Ny film gør publikum forelsket i van Gogh

Med hæsblæsende kamera og en perlerække af passionerede skuespillere har Julian Schnabel skabt et sanseligt værk, der gør den kendte maler ære.

63-årige Willem Dafoe lever sig helt ind i rollen som Vincent van Gogh og er enestående udtryksfuld. Fold sammen
Læs mere

Vincent van Gogh er fascinerende. Den udtryksfulde maler med den organiske pensel og sans for naturens farver og skønhed var ikke anerkendt i sin tid i det 19. århundrede. Det er helt uforståeligt, når man betragter hans nærmest pulserende værker med stjernehimmel, solsikker og bølgende landskaber.

Og så skar han sit venstre øre af.

Han har ofte været emne for kunstnere, forfattere, filmmagere og musikere, fra Woody Allen og Charles Bukowski til Don McLean. Og nu har Julian Schnabel, maler og instruktør, kastet sig over ham.

»Van Gogh – Ved evighedens port« fokuserer på slutningen af malerens liv - den mest produktive tid. Fra han flytter til Arles i Sydfrankrig i jagten på lys, og til han dør.

Men det her er ikke en film, der trofast beretter, hvad der skete; den dykker ned i materien, og hvorfor han overhovedet malede. Den filosoferer over, hvad der martrede Vincent, hvad der drev ham.

Hen mod slutningen vil en præst (spillet af Mads Mikkelsen) vurdere, om kunstneren stadig er skør eller kan slippes fri fra anstalten. Van Gogh siger selv, at han skaber kunst for dem, der endnu ikke er født. Han er bevidst om, at han ikke passer ind i den verden, han lever i. Men han hviler i, at det er Guds vilje.

Det er en sanselig film, og kameraet er tit håndholdt uroligt. Flere gange løber man som Vincent over markerne. Jo mere syg, Vincent bliver, jo mere sløret bliver billedet, når vi ser verden gennem hans øjne.

Lige så manisk van Gogh malede – altid i et stræk – lige så manisk er instruktøren Schnabel, der ofte sender kameraet helt op i hovedet på Willem Dafoe, der spiller van Gogh. Hans hals og hud er et virvar af rynker. Skuespilleren er 63, van Gogh blev kun 37, men alligevel er han dén mand, man kender fra selvportrætterne, der var grove og alligevel detaljerede i et livligt spekter af farver.

Schnabel har tidligere lavet filmportrætter af kunstneren Basquiat og chefredaktøren Jean-Dominique Bauby i den uimodståelige »Dykkerklokken og sommerfuglen«. Hans film drives i høj grad af kærlighed til hovedpersonen, og det smitter, så man selv bliver nærmest forelsket. Det gælder også denne gang.

”Van Gogh – Ved evighedens port”. Instruktør: Julian Schnabel. Medvirkende: Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen med flere.