Ikke for hedninge

»Vejen til Betlehem« er en kedsommelig filmatisering af en historie med stort dramaturgisk potentiale: Josef og Marias kamp for at bringe en frelser til verden.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Det siges, paven så filmen den anden dag og var glad for den. Men en pave vender vel heller ikke tomlen ned til beretningen om Jesu fødsel. Med mindre der er fiflet for meget med historien.

Det sidste er ikke tilfældet. Tværtimod ligner det hele enhver officiel bibelillustrators klerikalt godkendte billeder af, hvordan Maria, Josef, de tre visemænd, den onde Herodes og englen Gabriel i hvid viskose, iført bagbelysning ser ud.

Dette er ikke en film for hedninge. Det kunne den ellers godt have været. Endda på trods af at selv vi ikke-troende på forhånd har regnet slutningen ud. For vi taler en af de heftigste arketypehistorier i alle civilisationer til alle tider. Den besidder et dramaturgisk potentiale, selv vi ateister falder for. Det er jo for fanden - undskyld! - en fantastisk historie. Men »Vejen til Betlehem« yder desværre ikke dramaet filmisk ret. Billedklichéerne hober sig op i nøje udtænkte tableauer på lærredet. Ledsaget af et spændings- og dialogniveau, hvor julekaldenderserien »Jesus og Josephine« ikke havde noget at skamme sig over.

Guds stemme har rumklang, de tre vise mænd er nogle godmodige gamle gubber, der udlægger teksten med staveplade, Nazareth ligner et arbejdende frilandsmuseum, hvorfra alle agerende går hjem klokken fem, og Jomfru Maria og stedfar Josef er formentlig blevet tegnet af den samme, som illustrerer »Vagttårnet«, før man er gået ud og har fundet skuespillere, der ligner. Men paven kan lide filmen. Og den vil måske heller ikke være ueffen som undervisningsfilm i det, Bertel Haarder kalder kristendomskundskab. Det er imidlertid en kundskab at skrive sig bag bibelæseløret, at da »Vejen til Betlehem« havde verdenspremiere i Vatikanet den anden dag, var alle biografgængere ikke bare stærkt bifaldende over for emnet. De var også alle gratister.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse