Ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Der er high-five og klap på skulderen til den indtil for kort tid siden anonyme Brøndby-formand samt til Novo-topchefen og kornkongen fra Karisse. Til gengæld er der ikke mange klapsalver til PFA-formand og modeboss.

Bech Andersen har efterladt indtrykket af en dedikeret, reflekterende og ansvarlig person, lyder det om den nye Brøndby-formand i Ugens op- og nedture. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Ugens Opture

Jan Bech Andersen

Respekt for Jan Bech Andersen. Det er en mand, læserne og gossipperne har lært at kende i den forgangne uge. Formidlet her i Berlingske Business i fem fortællehistorier af journalist Birgitte Erhardtsen. Hidtil har vi kendt Jan Bech som den mystiske rigmand fra England. Manden med papkassen, som kom forbi på vestegnen, puttede 100 mio. kr. i den skrantende Brøndby-forretning og satte sig selv ind som formand. Det er, hvad vi hidtil har vidst om Brøndby-formanden.

I løbet af ugen er vi blevet meget klogere. Bech Andersen har efterladt indtrykket af en dedikeret, reflekterende og ansvarlig person, som er blevet meget rig på oliehandel, har et ægte bankende hjerte for andre end sig selv i en erkendelse af, at han har været heldig – og hårdtarbejdende – og derfor har en forpligtelse til at »betale« noget tilbage til samfundet. Eksempelvis ved at agere som rollemodel i en mindre fodboldklub i England. Det er befriende, at han har lukket lidt op for personligheden. Godt for Brøndby at have en mand i spidsen ikke bare med vilje, men også med substans.

 

To udmærkelser på én uge

Det er ikke hverdagskost at ryge ind på hele to prominente opturslister i én og samme uge. Men det er, hvad Novo Nordisk-topchefen Lars Rebien Sørensen har oplevet i denne uge.

Novo-chefen vurderes af Harvard Business Review – en af verdens absolut førende ledelses- og økonomiskoler – som verdens sjette bedste virksomhedsleder. Og gossip-redaktionen følger nu trop med en tur på ugens vinderliste til Lars Rebien. Hæder og ære i både ind- og udland. Det er en sjælden bedrift her til lands.

Nok hænger der lidt mørke skyer over økonomien og aktiemarkederne lige nu, men samlet set står Lars Rebien således på toppen af sin karriere. Spørgsmålet er, om der er flere sejre at hente for Rebien, eller om han går og pusler med beslutningen om at stoppe på toppen, han er lige fyldt 60 år. Det skal understreges, at gossipredaktionen ikke i denne sag har inside-informationer, så det bliver et skud fra gossip-hoften: Rebien meddeler sin afgang som topchef i Novo inden for det næste år for at hellige sig en bestyrelseskarriere.

 

 

Stille købmænd fra Karise

Der er dem, der buldrer i business-Danmark, og så er der dem, der uden så megen ståhej i omverdenen bare leverer varen, vækst og overskud.
Tag nu Danish Agro. Og så siger du, ahh, hvem? Danish Agro er såmænd et handelsselskab i Karise, som snart runder 35 mia. kr. i omsætning. Et selskab fra landbruget med en voldsom vækst over de senere år, en god indtjening og en mand i toppen, direktør Christian Junker, som angiveligt kan få ting til at ske. Han har netop købt det tyske selskab Getreide AG med en omsætning på otte mia. kr. Og det betyder, at han kan begynde at bide storebror, det ligeledes andelsejede DLG, i haserne.

Indrømmet, der er ikke så meget sexyness over betegnelsen andelsgrovvareselskab, men i et land som Danmark, der har slået sig op på købmandsmæssig snilde, fylder Danish Agro altså rigtig godt i landskabet. Selskabet har i øvrigt landmanden Jørgen Hesselbjerg Mikkelsen som formand. Han er også formand for finanshuset Alm. Brand. Men det er en helt anden historie.

