Sådan har en gangsterfilm aldrig før set ud

Eksotiske traditioner og stærke skuespillere gør det sydamerikanske narkodrama »Trækfugle« helt unikt.

Hævnen får aldrig ende i ”Trækfugle”, hvor de simple indianerstammer fordærves af narkosalgets svimlende pengesummer. Fold sammen
Læs mere

Hvordan kan noget overleve i den golde ørken i Colombia? Solen skinner nådesløst på den hårde, hvide jord, og blæsten møder ingen modstand. Alligevel bor Wayúu-indianerne her. Deres simple huse er grene bundet sammen, de giver ikke meget læ, mest skygge. At se filmen »Trækfugle« er næsten som at se en dokumentarfilm. Wayúu-indianerne består af flere stammer, men de har en fælles lov og traditioner, som holdes i hævd, ellers bryder alt sammen. Deres afdøde begraves to gange med års mellemrum, de har talismaner og tror på drømmetydning, og det er disse ting, der hæver filmen over det generiske og fængsler med sin fremmedartethed.

Denne simple verden bliver midtpunkt for en gangsteragtig narkokrig. Det er et populært emne i filmenes og TV-seriernes verden – »Sicario«, »Goodfellas« og »Narcos« handlede blandt andet om det – men aldrig har det set sådan her ud.

Instruktøren Ciro Guerra lavede for fire år siden det surrealistiske mesterværk »Slangens favntag«, men med »Trækfugle« har han og medinstruktøren Cristina Gallego skabt et originalt og mere tilgængeligt drama fra Colombia.

Når lykken er marihuana

»Trækfugle« finder sted i slutningen af 1960erne, og den forældreløse Rapayet (José Acosta) bliver forelsket i Zaida (Natalia Reyes), da han ser hende danse. Med et rødt klæde hvirvler hun kraftfuldt rundt i en cirkel. Der dvæles så længe ved denne sælsomme dans, »yonna«, at man næsten bliver hypnotiseret af skønheden.

Musikken er særegen og harmonerer smukt med de storslåede naturbilleder og de traditionstunge ritualer.

Zaidas mor Úrsula spilles af Carmiña Martínez med en sitrende intensitet. Hun er stammens matriark, drømmetyder og en respekteret kvinde. Hun har ikke helt fidus til Rapayet. Derfor skal han betale en svimlende dyr medgift, hvis han vil gøre sig forhåbninger om at gifte sig med Zaida.

Da han og spradebassen Moises møder nogle amerikanske hippier, der vil betale gode penge for marihuana, er deres lykke gjort. Tror de.

Vanvittig kontrast i ørkenen
I en årrække er alt godt. Rapayet får to børn med Zaida. Deres familie og stamme trives, og hashhandlen gavner også hans fætters familie, som er dem, der gror de euforiserende planter.

Han bygger et kæmpe hus i ørkenen, der lyser op, selv om dagen. Indvendigt er alt i hvidt marmor. Det er en vanvittig kontrast til de simple hytter, som stammen stadig bor i et stykke derfra. Men vinden hyler om muligt endnu mere nådesløst ind ad vinduerne dér. Det er herfra, at grådigheden viser sit ulækre ansigt.

»Trækfugle«. Instruktør: Cristina Gallego og Ciro Guerra. Medvirkende: José Acosta, Carmiña Martínez, Natalia Reyes med flere.