Optimistisk SSI-direktør: Omikron kan hjælpe os igennem pandemien – risikoen for at komme på hospitalet er halvt så stor

Tyra Grove Krause mener, at omikron medfører færre indlæggelser end deltavarianten.

 
På et pressemøde 22. december forklarede Henrik Ullum, hvorfor vi endnu ikke kan antage at omikronvarianten er mildere end deltavarianten. Video: Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste uger har en lang række undersøgelser forsigtigt peget på, at omikronvarianten formentlig medfører færre indlæggelser end delta.

I et interview mandag morgen i TV 2s Go' Morgen Danmark lyder det nu fra faglig direktør på Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, at man håber på, at omikron kan hjælpe os med at komme igennem pandemien.

Omikron vil stadig kunne presse sundhedsvæsenet, lyder det det fra Grove Krause, da den er ganske smitsom.

Men »alt tyder på«, at den er mildere end deltavarianten – at risikoen for at komme på hospital er »halvt så stor« som med delta, lyder det fra Grove Krause.

SSI-direktøren understreger dog, at det stadig betyder, at sygehusvæsnet kan blive presset, hvis der er meget smittespredning. Hun forventer en hård januar, men allerede bedring i februar.

WHO meldte i weekenden ud, at 2022 kan blive enden på pandemien.

Direkte adspurgt om hun er enig i det, svarer Grove Krause:

»Vi står allerede et bedre sted nu på grund af vaccinerne. Og så kan vi jo håbe, at den her omikronvariant faktisk vil hjælpe til at komme igennem pandemien her i den sidste fase af pandemien, og at vi så på sigt står et sted, hvor coronavirus vil være her, men vi har ligesom tøjlet den med de her vacciner, og det måske kun er de særligt sårbare, der kommer til at skulle vaccineres op til næste vintersæson for at kunne holde smitten nedes,« siger hun og fortsætter:

»Jeg tror i hvertfald, at omikron er kommet for at blive, og den kommer til at give noget massiv smittespredning her den kommende måned – og så tror jeg, at når det er ovre, så står vi faktisk et bedre sted end vi har gjort før.«