket med sine politiske motive raf blandt andet danske soldater og asylansøgere i Brorsons Kirke.

- Beskeden kom ikke direkte fra parret, men fra deres folk. Muligheden var der for, at mit maleri kunne være noget i den dur, og det blev jeg selv lidt overrasket over, siger han.

Stadig med på hofholdet

Ifølge Hofmarskallatet har man endnu ikke taget stilling til John Kørners nye skitse -som kronsprinseparret har ønsket bliver malet i en bestemt blå farve.

Men han er stadig med på holdet af danske kunstnere, der får lov til at udsmykke de kongeliges gemakker.

Frederik VIII's Palæ åbnes for offentligheden den 27.februar og lukker igen den 30. maj.