V-ordfører anklages for moralsk svigt

Det er stærkt problematisk, at Venstres erhvervsordfører Jacob Jensen ved siden af sit politiske arbejde også er ansat i A.P. Møller - Mærsk. Sådan lyder anklagen fra erhvervsfolk, der er fortørnede over, at Jacob Jensen med sit angreb på lukkeloven tager parti for Bilka og Føtex, der er ejet af netop Mærsk.

Venstres erhvervsordfører Jacob Jensen anklages nu for ensidigt at favorisere Dansk Supermarked (Bilka og Føtex), der er ejet af A.P. Møller - Mærsk. Både Coop Danmark (Brugsen, Irma, og Kvickly) og Håndværksrådet kritiserer, at Jacob Jensen ved siden af folketingsjobbet også er deltidsansat som kontorchef i netop A.P. Møller - Mærsk. Og det er faldet dem for brystet, at Jacob Jensen i går i Berlingske Business sagde, at han ville afskaffe lukkeloven og dermed give åbningstiderne helt fri - til stor jubel for Dansk Supermarked.

»Der er et politik problem og i høj grad også et moralsk problem,« siger direktør i Coop Danmark, Mogens Werge.

»Når Jacob Jensen selv rejser en debat, hvor han har et synspunkt, som kun er én aktørs (Dansk Supermarked) synspunkt, så ser det ikke godt ud. Han er vel ikke sat i Folketinget for at varetage Dansk Supermarkeds eller Mærsks interesser, vel? Eller er han?,« siger Mogens Werge.

Habilitetsproblem

Han vil ikke direkte kalde Venstres erhvervsordfører for inhabil, da han ikke mener, at der er noget juridisk at komme efter. Men han sætter spørgsmålstegn ved det moralske i, at Jacob Jensen, der blev valgt ind i Folketinget i 2005, har beholdt sit job som kontorchef i Mærsk en dag om ugen. I Mærsk er Jacob Jensen netop skiftet fra at have med omkostningskontrol at gøre, til nu at beskæftige sig med intern kommunikation i rederiet.

»Det ser jo ud som om, at man (Mærsk) betaler en deltidsstilling for dermed at have en repræsentant i Folketinget. Spørgsmålet er, om Venstres synes, det er klædeligt,« siger Mogens Werge og tilføjer, at den afgørelse naturligvis er op til Venstres formand, statsminister Anders Fogh Rasmussen.

»Jeg ved ikke, om det tilkommer mig at give statsministeren gode råd. Men for mig ser det meget mærkværdigt ud, at en mand, som har et deltidsjob i en virksomhed, går ud og rejser en debat, som alene har til formål at fremme den her virksomheds interesser. Jeg synes, at man (Venstres partiledelse, red) bør overveje, om de har den rigtige til at repræsentere dem som erhvervsordfører,« siger Mogens Werge.

Påfaldende

I Håndværksrådet, der repræsenterer knap 5.000 mindre butikker, bakker afdelingschef Søren Nicolaisen op om kritikken.

»Det er påfaldende, at han har den forbindelse. Man kan jo ikke lade være med at tænke den tanke, at han med det ansættelsesforhold har en særlig interesse eller forkærlighed for Dansk Supermarked,« siger han.

Derimod er kritikken fra De Samvirkende Købmand, knap så bidende.

»Det, at Jacob Jensen er ansat i A.P. Møller, skal ikke forhindre ham i at have de holdninger, som han har. Der er jo ikke tale om en ny holdning fra Venstre. Men jeg forstår måske ikke, at han har valgt at markere sit liberale sindelag på netop det område. På grund af sin ansættelse dér, åbner han jo en angrebsflanke,« siger John Wagner, der lige så meget imod en afskaffelse af lukkeloven som Coop og Håndværksrådet.

Intet problem

Selv kan Jacob Jensen ikke se noget problem i, at han arbejder for Mærsk samtidig med at kæmper indædt for at afskaffe lukkeloven.

»Det er direkte forkert, at jeg kun varetager en bestemt virksomheds interesser. Jeg varetager hverken Mærsk eller Håndværksrådets interesser, men borgernes interesser. Og det mener jeg også, at mit forslag om at afskaffe lukkeloven gør; nemlig at give folk mulighed for at købe ind, når det passer dem,« siger Jacob Jensen, der bestemt ikke har tænkt sig at stoppe med at udtale sig om forhold, hvor A.P. Møller - Mærsk har økonomiske interesser.

»Jeg mener ikke, at det skal diskvalificere en politiker, at man har en fortid, nutid eller indsigt i en bestemt branche. Tværtimod giver det en forståelse for de udfordringer, som branchen måtte have,« fastslår Jacob Jensen.