Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Opfordring: Bliv bøsse og spar på licensen

Gitte-Annette Knudsen Fold sammen
Læs mere

Vi er i Danmark blevet oplært med, at vi betaler for at se fjernsyn. Vi har aftalt med hinanden, med staten og med Danmarks Radio, at en husstand, der benytter sig af Danmarks Radio og TV2, selvfølgelig betaler en årlig licens.

En husstand er en familie, et ægtepar, eller sågar et kærestepar kan jeg læse mig til. Egentlig lyder det meget rimeligt, men så finder jeg ud af, at mine børn som begge er over 18 år, studerende og flyttet hjemmefra hver skal betale en årlig licens på 2.493 kroner. Også selvom de slet ikke ser fjernsyn, og også selvom de bor i en husstand.

De har nemlig det, der hedder et licenspligtigt apparat, en iPhone, computer eller en tablet. Og de bor ikke med kæreste, ægtefælle eller familie. Nej, de bor sammen med venner, der også er studerende, i et forsøg på at holde udgifterne nede, så de ikke skal arbejde for meget, så de dermed kan gennemføre deres studium på nomineret tid med et højt gennemsnit, hvilket vores samfund mere eller mindre har tvunget dem til. Et samfund der også har tilrettelagt, at alt på studiet, kommunikation mm., skal ske på et licenspligtigt apparat.

Det er uundgåeligt i dag at være et ungt, pligtopfyldende menneske, der skal passe sit studium, arbejde, samfund og venner uden at have et licenspligtigt apparat, også selvom man ikke benytter det til at se fjernsyn.

Pensionister får rabat

Men hvorfor skal de unge betale langt mere end alle dem, der er ægtepar, kærester eller familie, og som kan nøjes med at dele en enkelt regning på 2.493 kr. om året?

Pensionister kan oven i købet nøjes med mindre, de kan nemlig søge om nedsat licens, fordi de kun har pensionen. Men de studerende har kun SU, og i modsætning til pensionisterne en husleje og varmeregning uden tilskud.

Næh, nej, de studerende kan da ikke søge om nedsat licens på trods af lille indtægt og høje udgifter, nej, nej, da, de skal i stedet alle som en i deres husstand, betale licens for deres licenspligtige apparater, som de i princippet er tvunget til at have, hvis de vil være studerende i vores samfund.

Jeg vil hermed opfordre alle vores unge, der er flyttet sammen med venner og veninder, at lade sig registrere som bøsser og lesbiske alle sammen, så de kan blive anerkendt som kærestepar og dermed spare deres dobbelte licens og dermed have den fordel, alle vi andre har i vores licens-samfund. Eller DR og Kulturministeriet (som jeg kan læse mig til, har lavet licensreglerne) kan i stedet være lidt store i slaget og give de unge samme fordele som os andre. Måske skal vi i virkeligheden være så store i slaget, at vi tilbyder dem de samme fordele som pensionisterne, altså en nedsat licens. Ja, når jeg sidder her og tænker lidt, så tror jeg egentlig, at det er det, jeg vil foreslå os alle. Lad os da give licensstøtte både til vores studerende og vores pensionister.