»Det var også her, Kurt Thorsen blev anholdt midt i frokosten«

I generationer har Grøften i Tivoli været stedet, hvor kendte og mindre kendte mødes over rejer og skipperlabskovs. Restauratør Poul Eriksen har været med de seneste 20 år, men snart er det slut.

Grøften har lagt hus til mange mere eller mindre spektakulære begivenheder. Blandt andet var det i Grøften, at Mogens Glistrup (th.) i 1972 blev inspireret til at stifte Fremskridtspartiet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At påstå, at Poul Eriksen kender alle sine gæster, vil nok være en overdrivelse i betragtning af, at Grøften i Tivoli årligt har flere end 200.000 gæster. Men man har ikke siddet længe ved stambordet sammen med Grøftens restauratør gennem næsten 20 år, før man får en klar fornemmelse af, hvad der er forretningshemmeligheden bag hans succes: En god restauratørs plads er ude blandt gæsterne, ikke inde på kontoret. Det har været hans filosofi gennem alle de 53 år, han har været i branchen, og den har ikke mindst været vigtig, siden han i 1996 overtog forpagtningen af det ikoniske spisested bag Pantomimeteatret.

»Jeg sidder aldrig på kontoret, når gæsterne er her. Så skal jeg være ude på gulvet og hilse på og sørge for, at alle har det godt,« siger han.

Grøften har eksisteret siden 1874 og var allerede årtier før Poul Eriksens tid kendt som stedet, hvor de kendte mødtes – det være sig kunstnere, forretningsfolk eller politikere, og Grøften har i tidens løb lagt hus til mange mere eller mindre spektakulære begivenheder. Således var det en aften i Grøften, at Mogens Glistrup i 1972 blev inspireret til at stifte Fremskridtspartiet. Og det var også her, rejsekongen Simon Spies og hans kommende brud, Jannie, fejrede deres polterabend med et mægtigt abegilde. Her har kendte folk som Keld og Hilda Heick, Lise Nørgaard og familie, Johnny Reimar og frue, Prinsgemalen, Søren Pind og Pia Kjærsgaard, Klaus Riskær Pedersen og Kurt Thorsen deres faste gang. Og det er også her, de optrædende fra forestillingerne i Glassalen og Tivolis koncertsal ofte mødes til en øl eller et stykke mad efter fyraften. Poul Eriksen kender dem alle og har en historie om de fleste.

»Det var f.eks. her i Grøften, at Lars Ulrich fra Metallica og Connie Nielsen mødtes første gang og blev forelskede,« fortæller han. »Det var også her, faktisk til åbningsfrokosten forrige år, at Kurt Thorsen blev anholdt midt i det hele. Og så var der jo en ung politiker – han hedder Morten Messerschmidt – der blev verdensberømt og fik sig en kæreste på samme dag. Det var også her i Grøften.«

Men lige så glad, Poul Eriksen er for sine kendisgæster og deres uomtvistelige PR-værdi, lige så stor vægt lægger han på at sørge for, at også alle de andre og mindre prominente besøgende føler sig velkomne.

»Det fine ved Grøften er netop blandingen af alle mulige slags mennesker,« siger han og fremhæver ikke mindst de mange ældre, ægtepar såvel som enlige, der i sæsonen kommer i Grøften flere gange hver uge.

»De skal jo også behandles godt og ikke bare sættes hen i et hjørne. Mange af dem har også en historie. Som nu Gamle Ove, en finurlig fætter, der som ung havde kørt DM i tricykel – en slags tandem, bare til tre personer – både på landevej og på Ordrupbanen. Han blev altid nr. to, fortalte han – for han sad nemlig i midten! Og Jytte, en fin ældre dame, kom fast tre gange om ugen i hele sæsonen. Men hun havde slet ingen familie. Da hun blev begravet, sad der kun tre i kirken, og de to var her fra Grøften.«

Tag over hovedet

Poul Eriksen er den niende i rækken af navnkundige restauratører i Grøftens 141-årige historie. De fleste af hans forgængere var gamle Tivoli-folk uden restaurationsfaglig baggrund – mest kendt var den legendariske luftskipper Lauritz Johansen, der foretog ikke færre end 119 ballonopstigninger fra Plænen. Poul Eriksen, derimod, er uddannet både kok og tjener og havde flere end 20 års erfaring som restauratør, bl.a. på A Hereford Beefstouw og restaurant Italia i Tivoli, inden han kom til Grøften. Den erfaring har han udnyttet til at udvikle forretningen med nænsom hånd.