 

Ugens Nedture

 

Askærs »annus horribilis«

2014 kan gå hen og blive et »annus horribilis« – et rigtigt øv-år – for Svend Askær. Ikke i hans egenskab af formand for organisationen Lederne, men som formand for et af landets helt store pensionshuse PFA. Der er uro på bagsmækken. PFA meddelte den 8. oktober, at PFAs stærke, succesfulde men også egenrådige direktør siden 2001, Henrik Heideby, forlader PFA med udgangen af 2014.

Og lige siden har det rumlet i krogene om baggrunden for dette overraskende brud. På overfladen kæmper PFA for at holde facaden, men underneden og i bestyrelsen har der været og er der uro. Samtidig har Heidebys farvel til PFA skabt et tomrum i PFA, eftersom PFA ikke var klar med en afløser for Heideby. En formands absolut vigtigste opgaver er at skabe fælles fodslag i bestyrelsen, sørge for en god stemning mellem bestyrelse og direktion og så have en plan B for direktørskiftet i skuffen.

Netop Askær har haft alle muligheder for at være på forkant med disse ting. Han har siddet i formandsstolen de seneste næsten 16 år. Også direktørskiftet i 2001 var omgærdet af mystik, indtil den tidligere direktør André Lublin tog bladet fra munden og sagde: »Jeg blev fyret.«

 

 

Pyntesyge

Smilene er normalt brede, når der er modemesse i København. Vi fylder noget på det europakort. Dog angiveligt ikke helt så meget, som folkene bagved gerne vil give indtryk af. Det er ikke bare den nyeste mode, der er pyntet, også besøgstallene får et ekstra pift. Så meget, at tallene nu skal have et ekstra, ekstra tjek, fordi tilskuddet fra kommunen baserer sig på besøgstallene til modemessen.

Eva Kruse, direktør for Danish Fashion Institute, og dermed en af hovedkræfterne bag modemessen, sagde ellers efter sidste års kritik af opgørelsesmetoderne, at nu skulle der ryddes op, nu skulle tallene være rigtige. Men ak og ve, allerede i efteråret 2013 lugtede kronprinsesse Mary – eller nogen ved hoffet – lunten og trak sig lige så stille som protektor for messen. Og dermed forsvandt prinsesserøgelsen og det vigtigste PR-navn fra modeugen. Det har dog ikke fået Eva Kruse & Co. til at stramme op og komme besøgstalsfifleriet til livs.

Forhåbentlig ender det ikke med, at København mister sin status som Nordeuropas vigtigste modeby. Efter sigende pynter de andre modebyer i Europa lige så meget på tallene.

 

Ups, der smuttede ni mia. kr.

Det er ikke omkostningsfrit at være fremme i skoene. Det kan en af landets rigeste mænd, ejer og leder Anders Holch Povlsen fra Bestseller-gruppen, tale med om. Bestseller-familien har slået sig op på og er blevet mange, mange milliardær på at designe, få produceret og sælge tøj i butikker verden over. Altså på den gammeldags måde med murstensbutikker.

Men som i alle andre brancher flytter også tøjhandelen i stigende grad over på netbutikkerne, og derfor har Holch Povlsen i de senere år investeret kraftigt i flere online-butikker. Bl.a. den store Asos i England, Stylepit i Danmark og senest Zalando i Tyskland. Med dominerende ejerposter, som har kostet mange mia. kr. Dagbladet Børsen beregnede i denne uge, at de voldsomme kursfald på disse børsnoterede selskaber har resulteret i et urealiseret tab på ni mia. kr. Altså en dårlig uge for Anders Holch Povlsen.

Mens disse investeringer på den korte bane er tabs-givende, kan de dog vise sig gevinstgivende på den lange bane. Det er styrken ved at have penge i banken og kunne modstå midlertidige udsving. Et godt gæt er nok, at »det der« internethandel er kommet for at blive.