Han er beskyldt for at give kvinde stød og jagte hende med en økse. Nu er han en af Grammy-uddelingens »kontroversielle« nomineringer

Historier om seksuelle krænkelser har klæbet sig til dem begge, men nu har Grammy Awards nomineret overgrebsanklagede Marilyn Manson og Louis C.K., der har erkendt at stå bag krænkelser, til næste års uddeling. Nomineringer er allerede blevet kaldt kontroversielle – og det åbner for et tilbagevendende dilemma.

Den overgrebsanklagede musiker Marilyn Manson optræder blandt nomineringerne til den kommende Grammy-uddeling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steve C. Mitchell
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er særligt én begivenhed, der trækker overskrifter på de internationale kulturmedier denne onsdag. Det er Grammy Awards, der har annonceret, hvem der kæmper om priserne til næste års uddeling.

Der er flere nomineringer, der stikker ud – og ifølge kritikere er det ikke på den gode måde.

Det er tale om den nominering, som Louis C.K. har modtaget for bedste comedy-album – og ikke mindst de nomineringer, der er kastet efter Kanye Wests album »Donda« og hans sang »Jail«. På både albummet og i sangen optræder Marilyn Manson, og selvom han ikke er hovedpersonen bag albummet eller sangen, vækker det alligevel opsigt.

Opmærksomheden mod nomineringerne bunder i, at både Louis C.K. og Marilyn Manson er omgærdet af historier om krænkelser. I Marilyn Mansons tilfælde er der tale om mere alvorlige beskyldninger. Nu bliver begge nomineringer derfor kaldt »kontroversielle«.

Det kræver lidt forhistorie.

Den amerikanske skuespiller og komiker Louis C.K. har erkendt, at han har opført sig krænkende over for en række kvinder, som har rettet beskyldninger mod ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevork Djansezian.

»Historierne er sande«

Hvad angår Louis C.K., har nomineringen også påberåbt sig negativ opmærksomhed, da C.K. i offentligheden har stået anklaget for seksuel chikane og andre krænkelser af mindst fem kvinder. Anklagerne endte med, at hans nye film blev droppet i 2017.

Han har flere gange afvist, at der var hold i anklagerne, men han er siden krøbet til korset og erkendt, at der var sandhed bag historierne.

Han har afklædt sig og onaneret foran kvindelige kolleger - blandt andet foran skuespillerne Julia Wolov og Dana Goodman i Aspen, Colorado i 2002.

»Historierne er sande,« har han sagt.

Hvor Louis C.K. har erkendt, at han har krænket kvinder, har Marilyn Manson fastholdt sin uskyld – blandt ved at kæmpe imod sagsanlæg og på grund af udsagnet om, at anklagerne er »voldsomme forvrængninger af virkeligheden«.

Den udtalelse kom han med i februar, da anklagerne mod ham for alvor begyndte at komme frem i nutidens klare lys.

For da strøg skuespiller Evan Rachel Wood til tasterne og satte navn på den mand, der angiveligt har krænket hende.

Hans navn er Brian Warner – det borgerlige navn på den mand, der med kulsort hår og ditto øjenmakeup har udgivet album som »Antichrist Superstar«.

»Han begyndte at groome mig, da jeg var teenager, og har på forfærdelig vis misbrugt mig i årevis. Jeg blev hjernevasket og manipuleret til at være underdanig,« skrev Evan Rachel Wood i et Instagram-opslag i februar, hvor hun kaldte Manson for »en farlig mand«.

Siden har det taget fart.

Flere beskyldninger

Skuespilleren Esmé Bianco fortalte i maj, at Marilyn Manson angiveligt har låst skuespilleren inde på et soveværelse, pisket hende, givet hende stød og skåret hende med en kniv under sex. Han skulle desuden også have truet hende med, at han ville voldtage hende. Og ikke mindst: Han skulle have jagtet hende med en økse.

Det fremgår af sagsakter i et sagsanlæg, som kom frem i maj.

I dag lider Bianco af ptsd, angst, depression og panikangstanfald, der er opstået efter Marilyn Mansons angivelige »fysiske, seksuelle, psykologiske og emotionelle misbrug« af hende.

