Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Overdommerne: »Speedy« scorer over en halv milliard til ungerne

Ejendomsspekulant tager ugens optur på at tjene over en halv milliard kr. på handel med superkapitalisten Blackstone. Nordeas topchef har travlt med hvidvask og sorte kontanter i Ekstra Bladets sex-annoncer. Han tager en tur nedad sammen med socialdemokraten Orla Hav.

Ejendomsspekulanten og fallenten Nils Jansson har i et snuptag tjent op mod 600 mio. kr på handel med Blackstone. Formuen er sikret i kreditorlys hos hans mindreårige døtre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Ejendomsspekulanten Nils Jansson tager ugens optur. Overdommerne er lidt mod deres vilje imponeret over, at han har tjent over en halv milliard på en handel med kælderkolde kapitalister. Godt for Jansson, at døtrene ejer hele skidtet. Nordeas topchef tager en af ugens nedture med sit helt nye forretningsområde, Ekstra Bladets sexannoncer. Med ham ryger socialdemokraten, der sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) udgør en dobbelt flyvende fuckfinger.

 

UGENS OPTURE

1. Nils Jansson: Speedy scorer kassen til ungerne

Det har været en god uge for Nils Jansson, blandt venner kendt som Speedy – et navn, der taler for sig selv. Han kørte vildt op til finanskrisen og deler ansvaret for Eiks Banks konkurs med andre hurtigtsnakkende ejendomsinvestorer.

Men hatten af for, at Jansson – ikke med det yderste af neglene, men stående på skuldrene af sine mindreårige børn – har genrejst sig selv og har skabt en gevinst på knap 600 mio. kr. , efter at han solgte sit ejendomsfirma til alle lejeres og den socialdemokratiske boligminister Kaare Dybvads hadeobjekt nummer ét, den amerikanske, kælderkolde superkapitalist Blackstone.

Det ærgrer formentlig Janssons kreditorer, at formuen ligger i kreditorly hos døtrene. Janssons gik nemlig personlig konkurs under finanskrisen med en gæld på 143 mio. kr. Han siger selv til Berlingske, at han gør en målrettet indsats for at få aftaler med investorerne. Måske han kan låne lidt hos pigerne ...

2. Lars Rasmussen: Vinder – næsten – kvindernes hjerte 

Bestyrelsesformand Lars Rasmussen om sexchikane: »Der fandtes før i tiden nok en tendens til, at man gerne ville løse disse sager i mindelighed.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

Man kan naturligvis spørge, om en mand kan fortjene ugens optur i sexismedebatten. Overdommerne vover pelsen og nominerer knastørre og nøgterne Lars Rasmussen, bestyrelsesformanden i markante virksomheder som Coloplast, Ambu og Lundbeck.

Sager om sexisme og sexchikane har været tabuiseret og dysset ned i årtier, men når Coloplast-formanden varsler, at den danske model for at håndtere den slags sager skal rives op med rode, så har det vægt: »Der fandtes før i tiden nok en tendens til, at man gerne ville løse disse sager i mindelighed. Men man skal i sager, hvor nogle er blevet krænket, passe på med at have denne lidt danske tilgang. Der skal man i højere grad statuere et eksempel,« siger han til Finans.

Men overdommerne bliver omvendt forundrede over Lars Rasmussen, når han bliver spurgt, om sexismedebatten kan få flere kvinder ind på direktionsgangen. »Jeg har svært ved at forestille mig, at den debat kan komme højere på agendaen, end den allerede er,« lyder svaret.  Overdommerne vil gerne hviske Lars Rasmussen i øret, at der ved den seneste store optælling var 75 kvindelige topchefer i Danmarks 1.000 største virksomheder.

3. Bodil Ismiris: Fik topcheferne til tasterne om sexisme

Organisationen Lederens topfigur Bodil Nordestgaard Ismiris har fået tunge direktører til at love at tage kampen op mod sexchikane. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Markedet for indsamling af underskrifter er brandvarmt, og Bodil Nordestgaard Ismiris, som er adm. direktør hos Lederne, har gjort det godt i det boomende marked. Hun ligger helt forrest i feltet med ikke mindre end 3.200 topledere, som skrevet under på, at de sværger til nultolerance over for sexchikane.

Og det er vægtige folk, som Ismiris har fået til at sætte pen på papir. Ørsteds bestyrelsesformand, Thomas Thune, PFA-chef Allan Polack, Topdanmarks Peter Hermann og Deloittes Anders Dons er blandt dem, der lover at tage den nødvendige kamp mod uvæsenet.

Bodil Ismiris har tiltro til, at underskriverne vil leve op til løftet, men erkender over for Børsen, at hun står uden sanktionsmuligheder, hvis de svigter. Overdommerne agerer gerne målvogtere i sagen. Er der nogle, som glemte, hvad de lovede, skal vi nok tage os kærligt af dem.

