Det konsekvens­løse bibliotek

Der spildes millioner af kroner på håndtering af uafhentede, reserverede biblioteksbøger. Det er oplagt, at ministeren burde tage affære. Men nej. Jelved lader sig ikke sådan forstyrre.

Jesper Beinov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bruges i dag millioner af kroner på uafhentede biblioteksbøger. Intet kan i dag gøres, for ifølge biblioteksloven må man ikke opkræve penge for den slags. En sådan kulturens pengegriseri er uklædeligt. Skandaløst ligefrem. Alene i Københavns Kommune vurderes det, at det koster mere end en million kr. årligt med de uafhentede bøger.

Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), har påpeget, at han gerne vil have frihed til at gøre noget ved sagen.

Få biblioteksfolk er vilde med tanken om at opkræve bøder fra dem, der ikke henter det reserverede. Den holdning kan man nemt have. Når alt er gratis, er det nemmere. Kunderne bliver ikke sure. Men hvor meget er egentlig gratis her i tilværelsen? Blandt de gratis glæder er folkebibliotekerne.

Men jo kun tilsyneladende. For bibliotekernes økonomi styres af kommunerne, og her tages der stilling til, hvor meget der opkræves over skattebilletten til dette gode. Fra top til bund prioriterer kommunerne forskelligt, hvor meget de bruger på opgaven: I 2013-tal brugte Lejre knap 400 kr. pr. borger på bibliotekerne mod 914 kr. i Albertslund og 742 kr. i Dragør.

Tilbage til de mange uafhentede bøger. Det er udtryk for et frådseri med pengene. Det konsekvensløse bibliotek. Det er oplagt, at ministeren tager affære. Men nej. Jelved lader sig ikke sådan forstyrre.

Da Berlingske for nylig afdækkede sammenhængen, sparkede kulturminister Marianne Jelved (R) nemlig straks sagen til hjørne: Kulturstyrelsen skal kigge på det i den årlige biblioteksrapport. På Berlingske Kultur var den journalistiske vurdering, at der ingen grund var til at vente på Kulturstyrelsens embedsværk.

Derfor har Berlingske Research udsendt et landsdækkende spørgeskema til hovedbibliotekerne. I dag afdækker vi så, hvordan der i de store uddannelsesbyer er en omfattende slendrian med uafhentede bøger. Mellem 25-49 procent af de reserverede materialer bliver aldrig afhentet. Ligesom det gælder i mindre skala i de øvrige kommuner, om end i en mindre skala. Marianne Jelved behøver derfor ikke vente med at handle.

To løsninger står lige for: Enten skal kommunerne pålægges at opkræve bøder, så brugerne kan lære det. Eller også får kommunerne frihed og frivillighed til at opkræve bøder.

Jelved har peget på, at bibliotekerne kan lave en oplysningskampagne, så folk henter bogen. Men i stedet for dyre kommunale informationsmedarbejdere, der skal belære borgerne om omgang med reserverede bøger, kunne nogle af de penge gå til at lave en digital løsning med bødeopkrævning, så reservationsspildet kommer ned.

For intet er gratis. Der er kun den fælles kasse til at betale.