2016: Debat og demonstrationer over julelys på Nørrebrogade: »Det er absurd«

Formand for Nørrebros lokaludvalg, Mogens Petersen, havnede i julen 2016 i en shitstorm over julelys. En shitstorm, der endte i demonstrationer, vold og 11 anholdte.

Nørrebrogade med de julelys, der i 2016 startede en shitstorm. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAX LINDHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Julefreden på Nørrebro i København blev i den grad ødelagt i 2016, da det kom frem, at Nørrebros Lokaludvalg ikke kunne finansiere de traditionsrige julelys på Nørrebrogade.

Det startede en shitstorm mod Lokaludvalget og dets formand Mogens Petersen, der endte i demonstrationer og vold.

»Det er absurd. Det er en fjer, der bliver til ti høns, og man står med en forundring og tænker: Det var satans – skal vi virkelig bruge tid på det?« fortæller Mogens Petersen om oplevelsen.

Mogens Petersen, formand for Nørrebro Lokaludvalg

»Jeg tror ikke, man kan nå de her mennesker, de her internettrolde, men man kan selvfølgelig være lidt ærgerlig over, at bladene tager det op.«


Miseren startede med en artikel i Nørrebrobladet, der beskrev, at der ikke ville være juletræskæder på Nørrebrogade det år, fordi hverken Nørrebros Lokaludvalg eller Handelsforening havde pengene til det.

»Det bliver så til en overskrift i Den Korte Avis, som hedder noget a la »Juletradition aflyst på Nørrebro«, og så bliver der gungret, og der bliver gungret mange, mange gange. Så breder den sig til BT, men der er ingen, der læser artiklen, og så skifter det karakter til at handle om muslimer. Den breder sig som pesten, selv om det er en ikkehistorie«.

BT-historien gik viralt på Facebook, hvor mange kritiserede Mogens Petersen og lokaludvalget for at give efter for islam.

»Jeg tror ikke, man kan nå de her mennesker, de her internettrolde, men man kan selvfølgelig være lidt ærgerlig over, at bladene tager det op,« fortæller formanden.

Folketingspolitikeren Kristian Pihl Lorentzen (V) gik ud og skrev på Facebook, at den manglende julebelysning var et »knæfald« og et »anfald af misforstået tolerance« for »andre religioner«. En udtalelse, han senere trak tilbage. Imens debatten rasede på de sociale medier, og formanden og næstformanden ifølge Mogens Petersen blev hængt ud på højreekstreme sites, forsøgte Mogens Petersen at mane til ro.

»Vi prøvede sådan set bare at forklare, hvordan det hang sammen i virkeligheden, og det holdt vi os til – uden at råbe og skrige,« fortæller Mogens Petersen.

Realiteten var, at lokaludvalget havde afvist en anmodning fra Nørrebro Handelsforening, der ikke selv havde fået samlet nok penge ind til kæderne, om at yde 120.000 kroner i støtte. Men ansøgningen var kommet for sent ifølge foreningens vedtægter, og alle pengene var derfor allerede delt ud – blandt andet til andre juleprojekter, oplyser Mogens Petersen.

Da julen nærmede sig, eskalerede situationen. Den stærkt islamkritiske organisation »For Frihed« arrangerede en demonstration mod »den snigende islamisering af Danmark«. Demonstrationen udviklede sig voldeligt, da moddemonstranter fra gruppen »No Pegida« brændte bildæk og kom i klammeri med politiet. 11 blev anholdt.

Da shitstormen var drevet over, stod Mogens Petersen tilbage på Nørrebro med en tom fornemmelse, for ifølge ham var ingen blevet klogere, der havde ingen reel diskussion været, og ingenting havde forandret sig.

»Der er jo ikke kommet noget ud af det. Julen er, som den plejer på Nørrebro,« forklarer han.

Og der bliver også jul på Nørrebro i år, forsikrer Mogens Petersen, som fortæller, at hele episoden trods alt har været godt materiale for humoristiske indslag.

»På sidste møde gav vi rigtig mange penge til julearrangementer, og her blev der grinende spurgt, om der var nogen, der turde tale imod det,« fortæller Mogens Petersen.

Julediskussionen fra 2016 var måske et forvarsel om jule-vinter-debatten, der har ramt os i år. Den startede med, at IKEAs »Vinterfest«-kollektion blev kaldt »anstrengende« og »politisk korrekt« af Dansk Folkepartis Peter Skaarup, hvorefter IKEAs Facebook-side blev ramt af en shitstorm fra danske kunder.