Derfor er kvinder dårligere til Scrabble

Kommer du op at skændes med det modsatte køn, når I spiller spil? Det er der en forklaring på, ifølge amerikanske forskere. Sofie Neergaard, skrap Scrabble-mester, giver forskerne ret, selv om det »provokerer hende voldsomt«.

Kvinder har hyppigt en anden tilgang end mænd, når det handler om spil, viser ny amerikansk forskning. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAKE SALVADOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ender familiens spilaftener med skænderier, så bræt og brikker bliver fejet af bordet?

Det kan være, at det er kønsforskelle, der er årsag til skærmydslerne. Et forskningsprojekt fra University of Miami tyder på, at mænd og kvinder har forskellige tilgange til spil.

Ved at undersøge »træningsmetoder« hos en række mænd og kvinder, der deltager i amerikanske mesterskaber i Scrabble, er forskerne kommet frem til, at mænd træner Scrabble for at forbedre deres chancer for at vinde, mens kvinder primært spiller for at hygge sig og for at være sammen med andre.

Forskerne undersøgte den måde, deltagere i tre års USA-mesterskaber i Scrabble havde forberedt sig på, og på trods af at lige mange kvinder og mænd deltog i mesterskaberne, var det mændene, der dominerede de øverste placeringer. Det undrede forskerne, da deres undersøgelse viste, at begge køn brugte lige meget tid til at forberede sig. Til gengæld var der forskelle i måden, de to køn forberedte sig på. Mændene analyserede tidligere spil og praktiserede anagrammer (hvor man danner nye ord af de samme bogstaver). Kvinderne spillede »bare« spil.

Sportschef på Oure Kostgymnasium Johnny Johansen kan godt genkende mønstret fra de drenge- og pigehold, han i tidens løb har trænet i diverse sportsgrene.

»Hvis vi snakker eliteniveau, er der ingen forskel, for da er mænd og kvinder lige dedikerede. Men hvis du kommer længere ned, er der et andet billede. Uanset hvilken serie drenge spiller i, går de til kampene med samme alvor som spillere i Første Division. Pigerne har en mere social tilgang. De kan godt nyde at spille en fodboldkamp, selv om de ikke vinder, mens de fleste drenge ærgrer sig i flere dage,« siger Johnny Johansen, der dog understreger, at man ikke kan generalisere.

»Der findes piger, der spiller for at vinde, og der findes selvfølgelig også drenge, der spiller for hyggens skyld,« siger Johnny Johansen.

Den kønslige forskel er ikke uvigtig, når det handler om at rekruttere nye medlemmer, siger Thomas Vestergård fra Dansk Skak Union, der har 4.200 medlemmer, hvoraf kun 120 er kvinder.

»Vi vil rigtig gerne have flere kvinder til at spille skak. Det er muligt, at det kønsforskelle, der gør det så vanskeligt for os at få fat i kvinderne. Man har eksempelvis sagt, at skak til­taler mandens jagtinstinkt. Altså et instinkt, der kræver et enøjet fokus på en opgave, mens kvindernes instinkt er bredere og går i retningen af multitasking,« siger Thomas Vestergård, der fortæller, at i blandt andre skakklubben i Hillerød prøver man at lave særlige aftener for kvindelige skakspillere, hvor vægten vil blive lagt på hygge og socialt samvær.

Ved det seneste danmarksmesterskab i Scrabble i februar var 18 ud af i alt 42 kvinder, og de var godt repræsenterede blandt de mest vindende. Blandt de 20 bedst seatede, var der 11 kvinder, heriblandt Sofie Neergaard fra Odense.

»Jeg er tilbøjelig til at give forskerne ret, selv om det faktisk provokerer mig voldsomt, når man vil tildele mænd og kvinder forskellige evner. Men jeg har primært spillet Scrabble sammen med min mor, da jeg voksede op, og mest ud fra en kærlighed til sprog. Jeg vil helst skrive noget, der er sjovt og finurligt, selv om det giver færre point,« siger Sofie Neergaard.

Når hun spiller med sin mor, laver de egne regler, såsom at man gerne må skrive ordet »jule-« foran alle andre ord, og på den måde lave nye ord som »julehval«.

»Sådan træner man ikke, hvis man vil vinde i DM,« siger Sofie Neergaard.

Og deri ligger forklaringen måske på, hvorfor far bliver rød i hovedet af raseri, når mor mildt bebrejdende spørger:

»Skal vi ikke bare hygge os?« under en op­hedet runde af familiens Scrabble-turnering.