Konservative studerende får succesvalg, efter deres valgplakater blev revet ned

De er unge, de er borgerlige, og de fik revet deres valgplakater ned under det såkaldte Univalg på Københavns Universitet. Nu har de fået et af deres bedste valg i mange år.

Plakaty
Det er bl.a. denne plakat, Konservative Studerende har hængt op under valgkampen. Alle deres plakater blev revet ned, oplyser en af kandidaterne. Men alligevel har de fået flere pladser end nogensinde før. Fold sammen
Læs mere

Unge borgerlige har i årtier været trængte i studenterpolitikken på Københavns Universitet.

Det er de stadig, men de har fået lidt mere at juble over. Den fælles borgerlige liste – Konservative Studerende – går markant frem ved det såkaldte Univalg, hvor man vælger studerende ind i studienævn, Akademisk Råd og Universitetsbestyrelsen på Københavns Universitet.

Valgkampen har været dramatisk og præget af, at valgkplakater blev hevet ned. Konservative Studerende gik til valg på sloganet »nej til identitetspolitik« og havde blandt andet en plakat med et billede af en mexicansk sombrero-hat.

Det gjorde nogle studerende så oprevede, at de i en aktion hev plakaterne ned eller påklistrede ord på dem som »racist« og »privilegieblind«.

Andre studerende har tilsyneladende bakket op om budskabet.

Konservative Studerende er gået fra én til fem folkevalgte repræsentanter på Københavns Universitet. Ved bestyrelsesvalget blev Konservative Studerende mere end fordoblet fra 4 procent til 9,1 procent, oplyser de til Berlingske. Der findes en myriade af små råd under de enkelte fakulteter, og de unge borgerlige sidder langt fra tungt på studenterpolitikken. Men de har tydelig fremgang.

Da Berlingske kontakter formand for Konservative Studerende, Simon Lindkær, er han da også i gang med at drikke sin tredje gin og tonic for at fejre valgresultatet. Egentlig burde han læse til eksamen i skatteret.

Han ser valgresultatet som et udslag af, at flere studerende har været trætte af den politisk korrekte tone i den identitetspolitiske debat på universitetet og et udslag af et opgør med de studerende, som hev valgplakater ned.

»Det er klart det mest dramatiske studentervalg, jeg har været vidne til. Vi traf en beslutning om at gå ind i en svær politisk debat ved at forsvare det frie ord og den frie forskning på universitetet. Det er vi blevet belønnet for,« siger Simon Lindkær med henvisning til opgøret med identitetspolitikken.

Frederikke Werther

»Det gør os alle sammen fattigere, at vi ikke kan udfordre synspunktet om, at hvis du føler dig krænket, så er du krænket. Det gør os åndeligt fattigere i vores indlæring og verdensopfattelse.«


»Nogen der kan hjælpe med at hive plakater ned på KU?«

Det er en række sager, der fik Konservative Studerende til at sige »nej til identitetspolitik«.

En af dem handler om mexicansk udklædning. Sidste år opfordrede prodekan ved jurastudiet Stine Jørgensen de studerende til at undlade at klæde sig ud som mexicanere og indianere til studiestartsfesterne. Det gjorde hun med henvisning til fakultetets værdier om diversitet og nultolerance over for diskrimination.

Og så er der biologisagen, hvor en enkelt studerende i forbindelse med en evaluering af et kursus problematiserede, at der kun var to køn i statistikundervisningen. Nu undervises de biologistuderende også i sociale køn. Og det er blot nogle af de seneste sager om identitetspolitik, der er udsprunget fra Københavns Universitet.

En plakat er smidt i skraldespanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Konservative Studerende.

Opfordringen til at rive valgplakater ned kom i høj grad fra en Instagram-profil, der bærer navnet »Krænkelseskulturellememes«. Profilen har over 11.000 følgere.

»Nogen der kan hjælpe med at hive plakater ned på KU?« stod der bl.a. på profilen under valgkampen.

Én af dem, der har fået revet plakater ned, er Frederikke Werther, der er jurastuderende på Københavns Universitet (KU). Hun har tidligere fortalt Berlingske, at hun var nervøs for, at krænkelseskulturen skulle gøre de studerende »åndeligt fattigere«. Derfor stod der også »Nej til krænkelsesparathed« på hendes valgplakat. Hun er formand for studentergruppen Frit Forum København og var spidskandidat til KUs bestyrelsesvalg, men opnåede dog ikke valg.

»Jeg frygter, at krænkelseskulturen bliver bragt ind i undervisningslokalet og får negative konsekvenser for det faglige indhold. For mig er det vigtigt, at det faglige indhold ikke er afhængigt af eksempelvis forfatterens ophav eller personlig identitet. Det faglige indhold skal sættes forrest. Det, synes jeg, er vigtigt for en institution som KU, hvor der skal være plads til forskellige holdninger, og hvor man skal blive udfordret. Og så er det først og fremmest et forskningssted, og derfor mener jeg, at fagligheden skal være i top,« har Frederikke Werther tidligere udtalt.

Studenteravisen på Københavns Universitet, Uniavisen, bringer den samlede liste over resultater. Den kan du se her.

Frederikke Werther vil have universitetsbestyrelsen til at sikre, at »krænkelsesdebatten ikke tager overhånd«. Hun frygter, at krænkelsesparatheden rykker mere og mere ind i undervisningen og gør de studerende »åndeligt fattigere«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.