»Ond drøm« og »tragedie« lyder det fra kulturlivet – men for nogle er nedlukningen en lettelse

En række brancheorganisationer fra dansk kulturliv ærgrer sig over nye restriktioner og nedlukning, særligt undrer flere sig over, at barer fortsat må holde åbent. Men for nogle er nedlukningen en lettelse.

Nye restriktioner går ud over dansk kulturliv. Blandt andet skal spillesteder lukke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række nye restriktioner fra regeringen går hårdt ud over dansk kulturliv.

Teatre, biografer, museer, spillesteder, forlystelsesparker, zoologiske haver, højskoler og forsamlingshuse, legelande, spillehaller, kasinoer, akvarier m.m. lukkes.

Brancheorganisationen for spillesteder og koncertarrangører, Dansk Live, havde håbet på, at der ikke kom nye restriktioner. Det siger Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live.

»Men vi kan jo se, at restriktionerne fra sidste uge ikke har taget toppen af smitten, og så er det selvfølgelig nødvendigt med nye restriktioner. Fra vores side kan vi altså godt forstå beslutningen, selvom det er ærgerligt,« siger Esben Marcher.

Dansk Live håber på, at branchen hurtigst muligt kan blive genopbygget og komme tilbage, når endnu en nedlukning er overstået.

»Man kan jo ikke som branche leve med det her på ubestemt tid. Vi håber på snart at kunne samle folk, som vi plejer, og komme i dialog med politikerne om en genopretningspulje af en art. Det er en helt underdrejet branche det her.«

Det er lang tid, hvor branchen har været mere eller mindre lukket. Begynder folk at søge andre steder hen?

»Vi oplever ikke endnu en stor flugt, men det er klart, at den må komme på et tidspunkt. Nu havde vi set frem til at åbne igen over sommeren, og nu lukker vi igen. Det er klart, at hvis folk i forvejen havde villet noget andet, så kan endnu en nedlukning være det, der gør, at man måske tager det spring nu. Nu taler jeg om arrangørerne, men hvis man er tekniker eller turnerende musiker, der ikke er fastansat, er det jo ikke en holdbar situation, som tingene er lige nu.«

Hvorfor må man gå på bar?

Nils M. Jensen, direktør i organisationen Danske Museer, som er interesseorganisation for en stor del af landets museer, siger, at nedlukningen ikke kommer som en stor overraskelse.

»Vi havde regnet med, at det nok ville ske, og museerne har prøvet det før. Museerne er indstillet på, at det her skal løses i fællesskab, men man er selvfølgelig ærgerlig over det, og nogle museer vil miste julegæsterne. Vi kan måske godt undre os over, at man stadig vil kunne gå på bar indtil klokken 22, men ikke på museum,« siger Nils M. Jensen, som fortæller, at mange museer allerede den seneste tid har mærket, at der har været færre gæster.«

»For nogle vil nedlukningen måske ligefrem være en lettelse, for nu får de kompensation fra staten,« siger Nils M. Jensen.

Også hos Danske Biografer, der er brancheorganisation for landets biografer, undrer man sig over, at barer fortsat kan holde åbent til klokken 22, mens biografer helt må lukke.

Direktør Lars Werge siger, at en nedlukning i foreløbig forventet fire uger trods økonomisk kompensation fra staten kan blive barsk for biograferne.

»Rigtig mange går i biografen omkring jul og nytår, så det er store indtægter, vi går glip af. I værste fald kommer det til at betyde, at der er biografer, som må dreje nøglen om, afhængig af hvor lang tid det kommer til at vare. Hvis det bliver langvarigt, bliver det hårdt for nogle biografer, fordi økonomien oven på den forrige nedlukning er tyndslidt. Kompensationen dækker nemlig ikke alle faste udgifter, blandt andet lønninger til ledelse og ejere,« siger Lars Werge.

Han undrer sig over nedlukningen, fordi der ikke er konstateret smitteudbrud i biografer.

»En helt ny undersøgelse fra Tyskland viser, at gode ventilationsanlæg i biograferne, hvor luften bliver udskiftet, betyder, at der ikke opstår smitte med covid-19. Det er svært at se, hvorfor man godt må gå på café og bar indtil klokken 22 om aftenen, når man ikke må gå i biografen. Biograferne har mange gæster, men de er fordelt ud over mange visninger, og mange gange er der ikke udsolgt, så folk kan sidde trygt med god afstand, og man synger ikke og taler ikke sammen,« siger Lars Werge.

En ond drøm

Nedlukningen gælder også teatre, og hos Dansk Teater er Peter Mark Lundberg ikke glad.

»Det er simpelthen en ond drøm at stå over for en ny nedlukning, der jo nærmest var forsvoret ikke at skulle ske. På den korte bane er det dog for mange teatre måske en stor lettelse, fordi publikum bliver hjemme, og billetsalget er gået i stå de seneste uger,« siger han.

Han efterlyser hurtig politisk hjælp, hvis »ondt ikke skal blive værre«, og han mener også, at politikerne må melde tydeligt ud, hvor længe nedlukningen varer, så der ikke skabes unødig tryghed.

»Hjælpen kom for sent ved første og anden nedlukning. Det bliver en tragedie, hvis hjælpen ikke kommer. Vi har en forventning om, at man genåbner de hjælpepakker, der var før, og ikke opfinder alt muligt nyt, for det er en byrde at skulle sætte sig ind i avancerede hjælpepakker. Jeg håber virkelig, at man fra politisk side holder fast i det, der har fungeret før.«