Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Socialpædagogernes formand: Lad 2020 blive de udsatte børns år

Mette Frederiksen lagde året ud med at tale om tvangsfjernelser, og der ligger virkelig en stor opgave foran kommunerne. For det er så vigtigt, at de anbringer børn både tidligt og på det rigtige sted.

»Men for barnet – og for samfundsøkonomien – er det bedre at sætte tidligt ind end at skulle rette op på skader senere i livet,« skriver Benny Andersen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Statsminister Mette Frederiksen skød det nye år i gang med en meget direkte håndsrækning til de børn, som må bo og vokse op andre steder end hos deres forældre. Tak for det.

For netop de børn har brug for politisk opmærksomhed. Det skylder vi dem. De har ganske enkelt krav på, at vi som samfund tager over, når de andre voksne ikke kan. Det gør vi ved at tage børnene alvorligt. Vi skal sætte langt, langt tidligere ind over for udsatte børn. Der anbringes fem gange så mange 16-årige børn som tre-årige, og det er simpelthen røveri. Børn frarøves deres barndom.

Mere end 11.000 børn er anbragt udenfor hjemmet. Dem skal vi hjælpe til et godt liv. Og det kan vi gøre ved at lytte til dem, når de udtrykker deres ønsker. Det sker desværre ikke altid, og heri ligger nok en del af svaret på, hvorfor så mange børn oplever at blive kastet rundt mellem forskellige tilbud.

»Hvis kommunen først sætter ind og hjælper, når et barn er 16 år, er der stor risiko for, at barnet tager skade.«


Hvis kommunen først sætter ind og hjælper, når et barn er 16 år, er der stor risiko for, at barnet tager skade. Så står vi i en situation, hvor det kræver et målrettet tilbud med kompetente og uddannede folk, der kan hjælpe den unge. De tilbud har vi heldigvis. Men for barnet – og for samfundsøkonomien – er det bedre at sætte tidligt ind end at skulle rette op på skader senere i livet.

Så der ligger virkelig en stor opgave foran kommunerne. For det er vigtigt, at de anbringer børn både tidligt og på det rigtige sted. Nogle børn har brug for specialiserede tilbud på døgninstitutioner, mens andre har brug for plejefamilier. Desværre sker det alt for ofte, at børn anbringes de forkerte steder – og det er skadeligt for børnene og dyrt for samfundet.

Benny Andersen, forbundsformand for fagforeningen Socialpædagogerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ricky John Molloy WWW.RICKYMOLLO.

Alle børn har ret til en barndom. Derfor bakker vi som socialpædagoger fuldstændigt op om de indsatser, der sikrer kontinuitet og tryghed i børnenes liv. Det handler om at give den rette faglige indsats lige fra starten.

I efteråret var der meget politisk fokus på eksempelvis minimumsnormeringer, og det er rigtig godt for de børn, der går i almindelige dagsinstitutioner. Men nu er tiden kommet til de mange børn, som har det svært og af forskellige årsager ikke kan vokse op og få en barndom i en familie. Dem skal vi hjælpe meget bedre, end vi gør i dag. Det er helt rigtigt set, at regeringen nu vil sætte langt, langt tidligere ind og prioritere indsatser, der reelt tager udgangspunkt i barnets tarv.

Lad 2020 bliver børnenes år, hvor politikerne prioriterer også de udsatte børns barndom. For de har kun den ene.