Er Lars von Trier på vej mod et comeback i Cannes?

En brudt bromance har konsekvenser. Ny dansk dramaserie kommer godt fra start. Lars von Trier er i dialog med filmmennesker fra Cannes. 11-årig kønsdebattør får et svar. Her er kulturnyhederne.

Filminstruktør Lars von Trier under filmfeestivalen i Cannes i 2011, hvor han endte med at blive erklæret persona non grata på grund af nogle kommentarer om nazisterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC GAILLARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er det sørme fredag igen, og kulturnyhederne er klar i en uge, der har budt på lidt af hvert.

Vi begynder med at rette blikket mod både den kommende weekend og fortiden. I morgen uddeler Gaffa musikpriser i Odeon i Odense til showet »Gaffa-Prisen 2016«. Det danske band Mew skulle have været på scenen, men det kommer ikke til at ske.

Ifølge en pressemeddelelse, som Gaffa har sendt ud, ønsker Mew ikke at stå på den samme scene som bandet Turbulens med Bo Rune Madsen, der tidligere har være guitarist i Mew.

Bo Rune Madsen forlod Mew i sommeren 2015, da venskabet mellem ham og forsangeren Jonas Bjerre brast.

Bo Rune Madsen kalder aflysningen for »uforståelig«, mens de aktuelle Mew-medlemmer i skrivende stund ikke har kommenteret deres beslutning yderligere.

Arrangørerne af prisshowet har i stedet valgt at sende Bisse på scenen.

»Gaffa er naturligvis kede af, at Mew har valgt at aflyse på dette grundlag, men vi kan ikke give køb på vores redaktionelle frihed til at vælge, hvem der optræder til vores arrangement,« udtaler Gaffas direktør, Robert Borges i pressemeddelelsen.

I et andet hjørne af kulturlivet fandt et noget mindre dramatisk farvel sted. »Badehotellet« er slut for denne gang.

Anmelderne har generelt haft et temmelig lunkent forhold til den nostalgiske TV-serie, og Berlingskes Jakob Steen Olsen har blandt andet beskrevet serien som en svingende affære, men det er både 1,5 millioner seere og TV 2 ligeglade med, og »Badehotellet« vender tilbage med en ny sæson.

I mellemtiden kan seriesultne seere overveje at afprøve den nye danske serie »Mercur«, som havde premiere mandag og kom rigtig godt fra start. 

Faktisk satte dramaserien, der er TV 2 Charlies første, seertalsrekord. 621.000 så med - hvilket i TV 2 Charlie-målestok er et overlegent antal. Den hidtidige seerrekord var 367.000 seere. Og hvilket program er der mon tale om? Få svaret under taileren til »Mercur«

Og det rigtige svar er: »Charlies Revygalla 2016«  

Det har også været ugen, hvor Lars von Trier præsenterede sin nye film »The House That Jack Built« med Uma Thurman og Matt Dillon på et pressemøde i Sverige.

Ifølge Lars von Trier bliver filmen måske hans mest traditionelle, og den handler om en seriemorder.

»Af en eller anden underlig grund har alle kvinder, jeg har været sammen med, været tossede med seriemordere. Det har måske noget med mig at gøre. Samtidig tænkte jeg, at jeg kunne narre folk til at gå i biografen. Der findes mange bøger og film og TV-serier om seriemordere, men jeg valgte alligevel at beskæftige mig med det. Jeg ved selvfølgelig godt, at jeg ikke kan lave noget helt anderledes, men filmen var sjov at skrive,« fortalte Lars von Trier på pressemødet, som Berlingskes Kristian Lindberg har lavet en reportage fra. Den kan du læse her:

Filmskaberen bekendtgjorde også, at han drikker igen og har det ad helvede til på grund af angst, hvilket blev flittigt refereret, hvilket efterfølgende fik Lars von Triers producer,  Louise Vesth, til at lange ud efter pressen.

Lars von Trier antydede i øvrigt, at han arbejder på at genetablere forholdet til ledelsen af filmfestivalen i Cannes, der som bekendt forviste ham fra festivalbyen, efter han på et pressemøde i 2011 udtrykte en vis forståelse for nazisterne og Hitler.

»Tja, jeg har talt med folk, jeg kender i Cannes. Om jeg gerne vil tilbage ... ja, måske,« sagde Lars von Trier på pressemødet, og den bemærkning bed både danske og udenlandske medier fast i. Blandt andet britiske The Guardian, der skrev artiklen »Lars von Trier negotiating for Cannes return after 2011 Nazi comments ban«.

Lars von Triers nazi-kommentar kan genopleves her:

Og endelig var det ugen for Kvindernes Internationale Kampdag, og det er jo snart ikke til at finde ud af, hvilken fraktion af feminisme man skal bakke op om. Her i Berlingske gav vi blandt andet ordet til Nikita Klæstrup, TwerkQueen og Ekaterina Krarup, der bekender sig til fjerdebølgefeminismen:

I Politiken spurgte Nellie Trolle Lauta, hvorfor kvinderne i Anders And-bladet altid bare bager kage eller er sure, og den 11-årige pige har faktisk fået et svar af blandt andet redaktøren af »Anders And & co«, der til dels giver den unge kritiker ret:

»En del af Anders And-historierne er skrevet for mange år siden - også de historier, vi kan læse i de nye blade. De er en del af en kulturarv, som vi er stolte af at formidle.Og dengang i 1950’erne bagte kvinderne nok lidt mere kage, end de fleste har tid til i dag. Men selv om karaktererne kan være temmelig stereotype - Anders And er tit doven og kikset og heller ikke ligefrem en rollemodel - så holder vi jo af dem alligevel. Det handler om, at udvikle karaktererne samtidig med, at vi bevarer en del af deres kerne,« lyder det blandt andet i svaret i Politiken.

Og for at slutte, hvor vi begyndte, får du her en smagsprøve på Bo Rune Madsens musik. God weekend.