Efter positive omikronnyheder slår De Konservative fast: Åbn for biografer, museer og teatre

Der hænger fortsat en sky af uvished over det danske kulturliv, som har været lukket ned siden midten af december. Det har placeret Anne-Birgitte Fonsmark, museumsdirektør på Ordrupgaard, i en »nervepirrende« situation. Nu melder De Konservative ud, at de ønsker at åbne museer, teatre og biografer.

Fra De Konservatives Birgitte Bergman lyder det nu, at man bør åbne museer, biografer og teatre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anne-Birgitte Fonsmark ved godt, det er »en gammel traver«, og at det er blevet noget, der bliver gentaget gang på gang.

Men hvordan kan det være, at et museum som Ordrupgaard, hvor hun er museumsdirektør, skal holde lukket, når træningsglade mennesker med et coronapas i hånden frit kan stemple ind i det nærmeste fitnesscenter?

»Det er blevet en modstilling, som vi gentager. Men når ræsonnementet med modstillingen mellem museer og fitnesscentre bliver ved med at vende tilbage, hænger det sammen med, at det er svært at forstå, at det er sådan. Jeg vil helst tro på, at der er et fagligt argument for, at det forholder sig, som det gør,« siger Anne-Birgitte Fonsmark og tilføjer:

»Men grundlæggende er det lidt svært at forstå, selvom vi respekterer det.«

Uvisheden om, hvorvidt der kommer til at være restriktioner for kulturlivet efter 16. januar, har placeret Anne-Birgitte Fonsmark og museet Ordrupgaard i en »nervepirrende« situation. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper/RitzauScanpix.

Frygt og bekymring

Anne-Birgitte Fonsmark understreger, at hun og museet »naturligvis« følger myndighedernes vurdering af den nuværende situation.

Også selvom det betyder, at museer og de øvrige kulturinstitutioner i landet er underlagt en nedlukning – som udgangspunkt indtil 16. januar. Og at det for Ordrupgaard og Anne-Birgitte Fonsmark betyder, at museet indtil videre sidder fast i en »nervepirrende situation«.

»Det er klart, at vi håber, vi slipper af med restriktionerne. Og gerne så hurtigt som muligt. Vi har en særudstilling, (udstillingen »Gauguin og hans venner« fra 26. januar, red.), som vi skal åbne i slutningen af januar. Det er selvfølgelig nervepirrende for mig og mine medarbejdere, at vi skal færdiggøre en udstilling uden nogen som helst sikkerhed for, at vi kan åbne. Ikke mindst fordi vi forventer et stort publikum, og at vi har budgetteret med et stort publikum,« siger hun.

»Vilkårene er ikke morsomme. Vi frygter, at vi ikke kan åbne vores kommende meget kostbare udstilling,« siger hun.

Og skulle udstillingen komme til at åbne, vil det ikke nødvendigvis være ensbetydende med, at udfordringerne forsvinder som dug for solen.

»Der er en tendens til, at gæsterne er lidt tøvende med at indtage museerne igen efter en nedlukning. Det er en nervepirrende tid. Og det er lidt bekymrende. Men vi må håndtere det bedst muligt.

De seneste dage har der været flere opløftende nyheder om den omikronvariant, som siden dens ankomst til Danmark har været kilde til bekymring herhjemme.

Men nu »tyder alt på«, at den er mildere end deltavarianten, lød det mandag fra SSI-direktør Tyra Grove Krause.

Samtidig er varianten ikke så smitsom som frygtet, lyder det i et nyt studie, der dog ikke er fagfællebedømt endnu.

For Birgitte Bergman, kulturordfører for De Konservative, er det tydeligt, hvad det betyder.

»Det er ganske positivt. Og det betyder også, at vi naturligvis ikke skal have så restriktive restriktioner. Derfor mener vi, at biografer, museer og teatre skal åbnes hurtigst muligt,« lyder det fra Birgitte Bergman.

»Vi skal have gang i kulturlivet igen og ikke mindst i en genopretningsplan – det forventer jeg, at kulturministeren tager initiativ til.«

Både De Konservative og Venstre har mandag understreget over for Ekstra Bladet, at tiden er moden til at kigge de aktuelle restriktioner igennem.

Birgitte Bergmans partifælle Per Larsen siger til mediet, at »vi ser gerne, at vi allerede nu ser på en lempelse af restriktionerne,« mens Venstres Martin Geertsen formulerer det på denne måde:

»Vi synes imidlertid, at Tyra Grove Krauses seneste optimistiske vurderinger bør give anledning til, at myndighederne også går de øvrige restriktioner igennem for at se på, om der er nogle af dem, der kan lettes. Vi skal ikke have restriktioner en dag mere end nødvendigt,«