Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

De offentligt ansatte er naturligvis ikke neutrale. Det er Sophie Løhde heller ikke

Innovationsminister Sophie Løhde (V) til møde i forligsinstitutionen i København i sidste uge. Fold sammen
Læs mere

Jeg har fulgt debatten om de offentlige ansattes løn fra sidelinjen. Der er ting, der er blevet sagt, som jeg kan undre mig over.

Sygeplejerske Rikke Bæk Cramer har lagt sin lønseddel ud på Facebook under hashtagget #Sophieslønfest. I opslaget beskriver hun et udsnit af sine arbejdsvilkår og fortæller bl.a., at hun arbejder 30 timer og formoder, at hun har bedre løn- og arbejdsvilkår end andre sygeplejersker. Rikkes løn før skat er på godt 23.000 kr. og efter skat på godt 15.000 kr. Rikke Bæk Cramer er ikke utilfreds med sin løn. Hun skriver, at hun har lagt lønsedlen frem for bl.a. at opfordre til en nuanceret, neutral og retfærdig debat op til de offentlige overenskomster.

Opslaget er måske sympatisk – alt efter øjnene, der ser – men det er hverken nuanceret, neutralt eller retfærdigt. Tag bare hashtagget. Løhde har ikke sagt noget om en lønfest. Nu er det pludselig »Sophies lønfest«. Det er ikke engang en vinkling, som et medie har foretaget for Rikke Bæk Cramer. Dem er der nemlig en del af – særligt i overskrifter i diverse medier. Rikke Bæk Cramer har her selv foretaget den. Det, der kan undre, er, at hun selv mener, at der bidrages til en nuanceret, neutral og retfærdig debat ved at dele sin lønseddel. Intet er nuanceret, neutralt og retfærdigt. Ligesom Rikke Bæk Cramers opslag heller ikke er. Det er en vinkling af et udsnit af virkeligheden. Såsom at omtale sin datter som guld. Det er forståeligt, men langtfra nuanceret og neutralt og retfærdigt.

Forleden viste DR et nyhedsindslag med en ung mandlig pædagog. Han tjente med tillæg mv., så vidt jeg husker, godt 30.000 kr. pr. måned. Han mente, at det var urimeligt, og at han skulle have mere i løn. Han gik med andre pædagoger på gaden for at demonstrere. Der blev ikke stillet nogle uddybende spørgsmål fra DRs journalist. Det sagte fik lov til at stå helt for sig selv. 30.000 kr. Uimodsagt. Der blev ikke engang spurgt til timeantallet. Eller om han kunne komme til at tjene mere over tid.

Personligt er jeg overrasket over, hvor meget de begge tjener. Faktisk troede jeg, det var lavere. Særligt med den omtale, der ofte har været om, at pædagoger og sygeplejersker som faggrupper ikke tjener specielt meget. Jeg vil personligt ligefrem sige, at de begge får en rigtigt god løn – antaget at den unge mandlige pædagog arbejder under 40 timer pr. uge. Dette sagt efter at have arbejdet forskellige steder både i det offentlige og det private blandt nogle af de højest lønnede og nogle af de lavest lønnede. Personligt ville jeg, hvis jeg arbejdede bestemte steder i det private såvel som det offentlige stå mere uforstående over for, hvordan man kan tjene så meget for de nævnte arbejdstimer, arbejdsvilkår og ansvarsområder. Jeg vil dog stadig ikke karakterisere det som lønfest. Det er bare rigtigt godt betalt efter min mening.

Jeg vil gerne sige tak til Rikke Bæk Cramer for at have lagt sin lønseddel frem, og dermed gjort det muligt for mig at kunne få aflivet en personlig myte om, at sygeplejersker ikke kan have en god løn.