Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Vi tager »bla bla bla« alvorligt, Greta Thunberg

I Sydbank er bæredygtighed meget mere end bæredygtige papkrus, vilde blomster og solcelleanlæg. For eksempel skal de såkaldte ESG-risici nu indgå i forbindelse med bevilling af kreditter.

Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Les Kaner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Bla bla bla,« sagde Greta Thunberg til regeringslederne, da hun på en klimakonference efterlyste mere grøn handling og mindre tom snak fra verdenssamfundet.

Jeg er ikke enig i, at vi taler mere, end vi handler. For selvom man som virksomhed nu skal passe ekstra godt på med at beskrive sine tiltag som »bæredygtige« og »klimavenlige«, fordi dokumentationskravene er så skrappe, så arbejder vi intensivt med grønne tiltag. Og der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi i den finansielle sektor tager nødvendigheden af en grøn omstilling og de nu efterhånden mere og mere udbredte ESG-tiltag alvorligt.

Den grønne dagsorden er vigtig. Politikere, virksomheder, industrien og forbrugerne har et kæmpe ansvar – fra hvad vi spiser og til hvilke aktier, vi investerer i. For There is No Planet B. Punktum. I finanssektoren rapporterer vi i metermål på kryds og tværs. Derudover er vi i grøn dialog med vores erhvervs- og privatkunder.

ESG står for »Environmental (miljø), Social (samfund) og Governance (selskabsledelse) og favner de ikkefinansielle data, som investorer og analytikere efterspørger, når de skal vurdere et selskabs evne  både i forhold til værdiskabelse og langsigtede vækstmuligheder. I investeringssammenhænge sættes ESG derfor i forbindelse med selskabers måde at drive forretning på.

Til august tager hele banksektoren rådgivningsmæssige livtag med ESG, når vi skal til at spørge vores kunder om, hvordan de forholder sig til blandt andet bæredygtighed, ligestilling, diversitet – altså hvordan de forholder sig til miljø og klima, social ansvarlighed og god governance – udover deres risikoappetit og tidshorisont. Nogle kalder det en gamechanger, jeg kalder det en særdeles velkommen nødvendighed.

Jeg kan se ilden i erhvervslivets og de private investorers øjne, når vi taler om grønne og sociale tiltag. Men jeg kan også se bekymringen, høre suk og flere spørgsmål end svar på, hvordan virksomhederne – især SMVerne – skal prioritere rigtigt.

Det kræver sin jurist at finde rundt i regelsættene, og de mindre virksomheder har svært ved at nå at implementere ny lovgivning, i takt med at den introduceres. Rapportering er ressourcekrævende. Men det er vigtigt, at erhvervslivet kommer i gang med dataindsamling og ja, rapporteringer – for ansvaret ligger i sidste ende hos dem.

På sigt får vi i banksektoren dog en rolle med at skrue op og ned for virksomhedernes investeringer i forhold til deres grønne værdisæt. Her skal man huske, at leverandører også bliver mødt med ESG-krav. For det dur ikke, at du køber grøn strøm med den ene hånd, hvis din leverandør er ligeglad med miljøet. ESG gælder hele værdikæden.

Sagt på en anden måde kan manglende fokus på ESG få negativ indflydelse på din virksomheds drift, indtjening og omdømme. Dermed vil du på sigt blive uinteressant for investorer og samarbejdspartnere. Og det kan betyde, at du for eksempel ikke kan få tilført ny kapital.

For nylig besøgte Sydbanks bestyrelse og direktion Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, European Banking Authority, og den franske bank, BNP Paribas, som ikke kun er en de største banker i Europa, men som også er langt fremme EGS-mæssigt. Her blev vi både oplyst og fik bekræftet, at vi er på rette vej.

Hos os i Sydbank er ESG meget mere end bæredygtige papkrus, vilde blomster og solcelleanlæg. Det er godt nok konkrete tiltag, vi har gjort internt for nogle år siden, for det er vores strategiske målsætning, at ESG skal indgå i vores kerneforretning. Vi har derfor nedsat tværgående fora, hvor vi prioriterer vores indsatser og sikrer, at vi arbejder i samme retning på tværs af banken. For eksempel skal ESG-risici nu indgå i erhvervsafdelingernes brancheanalyser samt i forbindelse med bevilling af kreditter.

Som bank har vi en vigtig rolle, når det gælder finansiering i grøn, social og »den gode governance«-omstilling. Vi skal hjælpe med til at dirigere kapitalstrømmene i den rigtige retning, for vi er på mange måder et spejl af samfundsøkonomien. Det er der ikke noget »bla bla bla« over. Det er hårdt arbejde hver dag.

Karen Frøsig er administrerende direktør i Sydbank