Captain Marvel bliver en stærk rollemodel for de piger, der vokser op nu

Endelig, en ægte kvindelig superhelt! »Captain Marvel« byder hverken på korte skørter, bare ben eller svulmende kavalergang. Her er ikke engang kærlighed. Til gengæld er der masser af hæsblæsende action i en film, der kan blive af stor betydning for de piger, der vokser op i dag.

Vers har mere travlt med at stjæle motorcykler og være superhelt end med at smile. Og det er ikke alle, der er helt glade for det Fold sammen
Læs mere

Da plakaterne til »Captain Marvel« ramte internettet, startede debatten. For hovedpersonen smiler ikke. Skuespilleren Brie Larson står i en kraftfuld positur i sin superhelteuniform, mens glødende lys smyger sig rundt om hendes krop. Minen er seriøs.

Men kvinder skal smile, synes kommentarsporernes kritiske krigere på de sociale medier. Denne kvinde ser sur ud, og det må en kvindelig superhelt ikke - ergo er Brie Larson en dårlig superhelt, og derfor ødelægger kvinder superheltefilm, forsøgte enkelte at argumentere for.

Men hvis man tænker på samtlige andre af Marvels superhelte, hvoraf hovedrolleindehaverne indtil nu udelukkende har været mænd, så smiler hverken Captain America, Thor, Iron Man eller Dr. Strange på plakaterne til deres film.

Så roden til kritikken er nok næppe, at Brie Larson ikke smiler. Jeg tror, det handler om, at nogle hvide mænd er sure over, at »deres« territorium bliver invaderet af først sorte – med kæmpesuccesen »Black Panther«, hvor størstedelen af folk foran og bag kameraet var sorte – og nu »Captain Marvel«, hvor en stor del af teamet har to x-kromosomer.

Det er uklart, om de har kunnet nå at skyde en scene som svar på kritikken i kommentarsporerne, eller om de kunne forudse, at den ville opstå, men der er i hvert fald en scene i filmen, hvor en nederen fyr siger til vores hovedperson, at hun skal prøve at smile.

Og så stjæler hun hans motorcykel. Ha!

Superhelt uden kærlighed
Med andre ord er der masser at diskutere ved »Captain Marvel« og den kvindelige hovedperson. Inden folk hidser sig helt op, så nej, det er selvfølgelig ikke en ny ting.

DCs Wonder Woman, der kom som spillefilm i 2017, stammer i sin tegnede form fra 1941 og var dengang et af de første hæfter med en heltinde i hovedrollen, og siden er der kommet et utal af andre til. Men ikke som Captain Marvel.

Brie Larson er i rollen som Captain Marvel klædt i panser fra top til tå: Her er ikke korte skørter, bare ben og frit udsyn til svulmende kavalergang. Det gælder heller ikke Marvels kvindelige superhelte som Black Widow og Scarlet Witch, kendt fra »Avengers«-filmene, men hende her er hovedpersonen. Og som noget nærmest uhørt, er der ikke en kærlighedshistorie mast ind i fortællingen. Bare en kvinde, der kæmper for at redde verden.

»Captain Marvel er en stærk rollemodel for de piger, der vokser op nu.«


Hendes civile navn er Vers, og hun lever på en fjern planet sammen med Kree-krigere. Hun husker kun de seneste seks år som følge af en ulykke, men hun er soldat med særlige kræfter. Under en mission mod Skrull-fjenderne ender hun på planeten jorden.

Vers bliver jagtet af Skrullerne, da hun møder agenten Nick Fury fra superhelte-sammenslutningen S.H.I.E.L.D., og da han er bliver overbevist om, at hun er fra en fremmed planet, vil de sammen forhindre fjenden i at få fingrene i en særlig energikerne. Men som det forventes i denne type tjubang-film, er der meget, der ikke er, hvad det giver sig ud for at være.

Uoverskueligt univers
Filmen foregår i 90erne og krydres med girl power-musik fra No Doubt, Alanis Morissette og Hole. Der vil være en del blandt det yngre publikum, som ikke forstår referencerne til videobutikker og langsomme internetopkoblinger. For os andre er det dog skægt. Til gengæld er det lidt af et hyr at holde styr på referencer til de tidligere film. Der er nu 21 Marvel-film, og det bliver stadig sværere at adskille bifigurer fra hinanden.

Det her er en vigtig film. For om man vil det eller ej, så har det kæmpe betydning, når man kan spejle sig i andre som én selv, også selv om det er en fiktiv superhelt. Fold sammen
Læs mere

Selv om det primært er en actionfilm, er det en vigtig film. For om man vil det eller ej, så har det kæmpe betydning, når man kan spejle sig i andre som én selv, også selv om det er en fiktiv superhelt. Captain Marvel bliver en stærk rollemodel for de piger, der vokser op nu.

Så folkene bag »Captain Marvel« vidste godt, da de producerede filmen, at der ville komme et kæmpe pres på dem. Resultatet er, at filmskaberne næsten tager emnet for seriøst. Først hen mod slutningen kommer noget af den lethed og humor, som især »Guardians of the Galaxy« og »Thor: Ragnarok« er kendt og elsket for. Og det er netop den legesyge og begejstring, der adskiller Marvels film fra konkurrenten DCs, der laver mere dystre film med Superman, Batman og Wonder Woman i hovedrollerne.

Fra start til slut er der dog flot og forrygende action, og mon ikke Captain Marvel får en stor rolle i »Avengers: End Game«, der kommer til sommer?

»Captain Marvel«. Instruktør: Anna Boden, Ryan Fleck. Medvirkende: Brie Larsen, Samuel L. Jackson, Jude Law, Annette Bening, Ben Mendelsohn med flere.