Studerende råber nu politikerne op: Identitetspolitik truer det frie ord på Københavns Universitet

16 studerende frygter, at det frie ord på Københavns Universitet er i fare, og de mener ikke, at universitetets ledelse kan sikre ytringsfriheden. Derfor forsøger de nu at råbe politikerne op i et åbent brev. Opfordringen til Uddannelses- og Forskningsudvalget er klar: Hjælp os med at sikre ytringsfriheden på universiteterne.

Konservative Studerende på Københavns Universitet fik revet samtlige plakater ned under valget til flere studienævn. Valget sluttede onsdag, men på trods af at plakaterne blev revet ned, fik Konservative Studerende et af deres bedste studentervalg nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Konservative Studerende

16 studerende på Københavns Universitet er så bekymrede over udviklingen på Københavns Universitet, at de nu ikke ser anden udvej end at råbe politikerne op.

Og hvorfor er de så bekymrede? Fordi det frie ord på universitetet er truet, siger de.

»Vi er bekymrede over, hvad vi opfatter som en stigende tendens til, at det frie ord og den åbne samtale må vige for krænkede følelser,« skriver de studerende i det åbne brev.

»Vi er ligeledes bekymrede over, hvad vi opfatter som en stigende tendens til anvendelse af udemokratiske midler som f.eks. hærværk, som visse grupper af studerende føler sig berettiget til at tage i anvendelse i identitetspolitikkens navn,« fortsætter de.

Springbrættet til at sende det åbne brev til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg er blandt andet, at den studenterpolitiske gruppe Konservative Studerende fik revet plakater ned under studentervalget, der sluttede onsdag. Under valget skulle der blandt andet vælges studerende til adskillige studienævn.

Plakaterne blev revet ned, fordi et af Konservative Studerendes slogans lød således: »Nej til identitetspolitik«.

»Dette kampagneslogan og -tema var valgt med henvisning til den efterhånden langvarige debat på Københavns Universitet om identitet, ytringsfrihed og »krænkelseskultur«,« skriver de 16 studerende.

Men bekymringen har stået på længere. De studerende henviser til den langvarige debat om identitetspolitik og inkluderende paroler, ligesom de også nævner flere sager fra Københavns Universitet, som de studerende mener tager udgangspunkt i det identitetspolitiske.

Det drejer sig bl.a. om forbuddet mod mexicansk udklædning ved startfesterne på jura og biologisagen, hvor en enkelt studerende i forbindelse med en evaluering af et kursus problematiserede, at der kun var to køn i statistikundervisningen. Nu undervises de biologistuderende også i sociale køn.

16 studerende i åbent brev

»Vi håber, at I vil se velvilligt på vores brev og debattere, hvorledes ytringsfriheden og demokratiet sikres på de danske universiteter, og hvordan man vil sikre et åbent debatklima både politisk og videnskabeligt på de danske universiteter.«


Hjælp med at redde ytringsfriheden

Som Berlingske tidligere har beskrevet, var det Instagram-profilen »Kraenkelseskulturellememes,« der opfordrede til at rive plakaterne ned. Profilen har over 11.000 følgere. Det skete blandt andet med disse ord: »Nogen der kan hjælpe med at hive plakater ned på KU?«

Af det åbne brev fremgår, at de 16 studerende ikke ønsker, at det skal få konsekvenser for dem, der har fjernet valgplakaterne. Der er vigtigere ting på spil, og det kan ikke løses med en politianmeldelse, betoner de. Det er nemlig ytringsfriheden, der er truet. Og derfor er opfordringen klar – hjælp os med at redde ytringsfriheden, lyder summen af deres brev.

»(...) Vi vil på denne baggrund opfordre Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg til at drøfte, hvorledes man generelt vil sikre ytringsfriheden på universiteterne. Vi håber, at I vil se velvilligt på vores brev og debattere, hvorledes ytringsfriheden og demokratiet sikres på de danske universiteter, og hvordan man vil sikre et åbent debatklima både politisk og videnskabeligt på de danske universiteter,« skriver de.

En af dem, der har underskrevet brevet, er Simon Lindkær Andersen. Han er jurastuderende og formand for Konservative Studerende. Da resultaterne fra universitetsvalget indløb onsdag, stod det klart, at de havde fået et af deres bedste valg nogensinde på trods af nedrivningen af plakater.

Ved bestyrelsesvalget blev opbakningen til Konservative Studerende mere end fordoblet fra fire til 9,1 procent, oplyser de til Berlingske. Der findes en myriade af små råd under de enkelte fakulteter, og de unge borgerlige sidder langtfra tungt på studenterpolitikken. Men de har tydelig fremgang. Valget endte ifølge Simon Lindkær Andersen på denne måde, fordi flere studerende har været trætte af den politisk korrekte tone i den identitetspolitiske debat på universitetet.

»Det er klart det mest dramatiske studentervalg, jeg har været vidne til. Vi traf en beslutning om at gå ind i en svær politisk debat ved at forsvare det frie ord og den frie forskning på universitetet. Det er vi blevet belønnet for,« sagde Simon Lindkær Andersen til Berlingske onsdag med henvisning til opgøret med identitetspolitikken.

På en plakat fra den studenterpolitiske gruppe Frit Forum er der blevet skrevet »Beskyt minoriteter«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.