Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Læserbrev: Ingen fornuft i at rive ghettoer ned

»Alene ordet »ghetto« er efter min mening forkert.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der må da være nogle fornuftige eksperter – dem har vi jo så mange af - som kan oplyse politikerne om de psykologiske og sociale mekanismer, der er grundlaget for dannelsen af ghettoer.

Alene ordet »ghetto« er efter min mening forkert. Ordet er værdiladet i den betydning, at det er det omgivende samfund, der tvinger beboerne ind i bestemte områder. Danmark tvangsanbringer ikke immigranter. Immigranterne søger selv derhen, hvor deres ligesindede bor. Betegnelsen »enklave« ville efter min opfattelse være mere dækkende, eftersom enklaven opstår på et frivilligt grundlag.

Da danskerne i stort tal emigrerede til USA i perioden 1880 til 1915, søgte mange af dem til de områder, hvor der i forvejen var mange danske immigranter. Tryghed har utvivlsomt spillet en stor rolle for deres valg af bosætning.

Da jeg selv i mine yngre dage var immigrant i en kortere periode, oplevede jeg, at visse befolkningsgrupper bosatte sig i enklaver. For eksempel var der: Kinesiske enklaver, græske enklaver etc. Men der var ikke en dansk enklave, ej heller en svensk, en hollandsk, en tysk eller en engelsk. Kort sagt ikke en nordeuropæisk enklave. Man antog, at der boede ca. 25.000 første- og andengenerations danskere i samme område. Jeg så aldrig én!

Tvangsforflytter man beboerne i enklaverne, vil de i løbet af ganske få år have dannet nye enklaver. Derfor er det totalt spild af skatteborgernes penge at kaste sig ud i et sådant håbløst eksperiment.

Den eneste vej frem er, at immigranterne selv føler trang/ lyst til at assimilere sig. Det kan jeg ikke give nogen løsning på, men der må kunne sammensættes en gruppe fagfolk, som kan anvise, hvordan problemerne skal løses.