»Sketchen med Pernille Vermund var utrolig sjov at lave, men jeg har skullet høre på en masse ting og sager, og det kan godt krybe ind under huden nogle gange«

Årets dansker 2018: Han har kæmpet mod saudiske bodyguards, tungekysset med Pernille Vermund og opfordret til demonstration mod Danske Bank. Alt sammen i satirens navn. Ingen er fredet, når Jonatan Spang søndag efter søndag slår sine folder på DR2.

Jonatan Spang har været vidt omkring i sin karriere, siden han debuterede på stand-up-scenen i 1998. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Jonatan Spang gider ikke at lave sjov med brunch eller sutsko. Det rykker ikke ved noget. Han er ikke bange for at få ørerne i maskinen, ikke bange for konsekvenserne. Søndag efter søndag ikke bare sidder, men hopper, springer, kæmper og råber han bagved et skrivebord i DR2s bedste sendetid. Han er den mand i Danmark, der er tættest på at opnå samme kultstatus som flere af de særdeles anerkendte late night comedy-ikoner i Guds eget land, USA.

Af samme årsag er Jonatan Spang nomineret som årets dansker. Han er vært på satireprogrammet »Tæt på sandheden«, der hver uge kaster et kritisk blik på de største og mest væsentlige nyheder fra ugens løb. Og ingen køer er hellige for Jonatan Spang.

Kan man lave sjov med alting?

Jonatan Spang når næsten at svare, inden jeg får stillet spørgsmålet, og han er klar i mælet.

»Ja, det kan man. Men publikum er juryen. Jeg kan godt sidde her og blive enig med mig selv om, at noget er supersjovt, men hvis publikum er helt stille, så er det jo ikke sjovt. Og derfor er der masser af emner, som fylder meget i medierne, som vi ikke laver historier på, fordi vi simpelthen ikke kan gøre dem sjove,« siger han.

»Når der bliver arrangeret gangbang i et forsamlingshus i Jylland op til kommunalvalget, ligger den lige til højrebenet.«


Han formår at gøre store og komplekse sager om svindel og korruption spiselige i håb om, at det vækker en interesse hos seeren. Han udstiller de danske mediers dækning, og han slipper af sted med at joke om mordere som Peter Madsen og Peter Lundin.

»Nogle emner er bare nemmere end andre. Når der bliver arrangeret gangbang i et forsamlingshus i Jylland op til kommunalvalget, ligger den lige til højrebenet. Det er en lettere dag på kontoret, end når Danske Bank har svindlet for et eller andet milliardbeløb. Økonomisk kriminialitet er jo bare usexet, og det er det også for mig.«

En omflakkende karriere

Jonatan Spang har været vidt omkring i sin karriere. Han debuterede på standupscenen i 1998, og samme år vandt han DM i standup. Han har turneret med flere onemanshow, været teaterchef på Nørrebro Teater, medvirket i en række film og driver podcasten »Voksenvenner« i selskab med Ane Høgsberg. Men det skal være slut med den omflakkende karriere. Han er landet på rette hylde.

Jonatan Spang er nomineret til Årets dansker for at gøre det, ingen har præsteret før – at blive dansk TVs svar på USAs late night comedy-ikoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Men til trods for det, og at han ugentligt har mere end 365.000 seere, har Jonatan Spang valgt at lægge sit ellers meget omtalte show ned i hele 2019, hvor han vil på turné.

»Som det eneste i en omflakkende karriere, har jeg forsøgt at holde fast i mine standup-show og vedligeholde netop den disciplin. Det vil jeg enormt gerne blive ved med. Men det er min klare ambition at vende tilbage med »Tæt på sandheden« i 2020,« siger han.

Jonatan Spang er nomineret for at være Danmarks svar på ikoner, som er en stor del af amerikansk TVs DNA. Hos dem har han hentet et hav af inspiration, men samtidig formået at adskille sig fra sine amerikanske kolleger.