Hun mener, at Manson er blevet »holdt oppe af penge, berømmelse og en industri, som har vendt det blinde øje til«.

Og i maj kom det så frem, at der i 2019 blev udsendt en arrestordre på ham i New Hampshire i 2019. Det skyldtes en episode, hvor den forurettede var en filmfotograf, der befandt sig i salen under en koncert.

»Alle, der har været til en Marilyn Manson-koncert, ved, at han kan lide at være provokerende på scenen – især foran et kamera. Anklagen om denne mindre forseelse kom, efter at en videofotograf fra koncertstedet krævede 35.000 dollar (212.000 kroner, red.) for at have fået lidt spyt på armen. Efter vi bad om beviser for de angivelige skader, fik vi intet svar,« skrev Howard King, Marilyn Mansons advokat, i en e-mail til The New York Times.

Ikke tiltalt endnu

Men Esmé Bianco og Evan Rachel Wood er ikke de eneste, der retter anklager. Angiveligt skulle Marilyn Manson have et »Bad girls room«, hvor han låste kvinder inde. Det fremgår af en undersøgende artikel i Rolling Stone, hvor mediet har talt med mere end 55 personer.

Også modellen Ashley Morgan Smithline beretter om, at hun angiveligt har været udsat for overgreb af rocksangeren – hun endte i juni med at sagsøge Marilyn Manson for voldtægt og menneskehandel.

»Jeg var hele tiden bange for, at han ville gøre en ende på mit liv,« har Smithline sagt.

Marilyn Manson har som sagt kæmpet imod det sagsanlæg, som Esmé Bianco står bag. Men i oktober slog en dommer fast, at Manson ikke lykkedes med at få sagen droppet. Han er dog ikke blevet tiltalt endnu.

Og nu tilbage til nutiden.

Den diskussion, der flere steder har rejst sig, handler om et tilbagevendende dilemma, der hersker i underholdningsindustrien, kunstverdenen og andre kreative brancher.

Kan man skille kunstneren og vedkommendes gerninger fra værket? Og kan man gøre det, inden der overhovedet er fældet dom i juridisk forstand?

»Vi kommer ikke til at kigge på deres straffeattest«

Det er et centralt spørgsmål i en tid, hvor vejnavne er kommet til diskussion. Hvor statuer og buster bliver pillet ned. Og hvor flere proklamerer, at de ikke vil høre musik skabt af kunstneren R. Kelly, der i år blev dømt for blandt andet menneskehandel, afpresning og seksuelle overgreb mod mindreårige. Sidstnævnte bliver i øvrigt besværliggjort af, at YouTube har fjernet to kanaler med hans musik.

For eksempel fik skuespilleren Kevin Spacey alligevel ikke den særlige pris, »2017 International Emmy Founders Award«, som han ellers var blevet stillet i udsigt. Det skete efter anklager om seksuelle krænkelser. Det resulterede i denne uge i, at Spacey skal betale 205 millioner kroner i erstatning til et produktionsselskabet bag »House of Cards«, som Spacey medvirkede i.

Opmærksomheden omkring nomineringerne har nu resulteret i, at direktøren for Grammy-uddelingen, Harvey Mason Jr., har givet et interview med mediet The Wrap.

Her siger han, at når Grammy-nomineringerne uddeles, vil man ikke tage »nogens personlige historie« med i overvejelserne. Han understreger dog, at det ikke er ensbetydende med, at man forsvarer deres gerninger.

»Vi kigger ikke tilbage på folks historie, vi kigger ikke på deres straffeattest,« siger han og understreger, at alle, der lever op til Grammy-uddelingens regler, kan komme på tale i forhold til en nominering.

Reglerne dækker blandt andet over, hvornår værkerne er udgivet.

»Det, vi kontrollerer, er vores scener, vores shows, vores begivenheder, vores røde løbere,« siger han.

Du kan høre Berlingskes podcast »Byens bedste« herunder. Det seneste afsnit netop handler om Marilyn Manson.