Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvis Berlingske ikke vil lytte til Alternativet, så lyt til Novo Nordisk

Berlingskes leder 13. august har fået Alternativets seneste udspil De Tre Bundlinjer galt i halsen. Det bliver fremstillet som noget, vi har opfundet ud af den blå luft i vores politiske værksted, der skulle være »et hjemsted for fantaster og studentikose ideer, der ligger så langt fra virkeligheden, at man skal være kaospilot for at fatte dem«.

Det er det på ingen måde. Nogle af verdens største og mest nytænkende virksomheder – herunder danske Novo Nordisk – har med stor succes opereret med tre bundlinjer, nemlig den økonomiske, den sociale og den grønne bundlinje, i årevis. Det har de gjort i stedet for kun at fokusere på økonomisk vækst. Fordi de ved, at hvis de skal sikre forretningen på lang sigt, hvis de skal sikre bæredygtighed, ja, så giver det god mening at se på andre parametre end økonomi.

På samme vis taler OECD, Den internationale valutafond, FN og en stribe andre markante organisationer, institutioner og forskere insisterende om at supplere økonomisk vækst som den altdominerende indikator for, hvilken retning vores samfund bevæger sig henimod.

Det er simpelthen alt, alt for fattigt og giver ikke et retvisende billede af, hvordan samfundet i virkeligheden har det. Når alt det, der virkelig tæller, ikke tæller, ja, så har vi et problem. Væksten har historisk set været med til at løfte millioner ud af fattigdom, men i de seneste årtier er livstilfredsheden herhjemme ikke fulgt med. I stedet oplever flere og flere problemer med at få familieliv til at hænge sammen med arbejdsliv og hundredtusindvis af danskere går ned med stress i et forsøg på at følge med i konkurrencesamfundet. Samtidig sker væksten på bekostning af vores natur og vores klima, der er i en krise, hvis lige vi ikke har set før.

Det kræver – synes vi i hvert fald – at vi genovervejer den måde, som vi måler fremskridt på. Hvorfor er det ikke også vigtigt, om planeten og naturen er i balance, og om vi overhovedet kan holde ud at leve det liv, som jagten på økonomisk vækst byder os?

Et bæredygtigt samfund

Derfor har vi med input fra kloge folk formuleret 18 indikatorer, som vi mener, er et godt udgangspunkt for, hvordan vi mere præcist og nuanceret kan måle, om samfundet faktisk bevæger sig i en bedre retning. Herunder er der seks indikatorer på den økonomiske bundlinje.

Vi siger ikke, at økonomi ikke er vigtigt, langtfra. Men vi ønsker et samfund, der er i langt bedre balance, og som også er bæredygtigt på længere sigt og ikke kun ser godt ud, næste gang aktieudbyttet skal udbetales.

Det er vigtigt for Alternativet. Og for flere og flere andre. Og altså også virksomheder og organisationer, som Berlingske ofte sætter højt. Så hvis ikke I vil lytte til os, så lyt da til Novo Nordisk eller OECD.