Captain America i et udmattende overbud af effekter

Film nummer to om Captain America indeholder stadig gedigent visuelt superhelteblær, men er for lang og larmende.

Chris Evans (tv.) som Captain America og hans hemmelige chef spillet af Samuel L. Jackson kigger skeptisk på nyt voldsomt krigslegetøj. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Med den første film om superhelten Captain America for tre år siden havde Hollywood en meget heldig hånd. »The First Avenger« var med sin krigskolorit fra 1940erne og sin seriøse tilgang til superheltene tæt på at være den bedste Marvel-filmatisering i moderne tid. Måske lige på nær monstersuccesen »The Avengers«.

Det går desværre ikke helt lige så godt med supersoldaten Captain Americas andet eventyr. Heller ikke selv om helten udfordres, så det runger i kraniet i hele to timer og et kvarter.

Chris Evans bliver som Captain America vidne til, at hans chef (Samuel L. Jackson) har problemer med at styre spionorganisationen S.H.I.E.L.D., og en minister (Robert Redford) manøvrerer så mystisk, at han ligner en hovedfjende. Der er også andre overraskelser på vej.

Chris Evans er ikke voldsomt karismatisk i hovedrollen, men det opvejer resten af skuespillerne med Scarlett Johansson som Black Widow og især Robert Redford, som er et niveau over alle de andre med en variation i diktionen, der giver en sjælden tvetydighed i en ellers muskuløs og monoton superheltefilm.

Storladne scenerier er der også nok af. Hvis man for eksempel gerne vil have et bud på, hvordan det ser ud, når en såkaldt »helicarrier«, en slags flyvende hangarskib med store kanoner, ramler ind i en kontorbygning, er det her, det sker.

Mange af enkeltdelene i »The Winter Soldier« fungerer altså fint, men sat sammen bliver de i den lange ende til et udmattende overbud af effekter. Det kan derfor virke en smule ironisk, når filmen i sit budskab samtidig prædiker imod våbenkapløb og militærkontrol.

»Captain America 3« er allerede nu programsat til at få premiere om godt to år, for hvis der skulle være en enkelt ting, som er mere sejlivet end helte og skurke i en superheltefilm, er det hensynet til forretningen.

Hvad: »Captain America: The Winter Soldier«.

Hvem: Instruktør: Anthony & Joe Russo. Medvirkende: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Robert Redford.

Hvor: Premiere over hele landet.