Søren & Søren tester: Gourmetsilden fra helvede – testens absolut dyreste produkt får kun én stjerne

Julen er typisk kryddersildens højsæson, men en særlig sild til 300 kr. kiloet, var mildt sagt ikke lige, hvad Berlingskes to madtestere ønsker sig under juletræet i år.

Silden har spillet en afgørende rolle i Danmarks historie. Særligt fra omkring år 1200 ved vi fra Saxo, at Øresund var stopfyldt med sild, der frem til slutningen af 1500-tallet havde afgørende betydning for Danmarks nationaløkonomi. Et konservativt skøn estimerer, at Danmark omkring år 1300 eksporterede ca. 300.000 tønder sild, hvilket svarer til 27.000 ton. Til sammenligning udgjorde sildefangsten med langt mere moderne fangstmetoder i år 1900 ca. 20.000 ton.

Vi har valgt at teste en særlig variant af den ærkedanske spise, nemlig modnet kryddersild, der er særligt populær op mod den sursøde juletid.