Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mette Frederiksens millionærskat

»Da Poul Nyrup havde regeringsmagten, leverede han svaret på, hvorfor en finansskat er en dårlig ide. Nyrup valgte at afskaffe den i 1999, fordi den gjorde det dyrere at rejse kapital til investeringer, fordi den reducerede likviditeten i markedet, og fordi den medførte risiko for, at aktiehandel i København flyttede til bl.a. Stockholm.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet meddelte i sidste weekend, at partiet ønsker at der indføres en finansskat i Danmark (bl.a. en skat på 0,1 pct. hver gang en obligation eller aktie handles).

Min vurdering er, at dette er Mette Frederiksens pendant til Thornings millionærskat. Et forslag der får opmærksomhed, og som kan forventes at mobilisere venstrefløjen forud for næste valg, hvorefter det hældes ned ad brættet af de Radikale. Jævnfør at Thornings millionærskat medførte stor opmærksomhed forud for valget i 2011, hvorefter den blev makuleret af de Radikale i det Sorte Tårn ved regeringsdannelsen i 2011.

I nogle kredse bliver hyppig handel med værdipapirer betragtet som destabiliserende for verdensøkonomien. Den påståede destabiliserende handel blev af venstrefløjen fremhævet som en hovedforklaring på finanskrisen. Derfor er der ifølge venstrefløjen grund til at beskatte handel med værdipapirer. Ideen er altså, at man beskatter årsagen til finanskriser, og derfor får man færre af dem.

Det er imidlertid svært at finde evidens for dette. Forskning peger på, at en finansskat, der gør det dyrere at handle, vil destabilisere markederne snarere end at skabe stabilitet. En af forklaringerne er, at en finansskat gør det dyrere at handle et værdipapir tilbage i ligevægt, efter at det er kommet i uligevægt.

Der er flere årsager til finanskrisen, men en væsentlig forklaring er, at renten var alt for lav i USA, Euro-området og i Danmark op gennem 2000erne. Desuden var finanspolitikken i mange lande alt for lempelig. Begge dele bidrog til at pumpe luft i bolig- og aktieboblen.

Der er flere argumenter imod en finansskat. Først og fremmest er finansskatten en vækstdræber. Skatten gør det dyrere at rejse kapital til nye investeringer, maskiner mv. Det betyder lavere produktivitet og velstand. EU-Kommissionen har vurderet, at forslaget vil indebære et fald i BNP på 0,25 pct., hvilket i Danmark vil svare til et BNP-fald på fem mia. kr. Eftersom både Danmark og EU døjer med lav vækst, bør man selvfølgelig ikke indføre en ny skat på investeringer. BNP-effekten af forslaget om en finansskat svarer nogenlunde til effekten af en forhøjelse af topskatten med seks procentpoint.

En finansskat vil indebære, at mange danske lønmodtagere får en mærkbart lavere pensionsudbetaling, når de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Årsagen er, at pensionsselskaber sælger og køber aktier og obligationer for at give kunderne den bedst tænkelige pension. Disse handler bliver dyrere, og det bliver pensionsopsparerne, der skal betale for det.

Danmark har tidligere eksperimenteret med en finansskat. Den udgjorde 0,5 pct. ved handel af aktier. Nyrup valgte at afskaffe den i 1999, fordi den gjorde det dyrere at rejse kapital til investeringer, fordi den reducerede likviditeten i markedet, og fordi den medførte risiko for, at aktiehandel i København flyttede til bl.a. Stockholm. Da han havde regeringsmagten, leverede Nyrup svaret på, hvorfor en finansskat er en dårlig ide.