Lars von Trier deltager (måske) ikke ved årets Cannes-festival

På trods af spådomme om det modsatte i filmbranchen, var Lars von Triers nye film »The House that Jack built« ikke på listen over film, der i år skal konkurrere om Cannes-festivalens Guldpalme. Men der er endnu en chance for den omstridte danske instruktør.

Foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP. Lars Von Trier fotograferet under sit sidste besøg i Cannes, da hans udtalelser om Hitler fik ham bandlyst fra festivalen.
Læs mere
Fold sammen

Hvis torsdagens pressemøde i Paris om programmet for den kommende Cannes-filmfestival står til troende er den danske filminstruktør Lars von Trier ikke blandt de filmkunstnere det i næste måned skal konkurrere om Guldpalmen i Cannes, som næst efter oscarpriserne er verdens mest eftertragtede filmpris.

2018-programmet for festivalen rummer film af flere af Cannes-festivalens tilbagevendende favoritter, heriblandt de iranske instruktører Asger Farhadi og Jafar Panahi, mens overraskelserne blandt andre tæller amerikanske Spike Lee, der deltager med filmen »BlacKkKlansman«.

Fransk films Nestor Jean-Luc Godard, deltager med »Le Livre d’Image«, men de asiatiske lande er repsæenteret med »Ash Is Purest White« af Jia Zhang-Ke, »Burning« af Lee Chang-dong, »Netemo Sametemo: Asasko I & II« af Ryusuke Hamaguchi og »Shoplifters« af Kore-Eda Hirokazu.

Det nærmeste på en dansk deltagelse er indtil videre en film af iranske Ali Abbasi, der er uddannet på Den Danske filmskole, og hvis første film var den danskproducerede horrorfilm »Shelley«. Ali Abbasis nye film hedder »Gräns« og ​​er blevet udvalgt til Cannes-festivalens Un Certain Regard-sektion, der er den traditionelle sektion for yngre eller debuterende instruktører.

Filmen bygger på en novelle af John Ajvide Lindqvist, der er forfatteren bag den populære horrorroman og film »Lad den rette komme ind«. »Gränser« er den første svenskproducerede film af Ali Abbasi, der blev færdiguddannet fra den Danske Filmskole i 2015.

Lars von Trier var af flere brancheblade som Variety og Screen blevet tippet til at være et af slagnumrene ved dette års festival med sin seriemorderfilm »The House That Jack Built«, og strengt taget er det ikke umuligt, at danskeren stadig kan nå at komme på programmet.

Det er nemlig traditionen, at festivalens ledelse først lukker endegyldigt ned for, hvem der skal deltage i konkurrencen, på dagen før festivalen begynder, hvilket i år vil sige 8. maj. I øjeblikket er der 17 film i hovedkonkurrencen, så der burde være plads til et par titler mere. At der ikke er tale om det endegyldige program, blev også understreget på pressemødet torsdag.

Den danske instruktør blev i 2011 erklæret persona non grata, da han foran hundreder af journalister udtrykte »forståelse«for Adolf Hitler, hvorefter en frenetisk mediestorm fik festivalledelsen til at bandlyse ham fra festivalen. Med al sandsynlighed er det dog næppe denne begivenhed, der ikke har fået danskerens navn i konkurrencen, hvor hans nye film indtil episoden var fast inventar. Festivalens direktør, Thierry Frémaux, sagde under et besøg i Danmark i november til Berlingske, at linjen til Lars von Trier stadig var varm.

»Han er en af de største filmskabere i historien, og jeg tror stadig på ham, hans talent og hans fremtid. Han har vundet Den Gyldne Palme, og han er en del af filmhistorien og en del af vores familie. Von Trier er selvfølgelig også kontroversiel, men pressen burde se bagved det, der skete,« sagde Thierry Frémaux.

og noget tyder da også på, at døren ikke er lukket endegylidgt. I hvert fald blev festivaldirektøren også spurgt den danske instruktør stadig var persona non grata, hvortil han noget gådefuldt svarede:

»Vi svarer om et par dage – forhåbentlig.«

Hvis det er hensigten, at Lars von Trier inden festivalstarten skal trækkes op af hatten som en kanin, vil det være vellykket PR-stunt, da det meste, der handler om Trier, stadig skaber overskrifter verden over.