Skal man kunne fratage skuespillere deres priser, hvis de bryder loven?

Kevin Spacey modtager alligevel ikke en Emmy efter anklagerne mod ham. Men kan man fratage skuespillere deres statuetter, når de overtræder eller anklages for at overtræde loven?

»Vi vil ikke fratage en tidligere Bodil-vinder sin pris, fordi prisen bliver givet på baggrund af en kunstnerisk præstation. Og den præstation eller det værk, der er blevet belønnet, består jo, hvad enten vinderen har overtrådt loven eller ej,« siger Nanna Frank Rasmussen, formand for Danske Filmkritikere, der uddeler Bodilprisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at det kom frem, at Kevin Spacey anklages for, at han som 26-årige gjorde seksuelle tilnærmelser på den dengang 14-årige Anthony Robb, meldte Emmy-arrangøren, Academy of Television Arts & Sciences, ud, at Kevin Spacey ikke vil blive tildelt den særlige pris, han ellers skulle modtage den 20. november.

Prisen »2017 International Emmy Founders Award« er en særpris, der gives til »en person, der krydser kulturelle grænser for at røre menneskeheden,« og akademiet offentliggjorde i juni, at Kevin Spacey i år var modtager af prisen.

Men kan man fratage skuespillere deres statuetter, når de overtræder eller anklages for at overtræde loven?

Nanna Frank Rasmussen, formand for Danske Filmkritikere, der uddeler den danske filmpris »Bodilprisen,« mener, at der kan trækkes en skillelinje i sådanne sager.

»Vi vil ikke fratage en tidligere Bodil-vinder sin pris, fordi prisen bliver givet på baggrund af en kunstnerisk præstation. Og den præstation eller det værk, der er blevet belønnet, består jo, hvad enten vinderen har overtrådt loven eller ej,« siger Nanna Frank Rasmussen og tilføjer:

»Men det er ikke det samme som, at vi ikke kan problematisere de eventuelle handlinger, der kan dukke op. Vi kan godt tage afstand fra de ting, som en person har gjort som privatperson. Det har bare ikke betydning for, hvorvidt vi vurderer, at en persons præstation er prisværdig eller ej,« siger hun.

Hun siger, at hvis der er tale om en Æres-Bodil, vil hendes svar måske være et andet.

»En Æres-Bodil hylder hele menneskets oeuvre. Det vil være noget, vi vil tage op og vurdere fra sag til sag,« siger hun.

Generelt mener Nanna Frank Rasmussen, at man skal tage afstand fra grænseoverskridende adfærd. Men hun siger, at det er vigtigt, at man forholder sig kritisk fra sag til sag, og at man ikke drager forhastede konklusioner. Uanset hvad mener Nanna Frank Rasmussen, at de mange sager om seksuelle overgreb og seksuelle krænkelser kan være med til at skabe en kulturændring i branchen.

»Det er vigtigt, modigt og flot, at så mange vil fortælle om deres oplevelser med krænkende adfærd fra forskellige magtfulde mennesker i branchen, så vi kan få skabt en kulturændring, hvor de her ting ikke bliver accepteret. For det sætter sig som varige mén. Men det betyder ikke, at man ikke altid skal have en kritisk sans,« siger hun.