DR viser et mesterværk, som alle bør se, mens biograferne er lukkede

De fem film i antologien »Small Axe« er en filmisk mavepumper af den slags, der kan mærkes i flere dage efter.

Filmantologien »Small Axe« blev vist på BBC i slutningen af 2020, lige i halen på Black Lives Matter-demonstrationerne, og var således næsten imponerende aktuel. Her er det John Boyega som Leroy Logan i »Red, White and Blue«. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR Presse
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som filmelsker er det topdeprimerende, at biograferne på niende uge er lukkede, men der er altså stadig store filmoplevelser at finde – man skal bare vide, hvor man skal lede.

Lige nu bør man finde Steve McQueens »Small Axe« på DRTV. Det ligner ved første øjekast en tv-serie, men der er tale om en antologi med fem selvstændige film, der alle handler om, hvordan det var at være sort med vestindiske rødder i England fra slut-60erne til midt-80erne.

Og så er filmene et eksempel på, at to plus to nogle gange giver mere end fire. Set isoleret varierer de fem fra rigtig gode til decideret fremragende, men samlet er der tale om et lille mesterværk.

Frustrerende retssalsdrama

Den første film, »Mangrove«, er baseret på en sand historie om restauranten Mangrove i Notting Hill i London, som var samlingssted for aktivister og forkæmpere for sortes rettigheder – og i den anledning blev udsat for utallige grundløse razziaer af en brutal og racistisk politistyrke.

Efter en protestdemonstration blev ni mennesker arresteret og sigtet for at have opildnet til optøjer. Den sidste halvdel af filmen er et klassisk retssalsdrama, som er lige dele frustrerende og tilfredsstillende, men konstant fascinerende.

Som resten af »Small Axe« er »Mangrove« ikke bare en stærk historie, men også filmisk interessant. Blandt andet fordi instruktøren, Steve McQueen, jævnligt filmer helt centrale scener med et stillestående kamera, der ikke nødvendigvis peger på det mest oplagte. I slutningen af retssagen er kameraet her indstillet helt tæt på én af de tiltaltes ansigter og kun på hans ansigt under den afgørende domsafsigelse.

Magisk pusterum

Så kommer der et pusterum med »Lovers Rock«, der foregår over en enkelt nat og følger en reggaefest i Vestlondon. På en måde utroligt almindelig, men samtidig helt magisk. Og et behageligt pusterum, inden man igen skal til at få en knude i maven af indignation i »Red, White and Blue«, der også er baseret på virkelige begivenheder, nemlig om den sorte Leroy Logan, der slutter sig til politiet, efter at hans far er blevet gennembanket af to hvide betjente. Og møder massiv racisme blandt sine kollegaer, mens han bliver kaldt forræder af sine racefæller.

Den unge komet John Boyega er mageløs i hovedrollen, dirrende af indestængt raseri. Det samme er Sheyi Cole i titelrollen i »Alex Wheatle«, igen en film baseret på en virkelig historie – om forfatteren Alex Wheatle, der voksede op på et mildt sagt ukærligt børnehjem og tilbragte tid i fængslet efter at have deltaget i optøjerne i Brixton i det sydlige London i 1981.

Som et portræt af et menneske udgør »Alex Wheatle« kun en flig, som portræt af en tid er den uovertruffen.

Den sidste film, »Education«, handler om det faktum, at skolesystemet i London overførte et uforholdsmæssigt stort antal sorte børn til skoler for de såkaldt »educationally subnormal«, hvor de i store træk blev overladt til sig selv og aldrig fik en ordentlig uddannelse. Det er på mange måder en nedslående historie, men giver dog alligevel en fornemmelse af håb i slutningen.

Det er også tiltrængt, for »Small Axe« er en filmisk mavepumper af den slags, der kan mærkes i flere dage efter. Steve McQueen har altid været en filmskaber med en agenda, men hvor hans pointe i Oscar-vinderen »12 Years a Slave« blev slået fast med syvtommersøm – banket i med en lægtehammer – er det her mere subtilt, mere elegant og faktisk langt, langt stærkere. »Small Axe« er simpelthen et hovedværk.

»Small Axe«. Drama, i alt 408 minutter. Instruktion: Steve McQueen, manus: Steve McQueen, Courttia Newland, Alistair Siddons. Med: Letitia Wright, Micheal Ward, John Boyega, Sheyi Cole, Kenyah Sandy m.fl. Ude på DR nu.