Tom Hanks rider ind i solnedgangen i Netflix nye storfilm

Paul Greengrass' »News of the World« er en helt klassisk cowboyderfilm uden slinger i prærievognen – og det er faktisk helt i orden. Det hele havde bare været mere interessant, hvis Tom Hanks var andet end gennemført godhjertet.

 
Veteranen Hanks og et 12-årigt wunderkind gløder i sympatisk western. Se traileren her. Fold sammen
Læs mere

»News of the World« forsøger på ingen måde at genopfinde eller revitalisere westerngenren. Det er på nærmest alle tænkelige måder en helt klassisk cowboyderfilm, hvor mennesker er enten gode eller onde, og handlingen er centreret omkring én mand, der forsøger at gøre det rette under vanskelige omstændigheder.

Og det er faktisk helt okay.

Selv om Michelin-mad med skum og røg og fermenteret halløj og ting, der ligger på et leje af andre ting, kan være nok så vidunderlige, er det, man trænger til, nogle gange bare en god cheeseburger. Og »News of the World« er den filmiske pendant til en solid burger.

Ufrivillig barnepige

Vi er i Texas i 1870. Tom Hanks – i sin nu tredje film, der går direkte til streaming – spiller den tidligere sydstatskaptajn Jefferson Kyle Kidd, der rejser rundt fra by til by og læser op af aviserne til alle, der vil betale 10 cents for det.

»Selv om man har set den komme som et damptog over en flad prærie, skal man alligevel være en hård hund for ikke at få lidt bævrende underlæbe under de sidste ti minutter«


Han har egentlig en kone i San Antonio, men hvorfor han ikke bare er hjemme ved hende, får vi først at vide til sidst i filmen. Kidds liv tager en drejning, da han støder på en ung pige, der gemmer sig ved en hestevogn, hvis sorte kusk er blevet hængt.

Pigen Johanna (Helena Zengel) er – viser det sig – datter af tyske immigranter og blev som lille bortført af Kiowa-indianere, der myrdede hendes forældre og søster. Hun blev opdaget af hæren, da de fordrev Kiowa-stammen og var nu egentlig på vej til sin eneste familie, en onkel og tante der bor 650 kilometer væk.

Lang, men ikke for lang

Da ingen andre rigtigt er interesserede i at hjælpe, beslutter Kidd modvilligt at følge pigen hjem til sin familie og således starter en lang og farefuld færd. Instruktøren Paul Greengrass er vel nok mest kendt for thrillere som »Captain Phillips«, »Green Zone« og tre »Bourne«-film, men har i den grad lettet foden fra speederen her.

»News of the World« tager sig god tid, men føles alligevel ikke for lang og er meget af tiden elementært spændende. Uden at temaet helt bliver udfoldet, udforsker filmen også en periode, der måske er lidt overset i amerikansk filmhistorie, nemlig tiden umiddelbart efter den amerikanske borgerkrig, hvor Texas ikke var en formel del af De Forenede Stater, og der var indædt modvilje mod præsidenten og tropperne fra nordstaterne, der skulle forsøge at opretholde lov og orden.

Stortalentet Helena Zengel er nomineret til både en Golden Globe og en SAG-award for sin præstation i »News of the World«. Foto: NETFLIX  Fold sammen
Læs mere
Foto: Photo Credit Universal Pictures/.

Det mest fascinerende ved »News of the World« er dog samspillet mellem veteranen Tom Hanks og det unge wunderkind Helena Zengel, der overrumplede anmeldere verden over med sin præstation i den tyske Oscar-kandidat, »Systembryder«, og i den grad også brillerer her.

Johanna har boet så længe hos Kiowa-stammen, at hun ikke længere anerkender sit navn, har taget stammens skikke til sig og kun taler Kiowa. Kaptajn Kidd taler kun engelsk, så deres klodsede kommunikation på den lange rejse foregår primært med fagter, ansigtsudtryk og de få ord, de lærer hinanden.

Selv om manuskriptet sine steder sagtens kunne have været mere elegant, er den del af historien meget seværdig og til tider utroligt rørende. Det samme kan siges om slutningen. Selv om man har set den komme som et damptog over en flad prærie, skal man alligevel være en hård hund for ikke at få lidt bævrende underlæbe under de sidste ti minutter, hvor forudsigelige de end måtte være.

Hanks er lige lovligt god

Når det så er sagt, ville det måske have gjort historien mere interessant, hvis Kaptajn Kidd havde mere kant og var småalkoholiseret, tyvagtig, hyggeracistisk eller et eller andet andet end bare gennemført godhjertet – og generelt ville det måske snart klæde Tom Hanks at spille andet end bundsympatiske good guys. Det sker formentlig i 2022, hvor han har rollen som Elvis Presleys berygtede manager Oberst Parker i Baz Luhrmanns endnu titelløse Elvis Presley-biopic.

»News of the World«. Western/drama, 118 minutter. Instruktion: Paul Greengrass, manus: Paul Greengrass, Luke Davies. Med: Tom Hanks, Helena Zengel m.fl. Premiere 10. februar på Netflix.