Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Køl af med et iskoldt brusebad: Nu giver Lykketoft gasprisen endnu et nøk opad

Det er at gøre grin med gaskunderne, at formanden for Danmarks gasrør, Mogens Lykketoft, præsenterer en urimelig prisstigning på gas, som intet har at gøre med hverken Ukraine eller usikre forsyninger. Om igen!

Sådan skal tøj tørres – tørretumbling er en dårlig vane, mener Energistyrelsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks 420.000 gaskunder, hvoraf de 380.000 udgøres af private husstande med gasfyr, har de seneste måneder oplevet, at gasregningen på det nærmeste er eksploderet. Noget nær en fordobling af regningen for opvarmning og varmt vand i et almindeligt parcelhus er blevet hverdag for mange familier.

Gasprisernes himmelfart har været så voldsom, at et flertal i Folketinget har besluttet at sende penge til særligt hårdt ramte private gaskunder. Det drejer sig om 6.000 kroner pr. husstand, der opfylder bestemte krav.

Krigen i Ukraine, usikkerheden om energiforsyningen og de voldsomt stigende energipriser kan hverken bebrejdes regeringen eller statens selskab, Energinet, som står for Danmarks overordnede rørsystem, der transporterer gassen ud til forbrugere og erhvervsliv.

Heller ikke Energinets bestyrelsesformand, tidligere finansminister Mogens Lykketoft (S) eller hans chef, som er klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), har ansvaret for den aktuelle energikrise.

Retfærdig vrede

Alligevel kan frustrerede danske gaskunder med god grund rette deres vrede mod både Lykketoft og Jørgensen.

Tidligere finansminister Mogens Lykketoft er bestyrelsesformand for det statslige Energinet, som transporterer gas ud til kunder i Danmark. Nu er han klar med friske prisstigninger til gaskunderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Midt i de voldsomt stigende gaspriser viser de to socialdemokrater sig som politisk tonedøve, når de vælger at lade det statslige Energinet annoncere prisstigninger på rørtransport af gassen netop nu. Stigningen i prisen løber samlet op i mere end en milliard kroner.

For en typisk privatkunde vil det betyde en stigning i den årlige betaling på 115 kroner. For små og mellemstore virksomheder et prishop på 269.000 kroner. Og for store gaskunder i gennemsnit en ekstraregning på knap 2,5 millioner kroner.

Ministeren og bestyrelsesformanden har klogeligt valgt at sende en embedsmand i byen med det provokerende budskab.

»Der er tale om en ganske kraftig stigning, der rammer danske gasforbrugere, som i forvejen er ramt af store prisstigninger på gas,« noterede en vicedirektør i Energinet uden omsvøb over for Finans.dk, som var først med nyheden om de højere priser for at transportere gas via Energinets rør.

Indtægtsrammeregulering?

Energinet har ansvaret for driften af det overordnede gasnet i Danmark, og den statsejede virksomhed forklarer, at man fra oktober overgår til en såkaldt ny indtægtsrammeregulering, som hæver Energinets samlede regning til gaskunderne fra godt 500 millioner kroner årligt til 1,6 milliarder kroner.

Hvad i alverden er indtægtsrammeregulering?

Er jeg den eneste gaskunde, som ikke forstår det? Næppe. Og jeg er for øvrigt også ligeglad, for det lyder ikke som nogen plausibel grund til at knalde nye stigninger i gasprisen i hovedet på danskerne.

Hvad ligner det, at Mogens Lykketoft og Dan Jørgensen kommer rendende midt i energikrisen med en prisstigning, som intet har at gøre med Ukraine, Gazprom eller usikre gasforsyninger? Om igen!

Tørretumbler er en dårlig vane

Og historien slutter ikke engang her.

Forleden hældte Energistyrelsen, som også henhører under Dan Jørgensen, salt i såret og præsenterede en ny energisparekampagne.

Tag korte brusebade og sluk for tørretumbleren lyder de mest snedige råd fra Dan Jørgensens folk. Føler du dig gjort til grin? Så er vi flere!

Tænk engang. Med den ene hånd skruer Dan Jørgensen med bistand fra Mogens Lykketoft op for gasregningen til både private forbrugere og erhvervslivet, mens han med den anden søsætter en kampagne med gode råd til travle familier om at hænge vasketøjet på tørresnoren som i gamle dage.

Det er »en dårlig vane« at bruge tørretumbler, tillader en vicedirektør fra Energistyrelsen sig at ytre. Hvem sagde politiserende embedsmænd …

Trangen til et iskoldt brusebad

Energistyrelsen holdt forleden pressemøde om den nye sparekampagne, hvor det ikke rigtig lykkedes Berlingskes journalist Jonas Rimer at få styrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw til at forklare, hvorfor Energinet i lyset af de i forvejen høje gaspriser nu hæver prisen for at transportere gassen.

» … det ene handler om rørene, mens det andet handler om det, som er inde i rørene. Og det, du som almindelig forbruger kan gøre noget ved, det er dit eget forbrug. Som kampagnen her klart peger på, er der mange steder, man kan skrue ned, hvilket hjælper på pengepungen,« sagde direktøren noget nedladende.

Tak for kaffe. Nu trænger man til et iskoldt styrtebad.

For forbrugerne er en dyr gasregning en dyr gasregning. Ændring af »indtægtsrammereguleringen«, som Folketinget vedtog i 2020, skal sikre en mere forretningsmæssig drift i Energinet.

Det kan være fornuftigt nok, selvom prisen forekommer høj, men timingen er helt forkert. Drop stigningen i gastransportprisen indtil videre, Lykketoft og Jørgensen.

Birgitte Erhardtsen er journalist og erhvervskommentator på Berlingske Business

Birgitte Erhardtsen, journalist og erhvervskommentator på Berlingske: »Drop nu de prisstigninger på gassen, Lykketoft.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.