Unge går stik mod fagbevægelsen: Siger ja til at blive digitale selvstændige

Yngre medlemmer af fagforbundet HK er åbne over for en ny økonomi og et nyt arbejdsmarked, hvor de skal finde job som digitale selvstændige via apps og hjemmesider.

Michael Bugaj forsøger at leve op til fagforeningernes krav og giver jobtagerne 150 kr. i timen.Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ni måneder uden løn og bolig i Paris fik den svenske iværksætter Michael ­Bugaj til at beslutte sig for at udfordre den gængse forestilling om, at arbejde er noget, lønmodtagere søger på fuld tid hos en arbejdsgiver.

I maj i år etablerede Michael Bugaj, der i dag bor i København med kæreste, barn og lønindkomst, Meploy.dk, som formidler ufag­lærte mikrojob på freelancelignende vilkår.

Meploy har omkring 2.500 jobsøgende og knap 500 jobudbydere tilmeldt.

Ifølge Michael Bugaj er formålet at skabe et fleksiblet arbejdsmarked, mere end at lave en egentlig jobportal.

»Jeg var iværksætter med en virksomhed med 20 ansatte, men fik som stifter ingen løn. Jeg oplevede, hvor svært det er at finde selv småjob, når man ikke har forbindelser og netværk, og hvordan man er henvist til sort ­arbejde. Jeg tænkte, at jeg nok ikke var den eneste i den situation, og derfor fik jeg ideen til at etablerer Meploy,« fortæller han.

Michael Bugaj og virksomheder som Meploy repræsenterer en ny digital økonomi og en ny måde at organisere arbejdet på, som fagbevægelsen ser på med stadig større bekymring. Fagforbundene frygter at blive overflødige, når formidlingen af job foregår direkte mellem jobudbyder og jobtager uden om overens­komster og funktionærlovens sikkerhedsnet.

Nu har fagforbundet HK med hjælp fra ­analyseinstituttet Epinion spurgt knap 2.200 medlemmer, hvad de mener om de nye ­onlinetjenesters muligheder for at arbejde som digitale selvstændig på freelancelignende ­vilkår.

Artiklen forsætter under faktaboksen...

Billedet er tydeligt. Blandt medlemmer under 40 år mener knap 40 pct., at flere hjemmesider og apps, hvor de kan udbyde deres arbejdskraft som en slags digitale selvstændige, er en god udvikling.

Ældre medlemmer på 40 år og opefter er derimod negative over for udviklingen.

»De unge har en helt anden positiv tilgang til udviklingen end vi ældre. For dem gør det ikke den store forskel, om de tager på arbejde eller tager computeren,« siger Kim Simonsen, forbundsformand for HK.

»Der er generationsforskelle på spil her. De unge i dag drømmer ikke om fastforrentede lån og 8-16-job, men om frihed, fleksibilitet og muligheden for at bestemmer hvor, hvornår og med hvem man vil arbejde,« siger Steffen Hedebrandt, marketingdirektør i opstart­virksomheden Airtame og tidligere chef for Upwork i Norden.

Upwork udbød oprindeligt opgaver til ­grafikere og softwareudviklere, men udviklede sig, mens Steffen Hedebrandt var med, til også at udbyde et væld af opgaver inden for administration, handel og marketing.

Upwork har i dag flere end 12 mio. free­lancere og fem mio. kunder registreret. Sidste år udførte freelancerne job for omkring én mia. dollar tilsammen.

Selv om de unge fagforeningsmedlemmer ser positivt på udviklingen, er det kun hver sjette af de adspurgte, der har hørt om tjenester som Upwork, og som overvejer at oprette en jobprofil på en tjeneste af den type.

Hvilken rolle fagforeningerne kan og skal spille i den sammenhæng, skal HK finde ud af.

»Vi er bestemt ikke imod den nye økonomi. Vi vil tage udfordringen op og finde en måde at sikre de medlemmer, der vælger at blive ­digitale selvstændige,« siger Kim Simonsen.

Spørgsmålet er, hvad fagforeningerne kan gøre. Steffen Hedebrandt forstår godt, hvis fagforeningerne føler sig udfordrede.

Artiklen forsætter under faktaboksen...

»Der er ingen grænser på nettet, og derfor giver det ingen mening at sige, at man skal ­have mere i løn, bare fordi man bor i Danmark. Ud fra et menneskeligt synspunkt kan jeg ikke se, hvorfor en ukrainer, der leverer den bedste kvalitet til tiden, ikke skal have opgaven, bare fordi han skal have en lavere løn,« siger Steffen Hedebrandt.

Michael Bugaj har på sin side sørget for at leve op til lovgivningens krav og forsøge at ­leve op til fagforeningernes forventninger. Men det er ikke helt enkelt. Lovgivningen er ikke indrettet på de nye tider, hvor arbejdsrelationer og betalingen mellem arbejdsgiver og arbejdstager foregår via platforme i cyberspace.

»Vi tilbyder kun ufaglærte job og har været inde at regne på, hvor høj lønnen skal være, for at jobtagerne får råd til at betale til pension og forsikring. Vi har sat lønnen til 150 kr. i ­timen uanset arbejdsopgave. For at undgå skattesnyd har vi sat en grænse, så folk, der ikke har et CVR-nummer, bliver blokeret fra at søge nye job, når de har tjent mere end 50.000 kr. på et år,« siger Michael Bugaj.

Meploy bliver finansieret af private investorer og af et gebyr på fem pct. af den løn, en »meployee« tjener.