2015: Djurs Sommerland beskyldes for racistiske forlystelser

I sommeren 2015 eksploderede debatten over to forlystelser i Djurs Sommerland, der blev beskyldt for at være racistiske. Historien viser, at en shitstorm er et tveægget sværd, der styres af folkestemningens omskiftelige hånd.

Den omdiskuterede »Hottentot Karrusel«, som den tog sig ud i sommeren 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto/Hottentot Karussellen

Forlystelserne »Kannibal Gryderne« og »Hottentot Karrusellen« havde i tyve år haft et stille liv i Djurs Sommerlands Afrikaland, og forlystelsernes navne samt figuren af en sort stammekriger med store, smilede læber og ben i håret, som stod midt i midten af »Hottentot Karusellen«, havde ikke før givet anledning til kontroverser.

Det ændrede sig drastisk i 2015, da formanden for bevægelsen African Empowerment Center Denmark, Josef Nielsen, sammen med en række debatører, startede en shitstorm ved at anklage forlystelserne for at være racistiske. I samarbejde med organisation Everyday Racism DK skrev han et åbent klagebrev til Djurs Sommerland og startede en underskriftindsamling med titlen: »Djurs Sommerland! Afskaf jeres racistiske Hottentotkarrusel!«

Josef Nielsen, formand African Empowerment Center Denmark

»Det svarer lidt til, at man laver en ’jødepark’ med forlystelser, hvor man kan se jøder med lange næser i beskidt KZ-tøj, som de havde på i koncentrationslejrene«


»Jeres kannibalgryde-forlystelse tilføjer til et oversimplificeret billede af, at afrikanere er uciviliserede og primitive. Endnu mere problematisk er jeres »Hottentot Karrussel«, som bruger et fremmedgørende skældsord om et ægte stammefolk, Khoikoi folket, og fremstiller dem med en racistisk karikatur,« kunne man blandt andet læse i brevet.

Debatten eksploderede herefter på Djurs Sommerlands Facebook-side, og historien fandt vej til alle de landsdækkende medier. Dem, der anklagede forlystelserne for at være racistiske, blev beskyldt for at være overdrevne politiske korrekte og for at gøre et problem ud af ingenting, mens anklagerne fastholdt, at parken diskriminerede ved at fastholde kolonialistiske stereotyper af minoriteter.

»Det svarer lidt til, at man laver en ’jødepark’ med forlystelser, hvor man kan se jøder med lange næser i beskidt KZ-tøj, som de havde på i koncentrationslejrene (...),« lød den hårdtslående kritik fra Josef Nielsen i Ekstra Bladet, mens debatten på Facebook rasede videre.

»(...) Nu her de heddet det i 20 år. hvorfor skulle de så ændre bare fordi et par sippede, hysteriske typer føler for det. Jeg tvivler virkeligt på, at nogen, der fornøjer sig i Djurs Sommerland, tænker racistisk eller kæder det sammen med noget nedværdigende for afrikanske mennesker (...),« lød det fra Facebook-brugeren Karina Kræfting.

Efter tre dage var debatten blev så ophedet, at Djurs Sommerland besluttede at slette alt, hvad der havde med de omdiskuterede forlystelser at gøre fra deres Facebook-side

Direktøren holder fast

Midt i orkanens øje stod Djurs Sommerlands direktør, Henrik B. Nielsen, der beklagede hvis nogle fandte forlystelserne »stødende«, men efter at have fulgt debatten, vurderede han, at han havde folket på sin side.

»I de mange kommentarer, der har været, er der nogle, der synes, at vi skal kigge på navngivningen af de to forlystelser. Men langt, langt de fleste mener, at vi skal beholde de nuværende navne. Konklusionen er, at vi ikke går ud og ændrer noget på baggrund af de tre dages diskussion, der nu har været på nettet,« sagde Henrik B. Nielsen til Århus Stiftstidende.

Hvad der havde været en shitstorm mod Djurs Sommerland slog pludseligt om og var med fornyet styrket fra et indigneret korps af internetkrigere på vej mod dem, der havde anklaget Djurs Sommerland for racisme. Josef Nielsen blev bombarderet med hade-mail, mens journalist og debattør David Trads blev groft svinet til af utallige Facebook-brugere, fordi han i Jyllands-Posten havde opfordret Djurs Sommerland til at ændre folylstelserne.

Lidt under 2.000 mennesker skrev under på underskriftindsamlingen om at få forlystelserne lukket, mens små 20.000 skrev under på, at de skulle bevares. Flertallet sejrede.

Diskussionen var blot en forsmag på de diskussioner, der kom til at kendetegne og stadig kendetegner værdi- og kulturdebatten i dag. Debatter, der centrerer sig om skismaet om, hvorvidt vi er ved at blive politisk korrekte til punktet, hvor vi begrænser den offentlige, frie samtale og knægter ytringsfriheden, eller om vi omvendt stædigt holder fast i racistiske og uddaterede dogmer, der krænker og stereotypiserer forskellige minoriteter.

Og det kunne tyde på, at noget har ændret sig. »Hottentot Karrusellen« ændrede sidste år navn til »Abekatten«, og den sorte stammekriger i midten er udskiftet med en gruppe gorillaer. »Det var det passende med et nyt navn,« fortalte Djurs Sommerlands direktør, Henrik B. Nielsen, til Jyllands-Posten i forbindelse med ændringen. Direktøren har afvist at kommentere sagen over for Berlingske.