Solcellemilliardæren

Den 47-årig forsker og erhvervsmand Shi Zhengrong ser selv sin succes som en koncentreret udgave af Kinas udvikling.

Dr. Shi Zhengrong, CEO i det kinesiske solcellefirma Suntech. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en milliardær på hjemmebane, man møder i solcellefirmaet Suntechs imponerende nye hovedsæde i byen Wuxi lidt vest for Shanghai.

Afslappet klædt i et stilsikkert jakkesæt tager Shi Zhengrong imod i sit gigantiske kontor svævende øverst oppe på sjette sal i den solcellebeklædte lobby. Ifølge magasinet Forbes var han  verdens 396. rigeste person i 2008. Og Kinas 58. rigeste – med en personlig formue dengang på små 6 mia. kr. I dag nærmer formuen sig sandsynligvis mindst det dobbelte. Imponerende i sig selv. Men endnu mere imponerende, når man tager i betragning, at formuen er skabt på under ti år.

For i år 2000 var kinesiskfødte Dr. Shi – som hans ansatte kalder ham – kun en almindeligt velhavende universitetsprofessor, der havde studeret og skabt sig en karriere i Australien og udviklet et nok avanceret, men forholdsvis lille solcellefirma.

Men karrieren som selvstændig tog for alvor fart, da de kinesiske myndigheder i 2001 kontaktede Dr. Shi med et tilbud, han ikke kunne afslå:

"Lån 30 mio. kr. af den kinesiske stat på meget favorable vilkår og stift dit eget solcellefirma i provinsen Wuxi. For vi ønsker, at sønner som dig skal komme tilbage til Kina og blive fremtidens erhvervsledere." Sådan har Dr. Shi ved tidligere lejligheder genfortalt samtalen.

I dag er han da også fuld af lovord over den kinesiske regerings erhvervsstrategi:

"I de seneste 30 år er den kinesiske økonomi vokset enormt. Vi kan se det overalt – i vores infrastruktur, vores industrianlæg og byudviklingen. Det er tankevækkende, at landet på så kort tid er nået dertil. Det tror jeg i vid udstrækning skyldes regeringens erhvervspolitik, hvor man har givet erhvervslivet særlige fordele i kraft af skattepolitik, egnsstøtte og lave jordpriser. Det har givet landet en fantastisk økonomisk vækst, som virkelig har udviklet landet. Og ikke kun gavnet enkeltindivider som mig," siger Dr. Shi.
 
Læs hele interviewet med Dr. Shi. i Berlingske Nyhedsmagasins særnummer Kina 2010. Kan købes i løssalg, på abonnement eller på www.bny.dk/KIna