UGENS NEDTURE

 

Karoly Nemeth: Søren Pind og Christian Kjær skal finde en ny advokat

Karoly Németh risikerer at miste sin advokatbestalling efter talrige klager og bøder i Advokatnævnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Det er en smagssag, om ugens historie i advokatbranchen er, at Bruun & Hjejle og Gorrissen Federspiel åbent fortæller om deres sager om sexchikane, eller om det er Advokatrådets forsøg på at pille advokatbestallingen fra advokatlegenden Karoly Németh. Skal valget af Németh som ugens historie begrundes, så kunne man sige, at de store advokatvirksomheders nye åbenhed om sexisme måske lige skal have lov at stå deres prøve, om end overdommerne er oprigtigt positivt overraskede.

Nuvel, overdommerne udnævner Karoly Németh som en af ugens nedture, fordi det er helt usædvanligt og ekstraordinært, at Advokatrådet skrider til at fjerne en advokatbestalling på grund af flabethed. Det er imidlertid heller ikke hver dag, at pæne advokater bruger vendinger som »ussel stikker uden ære« om deres modstandere i retten, så Némeths advokat, Preben Kønig, har givet ret i, at »Karoly Németh er en temperamentsfuld herre«.

Hvis Németh har tænkt sig at kæmpe lige så hårdt for sin bestalling, som han har gjort for klienter som tidligere justitsminister Søren Pind, erhvervsmanden Christian Kjær, kosmetikdronningen Heidi Sommer eller finansmanden Aldo Petersen, så vil overdommerne ikke udelukke, at en nedtur kan blive vendt til en optur for den 78-årige advokat. Imens må klienter som Kjær og Sommer fundere over, hvem der dog nogensinde kan erstatte Németh?

Orla Hav: En dobbelt flyvende fuckfinger til erhvervslivet

Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav (S) mener, at jo mindre folket ved, jo bedre går det hele. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

En flyvende fuckfinger til erhvervslivet. Det var ordene fra iværksætteren Martin Thorborg, da unge Simon Kollerup (S) blev erhvervsminister. Efter seks måneder med coronakrisen og hovsa-indgreb fra erhvervsministeren tygger erhvervslivet på, om ikke Thorborgs første skudsmål var korrekt.

Men socialdemokraterne er grundige folk. Det er ikke kun erhvervsministeren, der har nul erfaring fra og med erhvervslivet. Selv om overdommerne påskønner, at partiets erhvervsordfører Orla Hav (S) i modsætning til ministeren faktisk har passet et rigtigt job – som lærer – så kan man stadig konstatere, at Orla Hav aldrig har arbejdet i en privat virksomhed.

Og så er det jo let at forsvare lukkethed, vilkårlighed og uforståelige coronarestriktioner i regeringens håndtering af coronakrisen. Logikken er, at jo mindre dokumentation for coronarestriktionerne, der fremlægges, jo mere effektivt vil kampen mod coronavirus kunne føres. En overraskende logik. Ideen om tale med erhvervslivet og inddrage erhvervslivet i kampen mod coronavirus eksisterer simpelthen ikke hos Kollerup eller Hav. En dobbelt flyvende fuckfinger til erhvervslivet.

3. Frank Vang-Jensen: Hvidvask og sexannoncer – Nordea klarer det hele

Nordeas Frank Vang-Jensen kæmper med gamle hvidvasksager og har samlet Ekstra Bladets sexannoncer op, som Danske Bank smed fra sig tidligere på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix.

Overdommerne troede faktisk, at Nordeas danske topchef Frank Vang-Jensen var sådan en pæn mand. Men nu er han viklet ind i både international hvidvask og uglesete sexannoncer. Vang-Jensen kan selvfølgelig ikke gøre for, at det amerikanske finansministeriums efterforskningsenhed, Fincen, mistænker Nordea for indirekte at have vasket sorte penge hvide for en international bandit ved navn Ahmad »Andy« Khawaja.

Det skete tilbage i 2016 før Vang-Jensens tiltræden, og han har formentlig håbet på, at Danske Bank ville tage kuglerne i den seneste store læk af hemmelige dokumenter om hvidvask, som Berlingske sammen med DR og Politiken er kommet i besiddelse af.

Det vidner dog om, at Frank Vang-Jensen ikke er kridhvid, at Nordea ifølge Politiken har overtaget Ekstra Bladets sexannoncer, som Danske Bank i foråret smed fra sig, angiveligt af frygt for hvidvask. Det var nemlig uklart, hvor pengene – ofte kontanter – til annoncerne kommer fra. Nu håber overdommerne bare, at Vang-Jensen kan håndtere sit nye forretningsområde. Forskellen på sorte kontanter og hvidvask er svær at se.