Nyt projekt til Krøyers Plads

I næste uge tager politikerne fat på at drøfte nye planer for Krøyers Plads i København. Vil det lykkes tredje gang at få skabt en ny bydel på Christianshavn?

Her ligger Krøyers Plads Fold sammen
Læs mere
Foto: NCC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var der fantasifulde højhuse tegnet til stedet af den hollandsk arkitekt Erick van Egeraat - men de blev forkastet af en blandet folkestemning og et flertal i Borgerrepræsentationen. Det var i 2004.

To år senere var der nye forslag klar til den lidt forsømte plads ved havnen. Nye huse - selvfølgelig også tegnet til stedet - af tegnestuerne HLT, BIG og Kim Utzon Arkitekter. Individuelle huse men ud fra et fælles plan.

Også det forslag faldt.

Og nu begynder vi så forfra med en ny plan, der omfatter hele området Krøyers Plads, Wilders Plads og Grønlandske Handels Plads. Her ligger i forvejen flere kulturelle institutioner, private og offentlige virksomheder samt boliger

Med den nye plads er det tanken, at der dels skal bygges flere boliger, idet en del af den eksisterende boligmasse skal udvides, at der skal opføres nye erhvervsejendomme - og at der gennemgående i byggeriet er fastlagt krav om forretninger i stuetagen og bæredygtighed i materialer og energiforbrug.

Den mest afgørende ændring vil være opførelse af to nye, arkitektonisk markante huse på selve Krøyers Plads. Og det store landskabsarkitektoniske greb - udtænkt af GHB Landskabsarkitekter - er anlæggelse af nogle nye mødesteder og rekreative områder mellem de to markante bygninger på Krøyers Plads.

Ifølge planen vil der blandt meget andet være tale en pladsdannelse, en have, et torv, en terrasse og en promenade - og blandt kvaliteterne vil ifølge planen være, at den nære adgang til havnen og dermed vandet bibeholdes.

Der ligger ambitioner i det landskabsarkitektoniske anslag, der måske kunne gøre Krøyers Plads og de tilgrænsende områder til et så populært samlingspunkt i hovedstaden som Islands Brygge, der på vejrmæssigt gode aftner kan samle adskillige tusinder af mennesker.

I en kommentar til b.dk siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF), at hun synes, den nye plan ser meget lovende ud:

- Den er tilpasset bydelen. De gamle pakhuse ved havnen bliver suppleret med nye pakhuslignende bygninger. Der vil være fine udsigtsposter ved havnen. Og så er byggeriet bæredygtigt.

- Meget kan ændre sig, men jeg synes, forslaget ser rigtigt ud. Det vil kunne løfte hele området - og hele København. Jeg håber, det bliver vedtaget og også får en god modtagelse i lokalmiljøet. Denne gang har der gennem workshops og andet været tæt dialog med beboerne - og det er sket væsentligt tidligere end vanligt, så jeg håber, det bliver vedtaget, slutter Ayfer Baykal.

Efter behandling i teknik- og miljøudvalg og efterfølgende i økonomiudvalget skal forslaget otte uger i offentlig høring. Bliver det efterfølgende vedtaget, kan byggeriet gå i gang sommeren 2012.