»Jeg havde stor respekt for stedet og traditionerne, men jeg var også klar over, at vi skulle gøre noget nyt, især hvad angik det varme køkken og service-delen,« siger han.

Én af de største udfordringer var vejret, al den stund at tæt på halvdelen af Grøftens borde på det tidspunkt var under åben himmel. Som noget af det første søgte Poul Eriksen derfor Tivoli-direktør Lars Liebst om tilladelse til at overdække Grøften. Mange var skeptiske, ville det ikke ødelægge den særlige Grøften-stemning? Men efter et par års betænkning gav Liebst grønt lys, og med det nuværende glastag kunne pladsen pludselig udnyttes langt mere effektivt.

Den anden udfordring var at opruste på gastronomien uden at gøre vold på de gamle traditioner.

»Det er jo stadig en tradition i mange familier at fejre fødselsdag ved at invitere hele familien i Grøften, både børn, børnebørn og måske også oldebørn. F.eks. kommer Lise Nørgaard her hvert år med fire generationer – og hun er også selv kommet her med sine forældre og bedsteforældre, så det er seks generationer, der har haft deres faste gang her i Grøften. Den slags gæster har vi en del af, og de forventer selvfølgelig at få det, de plejer at få – rejer og skipperlabskovs, stjerneskud eller wienerschnitzel. Så det kan vi ikke lave om på,« siger Poul Eriksen, der enkelte gange har forsøgt at ændre på de traditionelle retter – med ramaskrig fra gæsterne til følge.

»Vi prøvede bl.a. at give vores traditionelle Bøf Stroganoff et asiatisk pift, men det skulle vi aldrig have gjort. I stedet har vi stille og roligt udvidet kortet, f.eks. med friske asparges fra Lammefjorden, de første jordbær og de første rabarber. Og det er der efterhånden rigtigt mange, der ser frem til.«

Kaotisk åbning

Årets mest traditionsrige dag i Grøften er åbningsdagen, når sommersæsonen i Tivioli starter. Åbningsfrokosten har gennem årene udviklet sig til en gedigen københavner­begivenhed med flere end 700 deltagere, så mange der overhovedet kan proppes ind i de historiske rammer.

»De fleste af gæsterne er kommet her gennem årtier, nogle gennem generationer, og har faste pladser til åbningsfrokosten, som går i arv i familien eller foreningen. Vi har f.eks. modelbordet, som tidligere fotomodeller med bl.a. Lotte Freddie i spidsen nu har haft i 35 år. Og lige bag ved dem sidder pensionerede medlemmer fra Rigspolitiet, som også har haft det samme bord i mange år.«

Alt det vidste Poul Eriksen imidlertid ikke noget om, da han og hans nye team skulle åbne første gang i 1996. Panikken begyndte, allerede inden maden kom på bordet, og da de helt nyindkøbte kasseapparater med trykte regninger – de første i Grøftens historie – ydermere brød sammen under presset, endte dagen i totalt kaos, og den nybagte restauratør måtte personligt gå rundt og sige undskyld til alle 718 gæster.

»For at være på den sikre side valgte jeg at sige undskyld tre gange til hver gæst – 2.154 gange undskyld på en eftermiddag, det kræver altså sin mand,« ler han.

Men nu er det hele snart slut. 25. april fyldte Poul Eriksen 70, og med udgangen af i år udløber hans kontrakt med Tivoli.

»Jeg har jo vidst det længe, og det er ikke sådan, som nogle måske tror, at jeg ikke kan slippe det eller tror, jeg er uundværlig,« siger han. Men han har alligevel et formanende ord til dem, der kommer efter ham.

»De skal gide gå på gulvet. Grøften er et fantastisk sted, og jeg har haft nogle fantastiske år her. Men det er ikke et sted, man kommer ind i på to uger. Det personlige kendskab til gæsterne er ikke noget, man bare lige lærer. Det skal opleves på kroppen, og det tager tid. Sådan er det.«