Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Radikale ateister

Hans Hauge. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste danskere er moderate ateister. De går ikke meget op i deres ateisme, men interesserer sig mere for forbrug, musik, kunst eller sport. Deres ateisme stikker nok ikke så dybt, for, som man siger, der er ikke mange ateister i et fly, der er ved at falde ned. Mange af dem er endog medlemmer af folkekirken.

Man kunne kalde disse moderate ateister for kulturateister. Dels fordi kulturateismen er en del af dansk kultur, og dels fordi de ofte andagtsfuldt går på kunstudstillinger, hvor de får store oplevelser. Selvom vi ved, at kunsten er død, tror de på, den findes. De fleste moderate ateister passer deres arbejde og lader, som om der er en mening med livet. De gør alt for at glemme den nihilisme, som kunst og kultur forsøger at skjule, så godt det nu kan lade sig gøre.

Der er dog sket noget. Kort efter at Fogh-regeringen trådte til i 2001, genoprustede både kulturradikale og ateister. Der blev dannet et Ateistisk Selskab. Der skete med andre ord en radikalisering af de moderate ateister. Og denne radikalisering er taget til. For tiden agiterer de på busser for, at de moderate ateister skal melde sig ud af folkekirken. Ateistisk Selskab er så at sige den ateistiske parallel til Grimhøj-moskéen. Er de radikale ateister en trussel?

Nej, de er mere som de latterlige klovne, der har erstattet præsterne på hospitalerne og siger fuck i stedet for Fadervor. De fleste aktive ateister er halvdannede mænd, og deres kirkekritik falder sammen med, at folkekirken er blevet en kvindekirke. Der er tale om kønskamp også.

Er der noget nyt i denne radikale ateisme? Ja, det er der. På Shakespeares tid frygtede man ateisterne, skønt der var få af dem. De var en trussel mod selve statens eksistens. Der var en række forfattere – Marlowe, Chapman, Raleigh – der tilhørte »the School of Night«. Som tiden gik, blev de en ufarlig del af engelsk litteratur.

Den danske kulturateisme er også ren hygge. J.P. Jacobsens Niels Lyhne (1880) skulle bidrage til at gøre danskerne til ateister og darwinister, men den var en ikke særlig god reklame for ateismen. Den blev hurtig til ufarlig dansklærerlitteratur. Hans Kirk havde som sit mål at afkristne danskerne. Dette skulle ske bl.a. med romanen »Fiskerne« (1928). Kirk var marxistisk religionskritiker, og denne form for religionskritik dominerede i mange år. For marxister er religion ideologi, og det vil sige falsk bevidsthed. I Den kolde krigs epoke blev ateismen ophøjet til officiel politik i de østeuropæiske lande fra Sovjet til Albanien. Den videnskabelige marxisme skulle udrydde religion.

Ateismen blev derfor forbundet med den totalitære verden. Var man marxist, var man naturligvis ateist. Efter kommunismens død kom ateismen til os, og kristendommen vendte tilbage til Rusland. I Rusland taler man i dag om en postateistisk æra. Den undertrykte kristendom dukker op som ’minimal religion’. Og de skriver Gud sådan her: guD. De knytter stat og kirke tættere sammen, mens de radikale ateister hos os kæmper for at adskille stat og kirke. De nye ateister er ikke marxister.

Hvad er de så? De er darwinister. De er dyrker den nye positivisme og naturalisme, der hærger på universiteterne. De har ikke erkendt, at videnskaben for længst er sekulariseret. De er faktafundamentalister.