Filmelskernes biograf truet af lydbølger

Københavns mindste kunst-biograf er truet af lukning, fordi der skal åbnes diskotek på etagen over. »Vi har lige så meget ret til at være der som biografen,« siger stedets ejer.

I 33 år har den lille cafébiograf Posthus Teatret importeret og vist internationale kunstfilm i Rådhusstræde, men nu ser det ud til, at stedet må lukke. I det gamle posthus på etagen oven over biografen er den københavnske bøssebar Jailhouse ved at gøre klar til at åbne en natklub.

»Vi kan ikke fortsætte med at vise film, hvis der kommer et diskotek ovenpå, hvor der skal spilles høj musik. Allerede da der var posthus, kunne vi sidde hernede og høre dem stemple. Men så kunne vi vise film efter 17.30, når posthuset lukkede,« siger Carsten Brandt, der etablerede biografen sammen med sin kone Tine Blichmann i 1973 og har drevet det siden, blandt andet med sucesser som den russiske Oscarvinder »Brændt af solen« og den svenske prisvinder »Sange fra anden sal«.

Sidste år lukkede posthuset, og den fredede bygning på hjørnet af Rådhusstræde og Brolæggerstræde i indre København blev købt af ejendomsselskabet DEAS-gruppen, der har en del ejendomme i Århus og København.

»Vi var meget bekymrede, og sammen med andre beboere skrev vi til de nye ejere og opfordrede dem til at tage hensyn til, at der ligger et sårbart erhvervslejemål i kælderetagen, når de valgte en ny lejer til de to etager i stuen og på første sal. Men vi fik aldrig svar,« siger Carsten Brandt

Efter møder med Posthus Teatret og andre beboere i opgangen, har både DEAS-gruppen og Jailhouse udtalt, at de ønsker at lydisolere så godt som muligt, så biografen kan fortsætte sit virke, også når diskoteket åbner. Men Carsten Brandt tvivler på, at diskoteket kan overholde miljølovgivningens tilladte støjgrænse på 40 decibel.

»Hvis vi må lukke, indtil vi kan få en miljømåling, og vi så bagefter skal igennem en klagesag, så er Posthus Teatret for længst begravet,« siger han. For nylig valgte Posthus Teatret at lukke midlertidigt, indtil de ved, hvad der sker ovenpå.

»Vi vil åbne en bar-lounge, så snart vi får godkendelse til at at lave de planlagte ombygninger fra Kulturarvstyrelsen. Når vi får den godkendelse, kan vi lave en tidsplan,« siger ejeren af Jailhouse, Carsten Elfen, der fra begyndelsen har vidst, at der lå en biograf i kælderen under lejemålet.

»Jeg ønsker ikke, at Posthus Teatret lukker, så derfor skal vi overholde de miljøkrav, der er,« siger Carsten Elfen.

Posthus Teatret og bygningens andre beboere har kontaktet Miljø- og Teknikborgmester Klaus Bondam (R) for at bede om hjælp, men Bondam afslog, eftersom der ikke stilles lovmæssige krav til lydisolering mellem erhvervslejemål. Overstiger støjen fra natklubben imidlertid 40 decibel i biografens lokaler, kan der blive tale om en påtale, skrev han tilbage.

Hos Kulturministeriet blev biografen og dens naboer sendt videre til Det Danske Filminstitut, der støtter Posthus Teatret med et årligt beløb til huslejen.

»Jeg ved endnu ikke, hvad vi kan gøre, for vi ejer jo ikke biografen. Vi skal holde et møde med Carsten Brandt i næste uge, og så må vi høre, hvordan han mener, at vi kan hjælpe,« siger Filminstituttets områdedirektør Anders Geertsen, der opfatter Posthus Teatret som en vigtig kulturinstitution i København:

»Posthus Teatret sælger ikke billetter som de store biografer, men de har stædigt holdt fast i at importere nogle film, der ellers ikke ville komme til landet. På den måde går de imod tendensen til, at en film skal sælge mange billetter på den første weekend, ellers er den ikke et hit. Her får de gode, men mere smalle film en chance, og det er nødvendigt, hvis man vil have et godt filmiljø i en by. Det er svært at skabe et inspirende miljø for filmskaberne, ja også for kritikerne og de filmstuderende, hvis de ikke kan gå i biografen og se det nyskabende og anderledes.«