Han har gjort et stort nummer ud af, at seerne skal opleve ham og ikke institutionen DR som afsender på showet og de elementer, der indgår i det. Han har skelet til genrens ikoniske værter og besluttet, at han ikke vil sidde i et klassisk nyhedsstudie lænket bag skrivebordet. Han er oprindeligt uddannet skuespiller, og det bruger han aktivt.

Når uvejret rammer

»Min far har altid sagt, at jeg er meget flittig. Det er en meget god karakteristik af mig. Jeg arbejder meget,« fortæller Jonatan Spang.

Fordi du gerne vil ligge i top?

»Det der med at ligge i top, det vil sige, at man så er i konkurrence med nogle andre, og det synes jeg ikke, at jeg er. Sådan tænker jeg det ikke længere. Standup er sådan, at når man starter, er man nogle stykker, der starter nogenlunde samtidig, og så er man dem, der kommer meget på Open Mic (arrangement, hvor alle kan stille sig op foran mikrofonen, red.) og står og drikker øl bagefter og fortæller vittigheder, og der er der jo et indbyrdes konkurrenceforhold. Men det er slut. Jeg vil bare gerne blive ved med at lave det bedst mulige program. Uge for uge vil jeg forsøge at løfte barren. Det er min ambition.«

Når man beskæftiger sig med samfundssatire af den kaliber, som Jonatan Spang gør, så er det næsten umuligt ikke at vække vrede og harme en gang imellem hos nogle af showets mange seere. Ligeledes har han selv ved flere lejligheder tænkt over, hvor langt DR lader ham gå, og hvor længe de overhovedet lader ham fortsætte med det, han gør bedst.

»Jeg har svært ved at brokke mig over DR og samtidig kigge mig selv i øjnene. Samspillet fungerer rigtigt godt. Mit job er at presse grænsen, og redaktørens job er det modsatte. Generelt synes jeg, at jeg har fået lov til rigtigt meget. Men der er da nogle gange, hvor jeg afleverer ugens manuskript og tænker: »Hold da kæft. Lad os se, hvordan det her går«.«

Og nogle gange går den heller ikke. Senest stoppede DR en demonstration mod Danske Bank, som Jonatan Spang i sit show havde reklameret for i tre uger forinden. Og da han deltog ved pressemødet for Anna Mee Allerslevs fratrædelse, fik det kulturminister Mette Bock til at udtale om hans satiriske indslag: »Det var dumme, dumme spørgsmål i en situation, hvor et menneske har den måske værste dag i sit liv.«

En episode, der formentligt har medvirket til, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille ignorerede Spangs tilstedeværelse ved fremlæggelsen af regeringens nye ghettoudspil i Mjølnerparken marts 2018.

Derfor deltager han heller ikke i pressemøder mere. Han sender en anden. Og selv om han ser sig selv som værende hårdhudet, så kan tvivlen godt nage en smule, når han befinder sig i en regulær shitstorm, som han nu efterhånden har gjort et par gange.

»Angående Simon Emil, så var det irriterende, og det har jeg også sagt til ham. Vi har den samme frisør, så der fangede jeg ham en dag ved et tilfælde og sagde, at det var noget værre noget. Men jeg kan godt forstå ham, og vi har to forskellige roller under sådan et pressemøde. Jeg er sjældent i tvivl om, hvorvidt det, jeg gør, er det rigtige, men det kræver noget at holde fast i sig selv i sådanne situationer.

Der har været en masse reaktioner på noget af det, jeg har lavet, f.eks. kysset med Nye Borgerliges Pernille Vermund. Den sketch var ellers utroligt sjov at lave, men jeg har skullet høre på en masse ting og sager, og det kan godt krybe ind under huden nogle gange. Men det meste af tiden står jeg rimeligt sikkert. Især fordi jeg ved med mig selv, at jeg ikke har en eller anden skjult agenda. Min agenda er altid pivåben.«